maślanki 1/2 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukier waniliowy (16g) 500 g rabarbaru płatki migdałowe- opcjonalnie Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i maślankę – zmiksować wszystko na jednolitą masę. Masę wylać na blachę – dużą 35 x 20 cm – wyłożoną papierem do pieczenia. Na masę wyłożyć obrany i pokrojony rabarbar (i opcjonalnie płatki migdałowe) Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni – do suchego patyczka. Smacznego Źródło: http://soulstorm-everywhere.blogspot.co.uk/2013/05/ciasto-na-maslance-z-rabarbarem.html Post Ciasto z rabarbarem na maślance pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsądzę, żeby trzeba było namawiać do pieczenia chleba kogoś kto choć raz sam jakiś upiekł… Jeśli natomiast ktoś jeszcze chleba nie piekł to polecam przepisy na proste chlebki -żeby się nie zniechęcić – takie jak https://ugotujmyto.pl/przepis-na-szybki-chleb/ czy https://ugotujmyto.pl/domowy-chleb-z-orzechami-i-rozmarynem/ albo dzisiejszy chleb orzechowy. Wszystkie bardzo proste do przygotowania i wyjątkowe w smaku. Ten dzisiejszy chlebek(...)wyrośnięciu uformować dwa małe bochenki i zrobić w środku otwory lub jak ja włożyć w środek małe żaroodporne naczynka posmarowane olejem. 3. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na następne 50-60 minut. 4. Wstawić wyrośnięte -można je lekko naciąć- chlebki do piekarnika nagrzanego do 250 stopni a na spód piekarnika wstawić
UgotujmyTo.plpiernika (najlepiej domowej) 1 łyżka ciemnego kakao 1 szklanka ciemnego piwa Guiness 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia W dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko(...)całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach
UgotujmyTo.pldodaniu cukru dodajemy -ciągle miksując- roztrzepane widelcem żółtka. 3. Otrzymaną pianę delikatnie łączymy z wystudzoną czekoladą. Do masy dodajemy -przesiane wcześniej przez sitko- mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie połączyć. 4.Masę schłodzić w lodówce przez noc lub w zamrażarce około godziny. Nabierać łyżką masę i formować kulki. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i wykładać(...)wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. 5. Piec około 11 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego Post Czekoladowe ciasteczka popękane pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljajek (żółtka i białka oddzielnie) 200 g drobnego cukru 1 łyżka octu winnego 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mieszanki suszonych owoców i orzechów 1. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na gładką masę. Ciągle miksując dolewać octu a następnie po odrobinie oleju. 2. Ubić białka(...)mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego Post Keks królewski pojawił
UgotujmyTo.plwylepić formy do tartaletek. Docisnąć ciasto i ściąć nadmiar. Nakłuć widelcem. Każdą foremkę przykryć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wyłożyć foremki na blachę. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut a następnie ściągnąć folię/papier z kulkami i dopiekać kolejne 15 minut. Ostudzić. 4. Na każdą(...)pokruszyć trochę sera. Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii. Przepis znajdziecie również
UgotujmyTo.pl250g Śmietana kremówka – 330ml Cukier puder – 2 czubate łyżki Śmietan – fix – 2 opakowania Słonecznik – pół szklanki Wykonanie: Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników. Masę krówkową podgrzać. Połową zawartości puszki wysmarować herbatniki na dnie, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników. Budyń rozpuścić w 100ml mleka, dodać 1 opak. cukru waniliowego(...)rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić. Ostudzić. Następnie zimnym słonecznikiem posypać wierzch ciasta. Wstawić je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! :) The post Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię. Składniki: kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g cukier puder 50g proszek do pieczenia bezglutenowy mąka bezglutenowa Mix it 0,5 łyżeczki 100 g ekstrakt waniliowy kilka kropli syrop daktylowy 3 łyżki karob mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 0,5 łyżeczki woda(...)Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu. Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się
głodny alergikŚwięta coraz bliżej. Nie mogę się doczekać kiedy będę piec ciasteczka z moim synkiem. W tym roku podjadał i "pomagał". Sama pierniczki piekę od kilku lat, więc i zdążyłam przetestować kilkanaście przepisów. Pierniczki z wcześniejszych lat. Przepis to pierniczki jak alpejskie. Mięciutkie, pachnące, idealne. Robię z połowy porcji i tak wychodzi ok. 60 sztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane(...)przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy mąkę z kakao. Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy (powinna zwiększyć swoją objętość). Miód z przyprawami zagotowujemy, wyłączamy kuchenkę, dodajemy pokrojone masło w kostkę, mieszamy
NA MOIM TALERZUadresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje) Przygotowanie z pieczeniem 3 godziny Składniki na kaczkę: kaczka o wadze 1,5-2kg 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku ¼ cytryny kilka gałązek tymianku Składniki na glazurę(...)połówki) 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Natłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni. Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony
karmelowylaski wanilii 225 g cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu 150 g mąki pszennej 125 g suchego maku (niemielonego) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS: 800 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 6 łyżek likieru Baileys 3 listki żelatyny(...)dodawaj cukier i ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj. Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz biszkopt
Słodko-Słony Świat Ilonymisce roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, brązowy cukier, olej oraz esencję z wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Do drugiego naczynia przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wsyp do wymieszanych wcześniej mokrych składników i wymieszaj za pomocą rózgi. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej(...)niej ciasto. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika i ostudź. Z wystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół. KREM: Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W naczyniu ubij śmietanę kremówkę
Słodko-Słony Świat Ilonycukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Nadzienie: 15 dag dżemu truskawkowego Do posypania: cukier puder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki o grubości około(...)każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami" (fot.1) . Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa: 1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotki rodzynki(...)Składniki na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania: cukier trzcinowy Najpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie
Świat CiastaSkładniki na biszkopt: 4 białka 6 żółtek 4 czubate łyżki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Składniki na masę śmietanową: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 kubki śmietany kremówki 4 opakowania Śmietan-fix 2 czubate łyżki cukru Do ozdoby: duże opakowanie cukru waniliowego kakao brzoskwinie ozdoby czekoladowe(...)białek ubić pianę na sztywno dodając na początku łyżkę wody. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie delikatnie mieszając dodać pojedynczo 6 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić na uprzednio przygotowanej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wyrównać. Piec w piekarniku w temp. 180ºC przez 10 minut. Ściereczkę kuchenną
Świat Ciasta