pieczenia - 22046 przepisów (strona:246/1470)

Mięciutkie pierniczki II 138

lodówce  na 1-2 dni (w razie braku czasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia). Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem. Wkładać(...)nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min. Po zdjęciu z blachy studzić na kratce. Nawet po wystudzeniu te pierniczki nie twardnieją całkowicie, nawet na drugi dzień pozostają miękkawe, nadające się do jedzenia

Mix smaku
Zebra 193

dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-) Składniki: 5 jajek 1.5szkl cukru 2.5szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1szkl oleju 1szkl wody 3 łyżki mąki pszennej(...)łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji) 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian. Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao. Do przygotowanej tortownicy wlewamy

Kulinarna rozmowa
Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka 129

cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem.  W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.  Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  Wyrób ciasto i formuj średniej(...)wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce.  Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu.  W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek czekolady.  Kiedy ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż na każdym ciastku piankę

Gotowanie to kochanie
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 178

mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego miejsca, gdyż podczas pieczenia troszeczkę zwiększą średnicę. Gdy tylko zapełnisz blachę polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz polworonki w dwóch turach albo(...)dwóch blachach. Polworony piecz 12 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia. Zanim całkowicie ostygną, posyp je cukrem pudrem. Polworonek dopiero co upieczony. Polworonek dopiero co upudrowany. Polworony w grupce. insirował blog Gastronomía & Cía oraz przepis Polvorones de chocolate

Grahamka, weka i kajzerka
Pasztet ze śliwką 213

tknę sklepowego. W związku z tym już kilka razy piekłam swój. Efekt był zaskakująco dobry. Pasztet okazał się miękki, mokry, a co najważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina(...)pianę, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. Jeśli mięso jest zbyt suche dodajemy wywaru ( u nas było to około 8 łyżek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do około 1/3 wysokości keksówek. Następnie układamy suszone śliwki i żurawinę, wykładamy pozostałe mięso. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek

Kolizje Smaków
Makowiec zawijany 801

ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 6 żółtek 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli(...)przypadku na 2 części ). Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem. Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp

Słodkości i nie tylko
Ciasto „Tulipan” 464

być myląca, gdyż tradycyjny „tulipan” powinien być pieczony w formie keksowej i wówczas, po upieczeniu i przekrojeniu ma kształt, jak kielich tulipana. Ale skoro skorzystałam z jej przepisu – nazwy nie zmieniam. Składniki: - 6 jaj - 2 szklanki mąki tortowej - 250g masła - 1,5 szklanki drobnego cukru (kryształ) - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 7 łyżek oleju - 1,5 łyżki cukru(...)łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej – 2 łyżki kakao, do trzeciej

mojewypiekiinietylko
Tort naleśnikowy 189

przepisu wychodzi 15 dużych naleśników. Proporcje proszę dopasować do potrzeb. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 600ml mleka - 600ml gazowanej wody mineralnej - 500g mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - szczypta soli Składniki na masę serową: - 900g twarogu (polecam domowy, ale może być też półtłusty lub mascarpone) - 2 całej jajka - 1 żółtko - 2 łyżki cukru(...)usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam w blenderze. Po kolei układałam naleśniki i przekładałam masą serową. Na tort zużyłam 8 naleśników, ale można wiecej

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka owsiano bananowe 119

jajko - 175g masła - 150g orzechów laskowych - 0,5 łyżeczki soli - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - esencja waniliowa   Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry, sól, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać jajko, wanilię, rozgniecione widelcem banany, płatki owsiane, i miękkie masło. Wyrobić ciasto (łyżką, albo w rękawiczce – ciasto się klei). Wsypać zmielone orzechy, całość wymieszać. Odstawić(...)minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciastka, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut. Upieczone ostudzić na kratce.   Ciasteczka robi się ekspresowo. Można je przygotować na drugie śniadanie, czy też do kawy dla niespodziewanych gości. Mają jednak jedną wadę – nie nadają się do przechowywania, gdyż… znikają błyskawicznie. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Rolada orzechowa 178

chociaż nie tak dawno. Dzisiaj u mnie będzie świątecznie. Nie tyle kulinarnie, co fotograficznie. A to z tej racji, że wyjęłam z zamrażarki ostatnią porcję pysznej rolady orzechowej, którą piekłam na święta (wiadomo już, że nadaje się do mrożenia), a i ozdoby choinkowe, nie wszystkie były schowane. Korzystając więc z okazji, wpadłam na pomysł sesji w świątecznym klimacie. Moim zdaniem(...)pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej - 250g schłodzonej margaryny - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g drobnego cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli - 6 łyżek mleka - dodatkowo 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania rolad Składniki na masę orzechową: - 420g orzechów laskowych - 200g

mojewypiekiinietylko
Ptysie z bitą śmietaną 300

pszennej (dałam poznańską) - 500ml wody - 250g masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli   Wodę zagotowałam z masłem i solą. Wsypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Drewnianą łyżką energicznie mieszałam do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Przełożyłam do miski i odstawiłam do ostudzenia. Do letniego ciasta wbijałam(...)jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostały wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przełożyłam je do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskałam okrągłe kształty na ptysie, a podłużne – na eklery. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudziłam je na kratce. Zimne przekroiłam i rękawem cukierniczym

mojewypiekiinietylko
Sernik „Zebra” 306

pieczołowicie do tego sernika. Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek(...)czasie temperaturę zmniejszamy do 120°C i pieczemy kolejne 90 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przyznam, że nie ja jedna czekałam, aż sernik „Zebra” wystygnie. W tym konkretnym przypadku wymagało to naprawdę duuuużo cierpliwości. Kuszący wygląd, nieziemski zapach. Jest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości

mojewypiekiinietylko
Racuszki z twarogu 126

widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki(...)ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowe śniadanie, obiad lub kolację dla osób na diecie bezglutenowej. Dzieci będą zachwycone, ale… nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuszki z twarogu appeared first

mojewypiekiinietylko
Racuszki ryżowo jabłkowe 130

smażenia - cukier puder do oprószenia - syrop klonowy (opcjonalnie, ale polecam)   W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały(...)Usmażone posypujemy cukrem pudrem. Ponieważ racuszki nie są słodkie, nie zaszkodzi dodatek syropu klonowego (do ich polania ). Kolejne racuszki, mam nadzieję – uszczęśliwią niejedną rodzinę. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowy posiłek dla osób na diecie bezglutenowej. Racuszki ryżowo jabłkowe, to potrawa, do której absolutnie nie mam zastrzeżeń. Z jabłkami są pyszne, a jakie będą

mojewypiekiinietylko
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 172

mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą(...)papierem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżkę soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej. Na taratelki nakładamy porcję jabłek, a na jabłka – bezę. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut. Do kawy, czy herbaty – na podwieczorek – tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania