końcu mąkę.Masę miksowałam tylko do momentu połączenia się składników. Masę delikatnie wylałam na okruszkowy spód biszkoptowy. Wstawiłam do piekarnika, zgodnie ze wskazówkami autorki przepisu od razu zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 120 stopni i w tej temperaturze piekłam ok. 2 h. Po 1,5 h sprawdziłam stan upieczenia sernika. Autorka pisze, że boki powinny byś lekko ścięte, a środek(...)stężeje podczas stygnięcia i chłodzenia. Tak też było. 15 minut przed wyciągnięciem sernika z piekarnika, uchy liłam drzwiczki i posmarowałam wierzch sernika pulpą z mango wymieszaną ze śmietaną i piekłam jeszcze 15 minut, do momentu stężenia polewy. Upieczony sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie chłodzimy go 12 godzin w lodówce. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewłasnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie Kuchnie Świata . Autorka przepisu wspomniała, że przecier z mango bywa również w sklepach Rossman, na półce ze zdrową żywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate . Polecam! Składniki na tortownicę 20 cm średnicy: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego(...)które obtoczyłam w powstałym karmelu. Następnie przełożyłam do blendera i zmiksowałam na drobniejsze kawałki, anie nie na proszek! Masa: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki lekko posmarowałam masłem. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni. Na dno tortownicy wyłożyłam zmiksowane karmelizowane migdały i odstawiłam na bok. Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo
Blondynka Gotujesztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę i kakao. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm. Wystudzić, przekroić na pół. Składniki(...)sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać. Krem
Krakowskie smaki Aniłyżkami cukru ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 6 łyżek masy przełożyć do woreczka, odciąć mały rożek i "narysować" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kontury żyrafy. Blaszkę wsadzić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. W między czasie(...)pozostałej reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia i wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze raz na papier na którym się piekło (chodzi
Krakowskie smaki Anicukier waniliowy umieścić w garnuszku i całość gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuści, przestudzić. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem(...)obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. Smacznego
Krakowskie smaki Aniobsypany mąką i odstawić na około 30 minut do podwojenia objętości. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzewamy do 240 stopni. Gdy ciasto już wyrośnie wraz z papierem do pieczenia przekładamy je do naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby chleb się zarumienił. Gotowy będzie wydawał
Krakowskie smaki Aniszklanki mleka 50g cukru 3/4 kostki masła Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i rozłożyć na prostokątnych formach wyścielonych papierem do pieczenia. 2. Pierwszą część upiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C. (ok.25 min.) 3. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić w garnku z cukrem oraz miodem. Dodać podzielone na mniejsze(...)rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta) 4. Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia. Na blachę położyć pierwszą część bez orzechów. 5. Przygotować masę budyniową. Mleko
A Ty Smakuj Mnieposmarowania pieczeni 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku pieprz, papryka słodka, chilli - do smaku 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. 2. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. 3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę. 4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso(...)wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała. Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry i podsmażona. Inspiracja: Smaczny kąsek
Kto ugości moich gości?piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie wylewamy na nią trzy mniejsze nie stykające się ze sobą blaty tworząc równe koła ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży) Tak przygotowane bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut najlepiej
Słodkie Przyjemnościtylu ile wariacji na temat ich przygotowania. Odkąd przed laty zobaczyłam pieczony w kąpieli wodnej sernik limonkowy Nigelli, zakochałam się w sernikach na kruchym ciasteczkowym spodzie . Później zainspirował mnie pomysł Dorotus , by przeprowadzić się z sernikiem do formy muffinkowej. Ta wersja ma pełno zalet - czas pieczenia jest znacznie skrócony, każdy serniczek to już gotową porcją, nie musimy zajmować(...)gładką masę. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Aby uzyskać dołeczki konieczne do nałożenia nadzienia, serniczki wyciągnąć z piekarnika zaraz po upieczeniu. Chodź to wbrew sztuce pieczenia serników, tym razem zapadnięcie się serniczków jest konieczne, tylko dzięki temu znajdziemy miejsce na kolejne pyszności
KUCHARNIAtakim, jakim był przed wielu laty. Przepis na lody kawowe wypatrzyłam u Cudowianki , która opublikowała go w Dniu Taty. A mój Tato uwielbia bezy. Kiedy tylko mogę, piekę dla niego stosy bezików i wiem, że sprawiam mu tym wielką przyjemność. Dlaczego? Bo jedno z jego najsłodszych wspomnień z dzieciństwa to jego Mama, moja Babcia, częstująca go domowymi bezikami(...)trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą masę białkową przełożyć do szprycy z grubą końcówką i wyciskać nią okrągłe spody o średnicy ok. 4 cm. Grubość masy bezowej na spody nie powinna być zbyt
KUCHARNIAgłębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć empanadillas z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowym ręczniku i podawać. "Na patio kazałam postawić gliniany piec i obie z Cataliną wzięłyśmy się za pieczenie empanad. Mąka pszenna była kosztowna, ale nauczyłyśmy się je przyrządzać z kukurydzianej. Kiedy wyjmowałyśmy je z pieca, jeszcze nie zdążyły ostygnąć, a ich zapach rozchodził(...)się po całej dzielnicy, przyciągając tłumy. Zawsze zostawiałyśmy kilka dla dziadków i innych nieboraków żyjących tylko dzięki ludzkiej dobroczynności. Ów intensywny aromat mięsa, smażonej cebuli, kminku i pieczonego ciasta tak wniknął mi w skórę, że nadal się za mną snuje. Umrę, pachnąc empanadą". (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie M. Jordan) * korzystałam z informacji
KUCHARNIAwłożyć odrobiną masła oraz troszkę posiekanych orzechów. Polać syropem klonowym i sosem winnym zmieszanym z pozostałymi orzechami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec figi przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch kłaść kawałki gorgonzoli, polać sosem i piec przez kolejne 5 minut. Podawać na ciepło. Jeśli zostanie sos, można użyć go jako dressing
KUCHARNIAcoś wyjątkowego. Słodko-słony mariaż rozmarynu z winogronami to moim zdaniem jedno z lepszych kulinarnych połączeń. Schiacciatta oznacza "spłaszczony, płaski" i tak nazywana jest w Toskanii ta wersja focacci. Pieczona jest tradycyjnie w okresie winobrań. Idealnie nadają się do niej winogrona odmiany Concord. Mają niestety pestki, ale kiedy ciasto wyrasta można ten czas odpowiednio spożytkować i je usunąć(...)razy szybszym niż ten jaki jest potrzebny, by ciasto odpowiednio wyrosło, więc jeśli chcecie zostawić sobie kilka porcji na później, upieczcie od razu z podwójnej ilości. W trakcie pieczenia z winogron wypływa sok o cudownym różowym odcieniu - tak pięknym, że chyba naprawdę polubię róż:) I to właśnie ten róż nieśmiało zgłaszam do wspaniałej akcji jaką prowadzi Szarlotek . Wprawdzie
KUCHARNIAcytryny folia aluminiowa Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - tak, aby zostały bardzo drobno zmielone. Masło stopić w rondelku i połączyć ze zmielonymi ciastkami. Wymieszać i lekko(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut, do momentu aż wierzch będzie lekko ścięty, ale pod skórką nadal będzie wyczuwalne "delikatne, seksowne drżenie:)" ** Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy
KUCHARNIA