pieczenia - 22046 przepisów (strona:219/1470)

Tradycyjny jabłecznik z budyniem 215

cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder - do posypania   Przygotowanie:   Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Masło pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również   składniki   umieścić w misie miksera(...)minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczana. Wymieszać wszystko dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki

Mania Gotowania
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 197

łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 5 białek szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać(...)podsmażania. Ja osobiście wolę czuć w cieście całe kawałki jabłek, więc nie duszę ich zbyt długo. Odstawiamy jabłka do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy je w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy

Mania Gotowania
Dietetyczne pizzerinki 239

rozgniatamy widelcem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie.   Na końcu dodajemy do nich pianę z białek i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy ciasto w odległości około 4-5 cm. Staramy się formować bułki w kształt spiczastych kupek. Ciasto w trakcie pieczenia opadnie, dlatego dobrze(...)samym początku bułeczki były wyższe. Na środku nakładamy odrobinę pieczarek, salami i papryczki. Posypujemy serem. Pieczemy około 30 minut, aż bułki się zrumienią. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygną

Mania Gotowania
Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą 194

żółtka 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka gęstej śmietany marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę lub blat. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę masło i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę śmietany.Sekretem jest(...)około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia

Mania Gotowania
Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels 273

glazury. Uwagi: W trakcie pieczenia dobrze jest obracać co jakiś czas żeberka aby upiekły się równomiernie, szczególnie w momencie kiedy będziemy piekli już bez przykrycia. Proponuję również jakieś 15 minut przed końcem pieczenia posmarować mięsko 3 warstwą sosu, aby było jeszcze bardziej intensywne w smaku

Mania Gotowania
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 141

żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki(...)mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 160 do tzw. suchego patyczka, bez termo-obiegu. Wierzch ciasta możemy

Mania Gotowania
Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 165

laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych 100 g suszonych śliwek otarta skórka z 1/2 pomarańczy 1 laska cynamonu posypka dekoracyjna Ganache czekoladowy: 50 g czekolady (używam pół(...)składniki się nie zagotowały. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy masa przestygnie usuwamy laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Łączymy za pomocą miksera składniki suche z jajkami i masą czekoladową. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni

Mania Gotowania
Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 409

waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło   i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem(...)możemy włożyć je na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach w termo obiegu. Radzę co jakiś czas sprawdzać ciasteczka, gdyż łatwo się przypalają. Czas pieczenia może się wahać w zależności od grubości ciasteczek. Przestudzone ciastka przekładamy marmoladą lub powidłami śliwkowymi

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 214

kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.   Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę rozpuszczalną i wodę. Mieszamy dokładnie aby kawa się rozpuściła.   Mąkę(...)sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier, kakao i łączymy składniki.  Jajka ubijamy na lekko puszystą konsystencję. Do miski z suchymi składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz czekoladę z masłem. Miksujemy na wolnych obrotach aby składniki dokładnie się połączyły.   Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto

Mania Gotowania
Ciasteczka intensywnie czekoladowe 147

soli 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Masa ma być lśniąca, jest to znak, że cukier się rozpuścił. Do ubitych białej dodajemy żółtka(...)ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową, miksujemy na niskich obrotach. Mąkę wsypujemy do masy czekoladowej, miksujemy chwile, do połączenia składników.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę w około 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni

Mania Gotowania
Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) 212

pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 ml mleka 150 g miękkiego masła+2 łyżki masła 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Na rozgrzanej patelni roztapiamy wysypać 2 łyżki masła, dodajemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy ananasa(...)waniliowy i masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy   syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników.  Na dnie tortownicy układamy ananasy, w środki wkładamy po 2 wisienki.   Masę wylewamy na ananasy. Ciasto pieczemy około

Mania Gotowania
Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym 176

dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej misce wymieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu(...)wymieszać jajko, wodę, maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli

Mania Gotowania
Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką 169

migdałowej 70 g roztopionego masła 50 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Dodajemy wanilię i mleko. Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do pieczenia. Suche(...)składniki stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy masło i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do przygotowanej blachy, wierzch posypujemy wiśniami, a następnie kruszonką. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka

Mania Gotowania
Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej 180

nich powinna być w większych kawałkach. Rozgniecione płatki mieszamy z mąką. Kurczaka obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w płatkach z mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 65 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podgrzewamy. Kiedy glazura się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 3 minuty, co chwilę(...)mieszając aby się nie przypaliła. Masło rozpuszczamy w rondelku. Po upływie 65 minut polewamy kurczaka roztopionym masłem i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upływie 15 minut polewamy kurczaka glazurą i pieczemy jeszcze 15 minut. Pilnujcie aby glazura się nie przypaliła, ja się troszkę zagapiłam i niestety nie udało mi się uniknąć przypaleń:)  Podajemy z ulubionymi dodatkami

Mania Gotowania