pieczenia - 22046 przepisów (strona:211/1470)

Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 128

średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia. Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika): Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 10-14 min. Brzegi ciastek mają się zarumienić. Kalorie: Całość: ok. 3200 kcal Jedno ciastko: ok. 130 kcal

Malowane smakiem
Niskokaloryczny serniczek - ciasto twarogowe z owocami (bez mąki, ok. 116 kcal/100g) 259

opakowania galaretki (przygotowane 3 z 4 porcji na które starcza opakowanie) - użyłam galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: 1. Twaróg łączymy z serkiem homogenizowanym, dodajemy kaszy manny, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i blendujemy (żeby twaróg był bez grudek). 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy twarogowej. Całość łączymy za pomocą łyżki. 3. Masę wykładamy na blachę(...)wierzchu układamy borówki. Pieczenie i dalsze kroki: Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie: góra-dół) - wierzch się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (trochę mniej wody - ja na 3/4 zawartości opakowania dałam jakieś 300 ml) Gdy ciasto przestygnie, smarujemy jego wierzch cienką warstwą ostudzonej galaretki (jeszcze płynnej). Wkładamy do lodówki

Malowane smakiem
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 176

ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze

Salonik smaków
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 212

Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto(...)patyczkiem (powinien być suchy). Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt

prawdziwe jedzenie
BUŁKI PSZENNE 197

Chrupiąca skórka,  miękki  środek i zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec. Ciasto 0,5 kg mąki pszennej  szklanka ciepłego mleka 3 łyżki masła  5 dag drożdży 1 żółtko łyżeczka soli łyżeczka cukru Przygotowanie 1. Delikatnie podgrzać mleko, masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia(...)wyrośnięcia 45-60 minut.  4.  Po tym  czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut. 5.Bułki przed   pieczeniem posmarować mlekiem. Piec   w nagrzanym piekarniku w temperaturze

RAROSSA
Ciasto ucierane z jagodami 190

temperaturze pokojowej.  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysto. Wbijać po jednym jajku, ciągle dokładnie ucierając.  Następnie dodać przesiane suche(...)składniki i wymieszać całość. Ciasto przelać do formy, wyrównać i na wierzch wysypać jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka.  Podawać posypane cukrem pudrem

wyzwania kuchenne
Ciastka owsiane z orzechami 145

proszku do pieczenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha(...)włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.  Dopiero gdy wystygną, zdjąć z blaszki

wyzwania kuchenne
Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta ) 182

białek. Białka lekko podbić, dodać powoli cukier - ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto. Formę do babki natłuścić masłem(...)oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą o blat i wysypując to co odpadło od ścianek blachy. Przelać ciasto do formy na babkę. Piec w 160 stopniach C przez 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Malinowe z cytrynką na jogurcie 164

Masło stopić, następnie przestudzić. Jogurt zmieszać z sokiem i skórką z cytryny. Wbić kolejno jajka, wlać masło oraz aromat. Wymieszać.  Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną(...)oraz cukrem. Dodać do malin i delikatnie wymieszać. Połączyć z mokrymi składnikami, delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do przygotowanej foremki -keksówki. Piec ok. godz. w temp. 160st. Moje ciasto wyszło nieco zakalcowate, warto więc przedłużyć czas pieczenia do ok. 10minut. Ciasto ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na plastry.     Smacznego:) Przepis dodaję co akcji

Z miłości do słodkości
Serniczki z truskawkami 280

rodzinny przygotowałam pieczone ciasto z truskawkami i lekką masą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto: 4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżek mleka.     Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Stale ubijając, dodawać po jednym jajku. Dodać cukier waniliowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry

Z miłości do słodkości
Ciastka z wiśniami 194

mleka, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, jajko, 1 łyżka śmietanki 30%, 700 g wypestkowanych wiśni. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 100g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym. 35x25cm. Na środku(...)wolnego wzdłuż dłuższych boków. Posypać resztą cukru. Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować. Pokroić na trójkąty - w taki sposób, w jaki kroimy tort. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozkłócić ze śmietanką, posmarować nim wierzch ciastek. Piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować

Z miłości do słodkości
Brownie fasolowo-porzeczkowe 141

Uwielbiam piec ciasta, lecz mimo tego, że są smaczne, nie zawsze są zdrowe... Dlatego postanowiłam poszukać czegoś zdrowego, ale zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając(...)wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam!   Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę

Z miłości do słodkości
Rolada cynamonowa z kremem Milky Way 222

białek, które ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, żeby dokładnie połączyły się ze sobą. Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przed 20 minut.  I teraz pojawiają się schody...      Będąc urodzonym dzieckiem szczęścia za pierwszym razem(...)wcisnąć tyłkiem w kanapę.     Otóż gorący jeszcze biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekładając do góry nogami na wysypaną cukrem pudrem ściereczkę (tak, czystą), zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia, posypujemy dla pewności po wierzchu i zawijamy zaczynając od krótszego boku. Zostawiamy takie coś do czasu ostygnięcia. Tadaaaaam!      W międzyczasie rozpuszczamy 5 Milky Way'ów z kilkoma

sama złodycz
Babeczki marcepanowe z białą czekoladą 174

chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g marcepanu     Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z mlekiem i białą czekoladą, dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie. Dorzucamy jajka(...)resztą masy. Połowę marcepanu ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta, które przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Z drugiej połowy robimy 12 kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.      Z tej ilości składników wychodzi trochę więcej ciasta niż przepisowe 12 babeczek, jednak można obejść system piekąc pozostałą masę w kubku - jak znalazł

sama złodycz
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 129

ścieramy na grubych oczkach tarki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut, na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy delikatnie(...)łyżką. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy, posypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. Krem: 400 g serka kremowego (typu Philadelphia

Made By Mom And Son