pieczenia - 22046 przepisów (strona:256/1470)

Czapeczki Mikołaja 171

bakalii) patyczki do lizaków lub szaszłyków pianki w dwóch rozmiarach: duże i mini białe cukrowe cukiereczki lub kokos papier do pieczenia woda cukier puder   Z papieru do pieczenia zwijamy małe stożki, brzegi sklejamy taśmą klejącą. Czekoladę rozpuszczamy i nakładamy do stożków. Można ustawić je sobie do tego w małych kieliszkach. Do ciepłej czekolady wkładamy cukierki lub bakalie(...)czekolada zrobi się nieco twardsza wkładamy do niej patyczki do lizaków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (można wstawić na kilka minut do zamrażarki). Po całkowitym zastygnięciu ściągamy papier do pieczenia. Z większych pianek odcinamy czystymi kuchennymi nożyczkami kawałki o grubości około 1 cm. W malutkiej miseczce przygotowujemy gęsty lukier z wody i cukru pudru. Brzegi pianek smarujemy lukrem

Ciastkozercy
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 328

szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego(...)lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy

My Culinary Art
Sałatka Nie bo piekło 170

swój czas na świeżym powietrzu, bo przecież o to właśnie chodziło. Oj czeka nas dłuuuga droga nauki chodzenia na luźnej smyczy. Książki Pana Gałuszko mam... Sałatka Nie bo piekło is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim w sosie trzy sery na ostro. Propozycja dla tych co robią na masę. 153

Dzisiaj trochę później niż obiecałam przepis z gatunku piekło, dla zdecydowanej mniejszości, czyli dla tych którzy mają problemy z przybraniem na wadze. Ja oczywiście do takich nie należę, ale stykam się z takimi osobami, którzy mają problem z przytyciem, taki sam, jak niektórzy ze schudnięciem. Nie ukrywam, że danie to... Makaron z czosnkiem niedźwiedzim w sosie trzy sery na ostro(...)Propozycja dla tych co robią na masę. is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Mona de Pascua 188

Wielkanocą zwierzęta, czy charakterystyczne zawijasy z ugotowanym uprzednio jajkiem. Na zdjęciach przedstawiam trzy tradycyjne kształty Mony ale niech poniesie Was fantazja :). Teraz istnieją dwa sposoby przygotowywania Mony do pieczenia: 1. Uformowane Mony przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepły miejscy na około 4h, aż ciasto wyrośnie, a skórka stanie się twarda. 2. Uformowane Mony wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50ºC(...)przygotowane, to nastawiamy piekarnik na  200ºC, a następnie ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem i dekorujemy kolorowymi posypkami. Wkładamy je do piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 180ºC. Monę należy piec przez około 30 minut, aż do momentu, kiedy skórka stanie się złota. Po upieczeniu studzimy poza piekarnikiem. Można je teraz udekorować roztopioną czekoladą lub czekoladowymi jajkami. Monę można piec

Food Square
Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką 169

proszku do pieczenia Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedna powinna być trochę większa. Zawinąć w folię i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru(...)jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki) 1 łyżka cukru pudru Jeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180 °C, wystudzić, a następnie posypać cukrem pudrem

Food Square
Kolorowe ciasto z jabłkami 206

wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek). Na ciasto: -niepełne dwie szklanki mąki -szklanka cukru pudru -6 jajek -6 łyżek oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao -aromat śmietankowy    Surowe jabłka wydrążamy(...)wykorzystujemy jabłka z syropu.    Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy żółtka. Następnie wlewamy olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao. Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję.    Układamy

Maminek kulinarny
Chlebek do zupek 176

stolnicę, dzielimy na 5 lub 6 porcji. Z każdej formujemy kulkę, robimy uchwyt (w dziurkę wkładamy zwinięty rulonik z papieru do pieczenia). Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C z termoobiegiem i podnosimy temperaturę do 180 st. C Pieczemy 45 minut. Wyjmujemy(...)smarujemy gęstym krochmalem ( płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w 2 łyżkach zimnej wody i zalana wrzątkiem do wysokości 3/4 szklanki). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy. Odkrawamy "pokrywkę", wyskubujemy środek i możemy już nalewać zupkę. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 160

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.    Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.    Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy(...)kisielem a na końcu ciasto z makiem.    Powstała ciekawa, kolorowa mozaika.    Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Gdy jest suchy ciasto jest gotowe.    Wyjmujemy z formy, studzimy

Maminek kulinarny
Ciasto z owocami 189

białka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy(...)brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze.    Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy

Maminek kulinarny
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 179

miksujemy.    Dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.    Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka.    Posypujemy makiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut. Kolejną porcję ciasteczek wyciskamy na blaszkę dopiero(...)tuż przed pieczeniem.    Przygotowujemy dżem. Miksujemy go blenderem.    Ciasteczka odwracamy i układamy parami. Na jedno wyciskamy dżem a drugim przykrywamy, delikatnie dociskając.    To już wszystko.  Zaparzamy kawę lub herbatę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 427

szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego(...)lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy

My Culinary Art
Strucla makowa krucho - drożdżowa 344

kwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym białkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka

Apetyczna babeczka
Trufle razy dwa 172

dokładnie wymieszać. Partiami wsypywać wiórki kokosowe, wymieszać. Masa powinna być gęsta i lepka. Uformować kwadrat lub prostokąt o wysokości 1,5 cm. Ułożyć na płaskim talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Ostrym nożem pokroić na niewielkie prostokąty. Ciemną czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.  Zanurzać końce trufli w czekoladzie, odłożyć(...)papier do pieczenia do zastygnięcia (można wstawić do lodówki). Przechowywać w lodówce. Smacznego! Dzisiaj, w ramach nicnierobienia , ubrałam choinkę - jest cudna! Ale chyba każdy tak właśnie myśli o swojej choince... Panowie wczoraj wieczorem przytargali ją do domu, ustawili we względnym pionie, a ja dziś dokończyłam. W tym roku nawet ma czubek! Jak tylko uda mi się znaleźć przedłużacz, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serniczek jak chmurka i historia pewnego pieska 183

Masa jest dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki. Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste , nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste , nr 4/2011. Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła masa(...)cytryny 6 płatków żelatyny 300 g borówek amerykańskich dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Mascarpone zmiksować na gładką masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania