pieczenia - 22046 przepisów (strona:248/1470)

Ciasto z morelami II 111

proszku do pieczenia 1 łyżka octu morele - ilość wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Morele myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na ćwiartki. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. 3. W drugiej misce jajka ubijamy z cukrem, octem i cukrem waniliowym, aż zaczną bieleć. Wtedy porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, zmniejszając przy(...)obroty miksera. Na koniec wlewamy olej i olejek waniliowy, miksujemy do połączenia się składników. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy morele. 5. Ciasto przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40-50 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem (pominęłam). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szybkie gofry 254

łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. 2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki) 4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami 153

podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku. 2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto. 4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta. 5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :) #ZjedzZapasy

Kuchnia domowa Ani
KORA ORZECHOWA 230

gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy: syrop z  puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml) ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml) 6 łyżek cukru(...)Wykonanie ciasta:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą d o naszej masy  wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką.  Formę  z wysokimi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto

Walijskie Pichcenie
Najprostszy na świecie jabłecznik 202

zamrażalnika . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier i kaszkę) łączymy w misce. Jeżeli mamy blachę otwieraną to koniecznie wykładamy ją papierem do pieczenia (w jednoczęściowej, np. silikonowej nie musimy tego robić). Wysypujemy 1/3 suchych składników na spód blachy, następnie wykładamy połowę jabłek. Sypiemy kolejną warstwę, później jabłka i ostatnią porcję mieszanki. Każdą(...)warstw rozprowadzamy równo łyżką, delikatnie uklepując. Zimną margarynę lub masło ścieramy na wierzch ciasta (możemy pokroić w drobną kostkę), tak by podczas pieczenia rozpuściła się i wsiąkła w pozostałe warstwy. Posypujemy cynamonem. Jabłecznik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej termoobieg) na około godzinę

Zakręcony Widelec
Kibiny z suszonymi śliwkami 229

cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.  2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa śliwkowa: 40 dag śliwek bez pestek

Apetyczna babeczka
Ciasteczkowe choinki 196

już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie(...)grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy. Lukier: cukier puder , ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda , barwnik spożywczy . Do cukru pudru dolewamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maczki 98

proste w wykonaniu ciasteczka  :) moje dzieci bardzo je lubią  dlatego zamiast pierniczków piekę maczki :)   Składniki :  100 g maku niebieskiego Skworcu  63 g maku białego Skworcu   260 g mąki  1,5  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru marcepanowego  Skworcu 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Skworcu(...)śliwkowych. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel. Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane. Po upieczeniu i ostygnięciu jedno

Sama słodycz i szczypta chili
Krajanka orzechowa 200

masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach(...)mocno dociskamy.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez 20 minut. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy do chwili gdy piana będzie gładka i lśniąca. Dodajemy do piany resztę posiekanych orzechów. Delikatnie łączymy. Po 20 minutach pieczenia przygotowaną pianę wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy kolejne 5 minut. Ciasto wyciągamy

Przysmaki Karolki
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 145

przyprawa warzywna - pieprz ziołowy, - pieprz czarny - pieprz cayenne Piątnica - ziarenka "Piekło Niebo" - ziarenka "Ziołowo mi" - mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek - mieszanka: pomidor, oregano, chilli WYKONANIE: Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami. Pieczemy około godziny(...)Ziarenek. Pasztet wyszedł więc mocno pikantny i genialnie ziołowy! :)  ZIARENKA! :)  Tym razem (jakby to jakaś nowość była) na pierwszy ogień poszły nasze ulubione wytrawne zestawienia z Ziarenkowa: "PIEKŁO-NIEBO" /RAJ a nie piekło czy niebo. RAJ! Ognisty i błogi zarazem. Mieszanka wybuchowa przepysznych smaków i aromatów. Coś za co można się dać pokroić. Coś co się po chamsku

Wypisz Wymaluj
Tarta z jogurtem greckim i owocami 169

wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta  - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz(...)obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika. nadzienie wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić

Stare Gary
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 228

wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie wstawić do lodówki na minimum całą noc, a maksimum 48 godz.   Na 1 i 1/2 do 2 godz przed włożeniem do pieca, wyjąć ciasto z lodówki. Do piekarnika włożyć kamień do pizzy ( u mnie tym razem 2 półka od dołu), nastawić na najwyższą temperaturę - kamień musi się dobrze nagrzać(...)patelnię i smażyć razem. Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową.  Ciasto podzielić na dwie części,  Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę

Stare Gary
Szarlotka na półkruchym cieście 170

wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące.  Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy(...)jest to konieczne. Nałożyć nadzienie z jabłek, lub mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku ! Uwagi :  piekłam z połowy porcji  w tortownicy 20 cm - myślę że mogłaby być nawet trochę większa  - 22 - 24 cm. W przepisie

Stare Gary
Gruszki z gorgonzolą 133

zostawić. Przeciąć na pół i pozbawić pestek. Aby gruszki lepiej leżały w naczyniu do pieczenia, można od zaokrąglonej strony ściąć plasterek. Ułożyć w posmarowanym masłem  naczyniu do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w temperaturze  220 st.C przez 15 minut. Wyjąć  z piekarnika. Odwrócić  gruszki, posypać solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Piec

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 180

chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem.  Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę(...)wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika. Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć temperaturę do 230 i piec 20 - 25 minut. Smacznego! Uwagi: Koszyczki tym razem  wyłożyłam  ściereczkami, które grubo  obsypałam  mąką. Sprawdziło się idealnie. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania