pieczenia - 22046 przepisów (strona:195/1470)

Keks orzechowy z białek 451

ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier - do sztywno ubitych białek dodać roztopione masło oraz cukier wanilinowy, krótko zmiksować  - dodać 100g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - do formy przełożyć ciasto, wyrównać - piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić - przechowywać pod przykryciem Keks z białek można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie

Smakołyki Bereniki
Pierniki żytnie z melasą 223

karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.  3. Wałkujemy dość grubo(...)wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki stwardnieją i warto poczekać z jedzeniem dzień czy dwa, można je również szczelnie zamknąć i zostawić na święta

Apetyczna babeczka
Marcepanowe ciasteczka 177

masy marcepanowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść migdałów.      Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Ciasto zagniatamy na stolnicy, dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy, ale już tylko(...)wymieszać ciasto  orzechami. Formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach do lekkie zarumienienia.  Do zagniatania ciasta użyłam silikonowej stolnicy Smart Cook ze sklepu przyjemnegotowanie.pl  Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem, że do niej nie powrócę - znajdę jej nowe zastosowanie :) Silikonowa stolnica ma wiele zalet. Przede

Aga w kuchni
Placek ucierany z Szarą Renetą 243

uwaga jeśli robicie w okrągłej tortownicy to ilość składników jak poniżej, jeśli chcecie zrobić w kwadratowej blaszce, trzeba podwoić ilość składników. 4 jaja szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa http://mlyn-kopytowa.pl/strona,doc,pol,glowna,2114,0,4841,1,2114,plus.html szczypta soli pół maragryny szara reneta lub inne jabłka, około(...)sztuk, zależy od wielkości Obierz jabłka i pokrój w cząstki. Roztop margarynę. Odstaw ,niech się wystudzi. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj. Następnie wlej margarynę. Ucieraj delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Poukładaj jabłka.  Włóż do nagrzanego peikarnika na ok. 190 stopni, piecz około od pół

Z Kuchni Do Kuchni
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 303

mielonych migdałów - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli *   Puree z dyni: Dynię umyć przekroić na pół i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.190-200*C (termoobieg) ok.50-60 minut lub do miękkości. Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, wydrążamy łyżką pestki i wyrzucamy, miąższ przekładamy(...)jednej misce wymieszać mus z dyni z jajkami, jogurtem naturalnym, olejem kokosowym i miodem lub syropem. W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki (mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól). Do miski z dynią wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gdy używamy puree z dyni Hokkaido proponuję dodać trochę więcej jogurtu lub jajko lub zmniejszyć

Smaczne Zdrowe
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 286

dodawałam cukry miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać się za biscotti, ale o nich w następnym poście :) Po ponad godzinie(...)wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, jak potem się okazało ciasto troszkę się rozlewa i lekko rośnie. Każdą kulkę rozpłaszczałam dłonią, w środku robiłam głębokie wgłębienie, w które szprycą wyciskałam konfiturę. Ciastek wyszło

Blondynka Gotuje
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 172

łyżek cukru pudru 2 fixsy do śmietany Do dekoracji: paluszki czekoladowe gwiazdki czekoladowe kakao do posypania     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa(...)łyżką. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić

Mała Cukierenka
Bajgle tureckie - simit 296

lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Smakowitychleb.pl

Ala piecze i gotuje
CIASTO Z MUSAMI TRUSKAWKOWYMI 192

Idealne w smaku : lekkość biszkoptu i dwóch smaków musu truskawkowego   Składniki: 4 jajka 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka pr. do pieczenia 1 mus: 1/2 kg truskawek 2 łyżki żelatyny(...)truskawek  250 ml śmietany 18 % Wykonanie: Ciasto:  Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy  zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy. 1 mus: Truskawki miksujemy w blenderze. Żelatynę zalewamy gorącą

Z Majeczką w kuchni
BABECZKI CYTRYNOWE 124

swoim maluchom, naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. Cytryna pachnie w całym domu podczas pieczenia   Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny kolorowe lukry perełki cukiernicze Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie(...)wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Gotowe wystudzone muffinki udekorować kolorowymi lukrami i cukiereczkami

Z Majeczką w kuchni
Sernik z suszonymi śliwkami 1103

połączenia się składników - pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując - do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszać - boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy) - na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki(...)śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać - na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę) - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić pod koniec przewidzianego czasu) - upieczony sernik pozostawić na trochę w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wyjąć

Smakołyki Bereniki
Tobołki z serem 190

słodkich deserów. Przepis zaczerpnęłam z książki, która u mnie w domu jest praktycznie "od zawsze" : ) "Mała szkoła pieczenia" - polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 300 mąki pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia 80 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 150 g twarogu 4 łyżki mleka 6 łyżek oleju NADZIENIE SEROWE: 250 g twarogu 1 jajko 50 g rodzynek(...)sobie troszkę rumu) 80 g cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej +1 jajko, cukier puder WYKONANIE: Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce przygotować twaróg, mleko i olej - wszystko razem połączyć do dodać do mąki. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie ciasto zawinąć

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 336

łyżek cukru pudru 2 fixsy do śmietany Do dekoracji: paluszki czekoladowe gwiazdki czekoladowe kakao do posypania     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa(...)łyżką. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić

Mała Cukierenka
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 197

nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego wypiekanie będę robił w dłuższych keksówkach.  Składniki(...)Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, w tym czasie posmaruj ciasto białkiem używając pędzelka kuchennego, a następnie posyp kruszonką. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po 20 minutach pieczenia mozesz ciasto przykryc folią luminiową, aby kruszonka za nadto się nie przypiekła i nie była za nadto twarda. Po upieczeniu odstaw ciasto na kratkę

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 165

mąką blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) lekko spłaszczając dłonią. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami, gdyż znacznie urosną, zarówno w trakcie drugiego wyrastania, jak i w trakcie pieczenia. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około godzinę. Bardzo dobrze wyrastają w zamknietym piekarniku, do którego została włożona miska z wrzącą wodą; nie trzeba wtedy bułek przykrywać(...)Bułki wyrosną zwiększając swoją objetość ponad dwukrotnie. Przed pieczeniem posmaruj bułki żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp sezamem. Bułki piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Jeśli ładnie zbrązowieją, możesz przykryc je folią aluminiową, aby zanadto się nie spiekły. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.   Bułki wyrastają

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania