pieczenia - 22046 przepisów (strona:184/1470)

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 225

adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje) Przygotowanie z pieczeniem 3 godziny Składniki na kaczkę: kaczka o wadze 1,5-2kg 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku ¼ cytryny kilka gałązek tymianku Składniki na glazurę(...)połówki) 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Natłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni. Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony

karmelowy
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 302

laski wanilii   225 g cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu 150 g mąki pszennej 125 g suchego maku (niemielonego) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS: 800 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 6 łyżek likieru Baileys 3 listki żelatyny(...)dodawaj cukier i ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj. Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz biszkopt

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 314

misce roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, brązowy cukier, olej oraz esencję z wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Do drugiego naczynia przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wsyp do wymieszanych wcześniej mokrych składników i wymieszaj za pomocą rózgi. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej(...)niej ciasto. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika i ostudź.  Z wystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół. KREM: Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.   W naczyniu ubij śmietanę kremówkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasteczka z okienkiem 337

cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Nadzienie: 15 dag dżemu truskawkowego   Do posypania: cukier puder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki o grubości około(...)każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami" (fot.1) . Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu

Świat Ciasta
Szarlotka z kruszonką 208

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa: 1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotki rodzynki(...)Składniki na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania: cukier trzcinowy Najpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie

Świat Ciasta
Czekoladowa rolada z brzoskwiniami 210

Składniki na biszkopt: 4 białka 6 żółtek 4 czubate łyżki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Składniki na masę śmietanową: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 kubki śmietany kremówki 4 opakowania Śmietan-fix 2 czubate łyżki cukru Do ozdoby: duże opakowanie cukru waniliowego kakao brzoskwinie ozdoby czekoladowe(...)białek ubić pianę na sztywno dodając na początku łyżkę wody. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie delikatnie mieszając dodać pojedynczo 6 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić na uprzednio przygotowanej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wyrównać. Piec w piekarniku w temp. 180ºC przez 10 minut. Ściereczkę kuchenną

Świat Ciasta
Kruche trójkąty 162

budyń o smaku waniliowym 100 g miękkiego masła 350 ml mleka 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ugotować budyń(...)Następnie każdy kwadrat przeciąć dodatkowo po przekątnej (fot.1) . Otrzymane trójkąty podzielić na dwie części. W połowie wykroić mniejsze trójkąciki - tak, aby powstały puste okienka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec 8-10 min. w temp. 170ºC. Upiec wszystkie i dobrze wystudzić na kratce (fot.2) . Trójkąty z okienkiem posypać obficie cukrem pudrem (fot.3) a pełne, posmarować kremem

Świat Ciasta
Petit fours 218

mleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy(...)koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC. Gdy ciasto wystygnie pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości.   Pierwszy pasek wyłożyć surowym marcepanem, delikatnie dociskając go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować dżemem wymieszanym dokładnie z wiśniówką

Świat Ciasta
Keks 216

ziemniaczanej do obtoczenia bakalii Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (fot.1) . Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne(...)wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2) . Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość, a umieszczone w nim bakalie nigdy nie opadają w trakcie pieczenia. Wypróbowywałam różne przepisy na keks, ale ten uważam, że jest

Świat Ciasta
Tarte ciasto z kokosem 206

wiórków kokosowych 1 szklanka cukru Polewa: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę i 5 żółtek. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dwie odłożyć na bok a do jednej dodać 2 łyżki kakao (fot.1) . Kawałki ciasta włożyć(...)ciasto jasne a następnie ciemne (fot.2) . Na to wylać pianę z wiórkami kokosowymi i orzechami (fot.3) . Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4) , tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę

Świat Ciasta
Fale Dunaju 187

ciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Po ubiciu wlać powoli roztopioną margarynę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać a następnie na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać(...)Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1) . Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając

Świat Ciasta
Letni torcik wiśniowy 128

krem: 500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka wiśni lub czereśni kakao do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie(...)wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2) . Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3) . Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4) . Ciasto posypać delikatnie

Świat Ciasta
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 284

dużych oczkach. Jeżeli mają dużo soku, należy lekko odcisnąć go dłońmi. Margarynę utrzeć do białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao(...)dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3

Świat Ciasta
Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny 203

wierzchu – raz pod spodem. Po zakończeniu wyplatania całe ciasto dokładnie posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało ładny, złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce. Następnie uformować brzeg koszyka. Na papierze do pieczenia narysować koło dokładnie o średnicy naszej miski, na której upieczony został koszyczek. Z ciasta(...)zapleść warkocz i ułożyć go na narysowanym kole (najlepiej po zewnętrznej jego krawędzi, ponieważ w trakcie pieczenia brzeg koszyczka może nam się skurczyć) (fot.3) . Ciasto posmarować żółtkiem i upiec w tej samej temperaturze, również do uzyskania złotego koloru. Teraz należy uformować ostatni element – czyli rączkę koszyka. Z ciasta zapleść jeszcze jeden warkocz. Ten warkocz ułożyć na papierze do pieczenia

Świat Ciasta
Waniliowe króliczki 173

stronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki(...)wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać foremką kształty króliczków (fot.1) . Wycięte ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 160°C. Studzić na kratce (fot.2

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania