się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami. W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku(...)Babki . Babka zebra z białek Składniki: 6 białek 100g cukru pudru 100g masła lub margaryny 150g + 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia - białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać
Smakołyki BerenikiSernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję. Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka(...)przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: - tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce - składniki na masę powinny
Smakołyki Berenikiżółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli - do piany dodać cukier, nadal ubijając - stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników - ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy nie wykładamy papierem(...)smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka - biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku - ostygnięty biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze spodu PONCZ RABARBAROWY - oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem, zalać taką ilością wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by rabarbar nie rozpadł się, a woda
Smakołyki Berenikischłodzić ją w lodówce - wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut - na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką) - rabarbar odcedzić z soku(...)leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście - bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką - piec przez 30-35 minut w 175 stopniach Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować
Smakołyki BerenikiSernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek(...)przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu) - z białek ze szczyptą soli ubić pianę, pod koniec
Smakołyki Berenikitortowej i ziemniaczanej ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier, ubiłam jak na bezy. Dodałam żółtka i znów ubijałam. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sitko i bardzo delikatnie wymieszałam. Wlałam do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekłam godzinę w 160 stopniach. Po wystudzeniu rozkroiłam na 3 części
W kuchni Karmel-itkicytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru(...)stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny kilka kropel ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę twardą i zimną posiekałam z mąką. Wbiłam jajo i zagniotłam z pozostałymi składnikami. Uformowałam kulę, schłodziłam przez kwadrans w lodówce, po czym wylepiłam suchą formę bardzo cienko
W kuchni Karmel-itkijajka 125 g płatków owsianych 100 g mąki orkiszowej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wierzch: 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Miękką margarynę utarłam z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodawałam po jednym jajku. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy. Wymieszałam mąkę z płatkami(...)proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywałam do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wyłożyłam ciasto do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyłam maliny, lekko wciskając je w ciasto. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieszałam i posypałam nimi wierzch ciasta. Piekłam 35 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiśliwek 100 g płatków migdałów Jajka ubijam przez 5 minut, dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie wrzucam startą dynię, dodaję olej. Mąkę przesiewam, mieszam z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypuję sypkie składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę(...)wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram z odrobiną wody tak, aby powstał gęsty, ciągnący się lukier, który następnie rozsmarowuję na wystudzonym placku. Kiedy lukier stwardnieje, podaję. insertCookd("2d61ca687a2aa46116603324fab718d6
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia życia. Słychać ptasie trele już z rana. To pierwszy dzień wiosny! Koniec ze słota i szarością dnia. Teraz czas na Słońce, króluje nam! Stworzenie własnego przepisu od podstaw, jeśli chodzi o sprawy cukiernicze(...)sałat Active Fit&Easy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę
W kuchni Karmel-itkilistonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki) 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru (do rabarbaru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru(...)wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wylepiamy nim dno. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut (do zezłocenia). Podczas gdy spód się piecze, odkrawamy liście rabarbaru (są niejadalne), a łodygi kroimy na 1-centymetrowe plasterki. Do rabarbaru dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy. Przygotowujemy także kruszonkę. Wszystkie jej składniki
Poezja smakujajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu(...)jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka
Poezja smakugorzkiej czekolady użyłam również kilka wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy(...)Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty. Masa: Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii
Blondynka Gotujesztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)białek Wykonanie: Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę
Blondynka Gotujefolią folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia, albo na silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo(...)okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą. Piec w temperaturze 220°C przez 5-10 minut, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić. SMACZNEGO !!! *ciasto jest kurczliwe, więc po pokrojeniu na prostokąty może się okazać, że się dość zbiegnie - nie należy się
Blondynka Gotuje