utarta skórka z 1 pomarańczy 600g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do pierników (40g) 1 łyżeczka mielonego imbiru Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy w dużej misce. Ucieramy masło z cukrem (mikserem lub mieszadłem K). Ucierając dalej dodajemy jajka, miód, esencję, skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę i mieszamy do powstania(...)lodówce (do 24h). Następnego dnia dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkujemy na posypanym mąką blacie na grubość 2-3mm. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach 11 minut. U mnie ten czas był optymalny, ale na każdym piekarniku trzeba "przerobić" swoją partię lekko przypaloną i tą za bladą "o minutę za krótko pieczoną
W kuchni wieczoremświętem. W Irlandii, dzień lub dwa przed 31 października, piecze się barmbrack cake. Słodkie ciasto, określane też mianem chleba, które podaje się ponoć z masłem i kubkiem herbaty. Największą atrakcją tego ciasta jest jednak moc przepowiadania przyszłości :) Gospodyni może do niego dorzucić zawinięte w papier do pieczenia: pierścionek, szmatkę i monetę. Cała rodzina dostaje po jednym kawałku wypieku. Tego(...)amulet, czeka odpowiednio: szczęście w miłości, kłopoty finansowe lub przeciwnie - finansowa pomyślność. Polecam wrzucać same pierścionki i monety :) Składniki: 225g mąki pszennej 125g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej/do piernika 1 jajko 200g suszonych moreli 175g rodzynek kubek ostudzonej herbaty 50ml wódki masło do wysmarowania małej keksówki (na 1kg bochenek) Sposób przygotowania: Przez
W kuchni wieczoremmące wiśni garść jagód 2/3 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 1 jajko 3/4 szklanki maślanki / kefiru / śmietany 1 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania(...)początek ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły
Słodkie Przyjemnościżurawina ( ja dawałam większe garstki każdego ) listki mięty koktajlowej Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe(...)ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy ukośnie ciasto na 1,5 cm kromeczki, układamy na blaszce i pieczemy ponownie w piekarniku tym razem w temperaturze 160`C 10 minut z każdej
Słodkie Przyjemnościwiśni 50g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa(...)Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy na ukośnie kromeczki około 1,5 cm. Ponownie układamy
Słodkie Przyjemnościsię kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ugniatamy, a następnie wkałdamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka i ubijamy do białości. Następnie dodajemy ser i mieszamy mikserem na najmniejszych(...)masy serowej przesiewamy mąkę i mieszamy łopatką. Ostatnią czynnością jest ubicie na sztywno piany z białek i dodanie jej partiami do ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`C Ja po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Po ostudzeniu wierzch
Słodkie Przyjemnościkolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze(...)babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z piekarnika, a na ich wierzchu rozkładamy około 5 kosteczek białej czekolady ( w zależności od wielkości naszych babeczek). Gdy czekolada się rozpuści, rozsmarowujemy ją po całej babeczce i posypujemy kolorową posypką. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkuchni i piekę - to oczywiste, im więcej czekolady tym lepiej! Dziś kolejna propozycja z dodatkiem kawy, na podniesienie ciśnienia i zdobycie energii, do tego czekolada i jeszcze więcej czekolady! Wyszło pysznie! Inspiracją był przepis z małej cukierenki :) Wypróbujcie koniecznie!" Składniki : 125 g margaryny 80 g cukru pudru 2 jajka 150 mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)rozpuścić w rondelku a następnie ostudzić. Przelewamy je do miski i mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, śmietanę i wystudzone espresso. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i wszystko mieszamy. Do sypkich składników wlewamy płynne i mieszamy je tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę 15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut - do zarumienienia. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy(...)powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Końcówki ciasta lekko ugniatamy a wierzch nacinamy. Pieczemy około 40 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościAnanasowe ciasto jogurtowe z kruszonką. Częstujcie się!" Składniki : 150 g cukru 3 jajka 240 g ananasowego jogurtu 330 g mąki tortowej 40 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 plasterków ananasa (nie z puszki) Kruszonka 100 g cukru 100 g mąki 50 g masła Sposób przygotowania : Masło rozpuszczamy i odstawiamy(...)ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy ostudzone masło i zblenowany ananasowy jogurt. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy pokrojonego w ćwiartki ananasa. Do małej miseczki wsypujemy cukier i mąkę
Słodkie Przyjemnościnajwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :) Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę i dalej wyrabiamy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy. Gotowe ciasto(...)zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na 0.5 cm plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190` na 13 minut (do zarumienienia się ciasteczek) Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!" Składniki : 4 jajka szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 400 g masła 150 g cukru pudru 190 g czekolady 80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracji marmolada(...)wieloowocowa/wiśniowa Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy. Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Słodkie PrzyjemnościWeekendowa laba - czasem tak bardzo potrzebna, aby naładować wewnętrzne akumulatory. W trakcie tego tygodnia, układałam terakotę, sprzątałam ogród, dekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i piekłam. Szczerze powiedziawszy, wszystko - bez wyjątku sprawiało mi radość. Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić(...)cukru waniliowego na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i dalej miksujemy. Do tak przygotowanej masy dolewamy jogurt i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wyłożonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formy przekładamy ciasto, na jego wierzch wykładamy równomiernie po całym cieście wcześniej pokrojone brzoskwinie
Słodkie Przyjemnościspędzić na czymś ciekawszym. Na przykład w kuchni przy piekarniku oglądając jak rumienią się ciasteczka ze śliwkami :) Lubicie śliwki? Ja surowych nie za bardzo, ale za to pieczone smakują cudownie! Podczas pieczenia uwalnia się ich słodycz, którą bardzo lubię, no i trochę kwasku też się pojawia. Czyli dwa w jednym. Dziś prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie śliwek(...)kroimy na 12 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta ( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka układamy przekrojone na cząstki umyte i wydrylowane śliwki, dodajemy pół łyżeczki masła i posypujemy szczyptą cukru waniliowego. Pieczemy około 18 minut
Słodkie Przyjemnościformy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C. Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze około 5-6 minut. Studzimy na blaszce. Przekładamy do szczelnego pojemnika
Słodkie Przyjemności