gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy: syrop z puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml) ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml) 6 łyżek cukru(...)Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą d o naszej masy wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką. Formę z wysokimi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto
Walijskie Pichceniezamrażalnika . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier i kaszkę) łączymy w misce. Jeżeli mamy blachę otwieraną to koniecznie wykładamy ją papierem do pieczenia (w jednoczęściowej, np. silikonowej nie musimy tego robić). Wysypujemy 1/3 suchych składników na spód blachy, następnie wykładamy połowę jabłek. Sypiemy kolejną warstwę, później jabłka i ostatnią porcję mieszanki. Każdą(...)warstw rozprowadzamy równo łyżką, delikatnie uklepując. Zimną margarynę lub masło ścieramy na wierzch ciasta (możemy pokroić w drobną kostkę), tak by podczas pieczenia rozpuściła się i wsiąkła w pozostałe warstwy. Posypujemy cynamonem. Jabłecznik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej termoobieg) na około godzinę
Zakręcony Wideleccienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa śliwkowa: 40 dag śliwek bez pestek
Apetyczna babeczkajuż nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie(...)grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy. Lukier: cukier puder , ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda , barwnik spożywczy . Do cukru pudru dolewamy
Codzienna kuchnia niecodziennaproste w wykonaniu ciasteczka :) moje dzieci bardzo je lubią dlatego zamiast pierniczków piekę maczki :) Składniki : 100 g maku niebieskiego Skworcu 63 g maku białego Skworcu 260 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru marcepanowego Skworcu 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Skworcu(...)śliwkowych. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel. Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane. Po upieczeniu i ostygnięciu jedno
Sama słodycz i szczypta chilimasło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach(...)mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez 20 minut. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy do chwili gdy piana będzie gładka i lśniąca. Dodajemy do piany resztę posiekanych orzechów. Delikatnie łączymy. Po 20 minutach pieczenia przygotowaną pianę wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy kolejne 5 minut. Ciasto wyciągamy
Przysmaki Karolkiprzyprawa warzywna - pieprz ziołowy, - pieprz czarny - pieprz cayenne Piątnica - ziarenka "Piekło Niebo" - ziarenka "Ziołowo mi" - mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek - mieszanka: pomidor, oregano, chilli WYKONANIE: Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami. Pieczemy około godziny(...)Ziarenek. Pasztet wyszedł więc mocno pikantny i genialnie ziołowy! :) ZIARENKA! :) Tym razem (jakby to jakaś nowość była) na pierwszy ogień poszły nasze ulubione wytrawne zestawienia z Ziarenkowa: "PIEKŁO-NIEBO" /RAJ a nie piekło czy niebo. RAJ! Ognisty i błogi zarazem. Mieszanka wybuchowa przepysznych smaków i aromatów. Coś za co można się dać pokroić. Coś co się po chamsku
Wypisz Wymalujwyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz(...)obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika. nadzienie wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić
Stare Garywyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie wstawić do lodówki na minimum całą noc, a maksimum 48 godz. Na 1 i 1/2 do 2 godz przed włożeniem do pieca, wyjąć ciasto z lodówki. Do piekarnika włożyć kamień do pizzy ( u mnie tym razem 2 półka od dołu), nastawić na najwyższą temperaturę - kamień musi się dobrze nagrzać(...)patelnię i smażyć razem. Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę
Stare Garywrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące. Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy(...)jest to konieczne. Nałożyć nadzienie z jabłek, lub mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku ! Uwagi : piekłam z połowy porcji w tortownicy 20 cm - myślę że mogłaby być nawet trochę większa - 22 - 24 cm. W przepisie
Stare Garyzostawić. Przeciąć na pół i pozbawić pestek. Aby gruszki lepiej leżały w naczyniu do pieczenia, można od zaokrąglonej strony ściąć plasterek. Ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w temperaturze 220 st.C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Odwrócić gruszki, posypać solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Piec
Stare Garychleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę(...)wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika. Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć temperaturę do 230 i piec 20 - 25 minut. Smacznego! Uwagi: Koszyczki tym razem wyłożyłam ściereczkami, które grubo obsypałam mąką. Sprawdziło się idealnie. Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Garysemoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą lub wrzucić kostki lodu. Piec w temperaturze 240 st C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec kolejne 25 - 30 minut . Smacznego! Uwagi : Tym razem jeden z chlebów piekłam foremce a drugi tradycyjnie wyrastał(...)koszyczku. Pominęłam drożdże , więc moje chleby wyrastały dłużej, a wstępną fermentację też przedłużyłam z 1,5 do 2 godzin. W piecu również spędziły więcej czasu niż podaje przepis - sprawdzałam stan upieczenia spodu chleba, i dopóki nie wydawał głuchych odgłosów przy pukaniu - wracał do piekarnika. Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie
Stare GaryPrzed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony BBC Food Recipes składniki 4 bakłażany 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża(...)bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić obok siebie na blaszce i skropić każdą połowę oliwą, doprawić solą i piec przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki, ale nie zbrązowieje . Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć
Stare GaryPyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska. składniki(...)rolady 2 figi - każda pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawienia miód, oliwa przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem. Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę
Stare Gary