łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka 1 szklanka startych jabłek Wykonanie: - margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy - podczas miksowania dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste - do ciasta dodać starte jabłka, dokładnie wymieszać - piekarnik nagrzać(...)stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - piec około 1 godziny Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza
Smakołyki Berenikicukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 70 dag truskawek mąka ziemniaczana do posypania ciasta Wykonanie: - mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać cukry, jajka i zagnieść ciasto - ciasto schłodzić 1 godzinę, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć 2/3 ciasta - ciasto nakłuć widelcem i posypać(...)mąki ziemniaczanej - truskawki pozbawić szypułek, umyć i przekrojone na pół układać na cieście gęsto koło siebie - na truskawkach układać paski ciasta tak, aby tworzyły na owocach kratkę - ciasto piec 60 minut w 180 stopniach
Smakołyki Berenikijajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g) Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik - margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią) - ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia(...)dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu Ciastka owsiane są wspaniale kruche
Smakołyki Berenikiłyżki kakao słodzonego instant 6 łyżeczek wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko - ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne - schłodzić je 0,5 godziny w zamrażarce - ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką(...)każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek) - nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta) - układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut Smak ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego kakao instant jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy
Smakołyki Berenikipszennej 4 łyżki cukru 3 łyżeczki kakao 4 łyżki oleju 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka Wykonanie: - do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy - wbijamy jajko, dodajemy(...)olej i mleko i miksujemy na gładką masę - gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości - pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut Już po pierwszych 15 minutach pieczenia doszedł do mnie z kuchni cudowny zapach kakao, tak że z niecierpliwością czekałam na wyjęcie muffinów z piekarnika. Z podanej ilości składników
Smakołyki Berenikiżaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać - sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 1,5 godziny - po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30-60minut, powinno to zminimalizować opadanie Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym większe szanse, że nasz sernik wyrośnie równo. Naczynie(...)wodą w piekarniku sprawia, że wierzch sernika nie powinien pękać, lepsze lub podobne efekty dałoby pieczenie w kąpieli wodnej (blacha z sernikiem zabezpieczona od dołu folią wstawiona do większej blachy wypełnionej wodą), lecz jest to bardziej pracochłonne, a powyższy sposób daje też bardzo dobry rezultat. Ważne też jest, by nie miksować/ucierać za długo naszej masy, gdyż duże
Smakołyki Berenikipokroić w kwadraty, które według mnie ładniej prezentują się na talerzu niż trójkąty. Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ciasta w formie o podobnych rozmiarach, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, by wystawał powyżej jej brzegu, gdyż ostateczna wysokość ciasta będzie większa niż wysokość formy. Do przygotowania masy kubusiowej możemy wykorzystać dowolny sok Kubuś, ważne jest, by w składzie(...)rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody 10 herbatników na spód 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad wysokość formy - na spód pokruszyć herbatniki, powinny przykryć
Smakołyki Berenikiskładnik moją babkę, zmieniłam też nieco ilość spulchniaczy. Babka herbaciana Składniki: 250g mąki pszennej 80g margaryny 100g cukru 2 żółtka 1 szklanka mocnej herbaty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny Wykonanie: - herbatę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć z cukrem, dodać(...)proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche) - zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną
Smakołyki BerenikiWykonanie: - kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - dodać śmietanę, zmiksować - do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników - ostudzony napar kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując - ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można(...)dać papier do pieczenia) - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut - gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić ciasto od wnętrza tortownicy, dopiero wtedy zdjąć obręcz - przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce Swoje ciasto
Smakołyki Berenikisię kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami. W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku(...)Babki . Babka zebra z białek Składniki: 6 białek 100g cukru pudru 100g masła lub margaryny 150g + 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia - białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać
Smakołyki BerenikiSernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję. Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka(...)przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: - tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce - składniki na masę powinny
Smakołyki Berenikiżółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli - do piany dodać cukier, nadal ubijając - stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników - ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy nie wykładamy papierem(...)smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka - biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku - ostygnięty biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze spodu PONCZ RABARBAROWY - oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem, zalać taką ilością wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by rabarbar nie rozpadł się, a woda
Smakołyki Berenikischłodzić ją w lodówce - wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut - na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką) - rabarbar odcedzić z soku(...)leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście - bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką - piec przez 30-35 minut w 175 stopniach Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować
Smakołyki BerenikiSernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek(...)przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu) - z białek ze szczyptą soli ubić pianę, pod koniec
Smakołyki Berenikitortowej i ziemniaczanej ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier, ubiłam jak na bezy. Dodałam żółtka i znów ubijałam. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sitko i bardzo delikatnie wymieszałam. Wlałam do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekłam godzinę w 160 stopniach. Po wystudzeniu rozkroiłam na 3 części
W kuchni Karmel-itki