pieczenia - 22046 przepisów (strona:249/1470)

KORA ORZECHOWA 221

gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy: syrop z  puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml) ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml) 6 łyżek cukru(...)Wykonanie ciasta:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą d o naszej masy  wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką.  Formę  z wysokimi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto

Walijskie Pichcenie
Najprostszy na świecie jabłecznik 192

zamrażalnika . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier i kaszkę) łączymy w misce. Jeżeli mamy blachę otwieraną to koniecznie wykładamy ją papierem do pieczenia (w jednoczęściowej, np. silikonowej nie musimy tego robić). Wysypujemy 1/3 suchych składników na spód blachy, następnie wykładamy połowę jabłek. Sypiemy kolejną warstwę, później jabłka i ostatnią porcję mieszanki. Każdą(...)warstw rozprowadzamy równo łyżką, delikatnie uklepując. Zimną margarynę lub masło ścieramy na wierzch ciasta (możemy pokroić w drobną kostkę), tak by podczas pieczenia rozpuściła się i wsiąkła w pozostałe warstwy. Posypujemy cynamonem. Jabłecznik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej termoobieg) na około godzinę

Zakręcony Widelec
Kibiny z suszonymi śliwkami 226

cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.  2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa śliwkowa: 40 dag śliwek bez pestek

Apetyczna babeczka
Ciasteczkowe choinki 193

już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie(...)grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy. Lukier: cukier puder , ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda , barwnik spożywczy . Do cukru pudru dolewamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maczki 91

proste w wykonaniu ciasteczka  :) moje dzieci bardzo je lubią  dlatego zamiast pierniczków piekę maczki :)   Składniki :  100 g maku niebieskiego Skworcu  63 g maku białego Skworcu   260 g mąki  1,5  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru marcepanowego  Skworcu 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Skworcu(...)śliwkowych. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel. Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane. Po upieczeniu i ostygnięciu jedno

Sama słodycz i szczypta chili
Krajanka orzechowa 194

masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach(...)mocno dociskamy.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez 20 minut. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy do chwili gdy piana będzie gładka i lśniąca. Dodajemy do piany resztę posiekanych orzechów. Delikatnie łączymy. Po 20 minutach pieczenia przygotowaną pianę wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy kolejne 5 minut. Ciasto wyciągamy

Przysmaki Karolki
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 141

przyprawa warzywna - pieprz ziołowy, - pieprz czarny - pieprz cayenne Piątnica - ziarenka "Piekło Niebo" - ziarenka "Ziołowo mi" - mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek - mieszanka: pomidor, oregano, chilli WYKONANIE: Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami. Pieczemy około godziny(...)Ziarenek. Pasztet wyszedł więc mocno pikantny i genialnie ziołowy! :)  ZIARENKA! :)  Tym razem (jakby to jakaś nowość była) na pierwszy ogień poszły nasze ulubione wytrawne zestawienia z Ziarenkowa: "PIEKŁO-NIEBO" /RAJ a nie piekło czy niebo. RAJ! Ognisty i błogi zarazem. Mieszanka wybuchowa przepysznych smaków i aromatów. Coś za co można się dać pokroić. Coś co się po chamsku

Wypisz Wymaluj
Tarta z jogurtem greckim i owocami 161

wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta  - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz(...)obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika. nadzienie wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić

Stare Gary
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 222

wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie wstawić do lodówki na minimum całą noc, a maksimum 48 godz.   Na 1 i 1/2 do 2 godz przed włożeniem do pieca, wyjąć ciasto z lodówki. Do piekarnika włożyć kamień do pizzy ( u mnie tym razem 2 półka od dołu), nastawić na najwyższą temperaturę - kamień musi się dobrze nagrzać(...)patelnię i smażyć razem. Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową.  Ciasto podzielić na dwie części,  Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę

Stare Gary
Szarlotka na półkruchym cieście 167

wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące.  Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy(...)jest to konieczne. Nałożyć nadzienie z jabłek, lub mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku ! Uwagi :  piekłam z połowy porcji  w tortownicy 20 cm - myślę że mogłaby być nawet trochę większa  - 22 - 24 cm. W przepisie

Stare Gary
Gruszki z gorgonzolą 127

zostawić. Przeciąć na pół i pozbawić pestek. Aby gruszki lepiej leżały w naczyniu do pieczenia, można od zaokrąglonej strony ściąć plasterek. Ułożyć w posmarowanym masłem  naczyniu do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w temperaturze  220 st.C przez 15 minut. Wyjąć  z piekarnika. Odwrócić  gruszki, posypać solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Piec

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 173

chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem.  Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę(...)wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika. Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć temperaturę do 230 i piec 20 - 25 minut. Smacznego! Uwagi: Koszyczki tym razem  wyłożyłam  ściereczkami, które grubo  obsypałam  mąką. Sprawdziło się idealnie. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 178

semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem  . Na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą lub wrzucić kostki lodu. Piec w temperaturze 240 st C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec kolejne 25 - 30 minut . Smacznego! Uwagi : Tym razem jeden z chlebów piekłam foremce a drugi tradycyjnie wyrastał(...)koszyczku. Pominęłam drożdże , więc moje chleby wyrastały dłużej, a wstępną fermentację też przedłużyłam z 1,5 do 2 godzin. W piecu również spędziły więcej czasu niż podaje przepis - sprawdzałam stan upieczenia spodu chleba, i dopóki nie wydawał głuchych odgłosów przy pukaniu - wracał do piekarnika. Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie

Stare Gary
Faszerowany bakłażan 174

Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony  BBC Food Recipes składniki  4 bakłażany 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża(...)bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić  obok siebie na blaszce i skropić każdą połowę oliwą, doprawić solą i piec przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki,  ale nie zbrązowieje . Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej  patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć

Stare Gary
Tortille zapiekane z serkiem i figami 192

Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe   tortille  , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8     placków o  średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo  - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska. składniki(...)rolady 2 figi - każda  pokrojona na 6 plastrów.  świeży tymianek do przyprawienia miód, oliwa przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem. Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania