pieczenia - 22046 przepisów (strona:187/1470)

Śnieżno - kokosowe muffinki 193

Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi.   Babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki mleka ( u mnie napój sojowy z wapniem od De Care ) 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kokosowe wykończenie: 50g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% 50g wiórków(...)kokosowych 1. Masło i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dalej miksując dodajemy jajka i aromat waniliowy. 2. Zmniejszamy prędkość miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy).  Miksujemy na gładką masę. 3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze

Szefowa kuchni
Sernik Izaura 266

około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie odlewamy około pół szklanki a do reszty dodajemy żółtka (białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę). Mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Masa serowa: 700 g sera, dwukrotnie zmielonego 4 jajka 220 g cukru 0,5 kostki masła(...)ubite białka i 50 g kokosu. Na niskich obrotach miksera lub za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę okrągłą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno boki smarujemy masłem. Wlewamy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto kupkami nakładamy masę serową. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 80 minut

Made By Mom And Son
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 355

jeszcze kilka sekund.  Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą, cynamon, gałkę, goździki oraz proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj. W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając(...)usunąć z nich powietrza.  Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia. Przygotuj syrop - w rondelku wymieszaj wodę, cukier i sok z pomarańczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Krajanka piernikowa z marcepanem 153

cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego   powidła śliwkowe Lukier alkoholowy: 1 niepełna szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak) Wykonanie: Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pastę marcepanową wymieszać z cukrem.  Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość. Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę.  Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając(...)zlepić brzegi.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.  Gotową krajankę wyjąć z piekarnika.  Ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić na kilkanaście godzin.  Następnego dnia pokroić na kawałki..  Schować do puszki, przekładają poszczególne warstwy papierem do pieczenia.  Krajanka powinna stać minimum 1 tydzień

Sto kolorów kuchni
Pierniczki 435

masła lub margaryny 600 g mąki 110 g cukru 250 g miodu 2 jajka 10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy mielonej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy(...)odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych

Made By Mom And Son
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 151

około 3 mm lub wspomóż się folią do żywności (tak jest znacznie łatwiej). Wykrawaj ulubione kształty przy pomocy foremek zanurzonych uprzednio w mące. Gotowe ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.  (To bardzo ważne, dzięki temu nasze ciasteczka nie odkształcą się podczas pieczenia). Następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną(...)wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Studź na kratce, a następnie zapakuj do pudełek. *Ciasteczka można również ozdobić dowolnymi kolorowymi posypkami, wtedy należy je położyć na ciastka przed wstawieniem do piekarnika

Food Square
Piernik z suszonymi śliwkami 284

palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować - mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach - pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć(...)ciasto, wyrównać - wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić - orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem - ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić

Smakołyki Bereniki
Chałka z płatkami migdałowymi i kruszonką. 115

ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki zaplatam z 3 lub 4 ruloników, w zależności od humoru. Końcówki zawijam pod spód chałki. Blachę do pieczenia wykładam papierem i kładę na niego gotową chałke. Smaruję rozbełtanym masłem i posypuję kruszoną, duuuużą ilością kruszonki ;) (Kruszonkę robi się tak, że wrzuca się wszystko do kubka i miesza(...)widelcem aż powstaną grudki). Po ok. pół godzinie chałka jest już wielka i chce uciekać z blachy – oznacza to, że przyszedł czas włożyć ją do pieca nagrzanego do 180 stopni. W piecu chałka ma spędzić ok. 25-30 minut, ja zawsze muszę ja obracać na różne strony bo ledwie mieści się w piecu. Gdy kruszonka jest już przypieczona chałkę można

Z butelką mleczka w tle
Drożdżowy chleb razowy. 229

roślinego 1 łyżeczka soli 2 1/4 filiżanki mąki razowej 1 1/8 filiżanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych drożdży Umieszczamy składniki w podanej kolejności w maszynie do pieczenia. Teraz mamy dwa wyjścia: 1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i chleb robi się od początku do końca w maszynie, lub 2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program(...)przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np kaszą manną lub mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy piec do 220 stopni. Skrapiamy chleb wodą i wstawiamy do pieca na 10 minut, po tym czasie otwieramy drzwiczki w celu usunięcia pary i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy jeszcze

Z butelką mleczka w tle
Pyszny sernik bez ciasta. 214

Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny. 1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka) 6 jajek duży cukier waniliowy budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki maki ziemniaczanej kostka masła (200g(...)przelewamy masę serową do tortownicy(28cm). Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy do zarumienienia się sernika. Całkowity czas pieczenia u mnie wyniósł prawie 1,5 godziny (sprawdzałam patyczkiem). Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem. Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki

Z butelką mleczka w tle
Marcepanowe ciasteczka z marmoladą 148

szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, marmolada, 3 łyżki mleka. Przygotowanie:    Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę(...)wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut

Aga w kuchni
Domowy baleron 248

ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Domowy baleron Czas przygotowania:  marynowanie(...)dziennie mięso obrócić. Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka z wodą. Karkówka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni. Baleron

Kulinarne przygody Gatity
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 295

świątecznym stole :) Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek do pieczenia i mąkę- delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia( użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika). Piec ok 15 - 20 min ( w zależności od piekarnika

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 164

krem z serka śmietankowego: 100 g masła, w temperaturze pokojowej 300 g serka śmietankowego ½-1 szklanka miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę(...)miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy. Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania jabłek, na dużej patelni i dużym ogniu rozpuść masło. Włóż jabłka, podsmaż prawie do miękkości po czym dodaj miód. Gotuj

karmelowy
Tort Czekoladowy 160

masła ok. 3 łyżki mleka Tort Czekoladowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota(...)najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z kakaem i proszkiem do pieczenia, a na końcu wsypujemy startą czekoladę. Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (30 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Masa czekoladowa: Zagotowujemy ok. 400 ml mleka wraz

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania