Bardzo lubię kruche ciasto i ostatnio piekę przede wszystkim takie ciasta. Ponad pół roku temu kupiłam foremki na tarletki i nie miałam okazji jeszcze ich użyć i czas był najwyższy aby je wreszcie wykorzystać. Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-) Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek. Składniki na kruche(...)ciasto: 510 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru Składniki na krem: 500 ml śmietanki 30 % 1 śmietana śnieżka w proszku 3 - 4 łyżki cukru pudru 300 g owoców ( u mnie jeżyny) Dodatkowo: Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono. Sposób
Na słodko lub wytrawniejednej łyżce gorącej wody i także przestudzić, dodać do masy cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodać cukier a następnie stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem(...)podsypać bułką tartą. Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jak podaje autorka można tez ciasto podzielić na dwie części i każą upiec oddzielnie w temperaturze 170 stopni C przez 12 – 15 minut. Składniki na poncz: 1 łyżka rumu 2/3 szklanki chłodnej wody 2 łyżki cukru
Na słodko lub wytrawnieciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej(...)kajmak, po jednym jajku następnie po jednej łyżce sera i na koniec mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Składniki na polewę kajmakową : 300 g masy kajmakowej 5 łyżek mleka 4 łyżeczki masła lub margaryny 2 czubate łyżki płatków migdałowych
Na słodko lub wytrawniekruchego pieczonego ciasta można dodać herbatniki lub biszkopty. Z podanego przepisu wychodzi duża tortownica o średnicy 26 cm. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na 3 kruche spody: 400 g mąki pszennej 2 duże żółtka lub 3 małe 150 g cukru pudru 150 g zimnego masła lub margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób(...)ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody
Na słodko lub wytrawnieJuż dawno nie piekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka. Przepis wzięłam z tej strony . Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 3 – 4 łyżki kakao(...)jajka ½ szklanki mleka 2 łyżki rumu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Sposób wykonania : Margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko cukier i kakao. Podgrzewać do tego momentu aż się cukier rozpuści i powstanie jednolita masa czekoladowa a następnie wystudzić. Odłożyć ½ szklanki masy czekoladowej do polania ciasta po upieczeniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę
Na słodko lub wytrawniepozostałej części sosu bolognese dodać 1/3 szklanki mleka i 1 łyżkę mąki. Wszystko podgrzewać na małym ogniu około 10 minut często mieszając. Przygotować naczynie do pieczenia. (Ja piekę w kwadratowej tortownicy). Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu bolognese. Na to ułożyć pierwszą warstwę nadzianych mięsem rurek. Gdy ułożymy już pierwszą warstwę, na wierzch wylewamy kilka łyżek sosu bilognese(...)układamy kolejną warstwę z rurek. Podobnie postępujemy aż do wyczerpania wszystkich składników. Końcową warstwę rurek polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Wierzch naczynia przykryć folią do pieczenia i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć(...)masę jabłkową Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie delikatnie rozprowadzić na masie jabłkowej. Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnietheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-) Składniki: 320 maki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 120 g jogurtu naturalnego 150 g masła lub margaryny(...)puszki Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić. Jajka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę, rozpuszczony tłuszcz i proszek do pieczenia. Średnią blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do blachy. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawnienieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-) Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania, krem nie zawiera jajek. Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkop t : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób(...)wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe ciasto
Na słodko lub wytrawniełyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych(...)wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne. Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekły. Wystudzone ciasta pokroić na kromki o grubości 2 cm. Przygotować krem: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru a następnie wystudzić. Miękkie masło
Na słodko lub wytrawnieTimes New Roman";} Kolejny z moich tortów, tym razem kajmakowy. Piekłam go całkiem niedawno i nie sądziłam, że będzie się cieszył taką popularnością. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkopt: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka(...)Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe
Na słodko lub wytrawnierazem jedna z najlepszych szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę 25 x 35 cm Składniki na ciasto 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy. Boki wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć
Na słodko lub wytrawnietheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Temperatura nie sprzyja, żeby cokolwiek gotować a tym bardziej piec. Jednak musiałam się zmobilizować i zrobić coś z jajkami, ponieważ kończył się ich termin przydatności. W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane(...)podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej 7 jajek 210 g masła lub margaryny, rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru Łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 – 6 jabłek pokrojonych w większe cząstki. Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę
Na słodko lub wytrawniepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dostałam od mamy wycinki z przepisami i na jednym znalazłam przepis najwspanialsze ciasto z jabłkami, jakie dotychczas piekłam. W ciągu dwóch miesięcy upiekłam je już ponad 5 razy i zanim się zebrałam do tego, żeby je sfotografować to ciasta już nie było. Delikatny, lekko wilgotny puszek kakaowo – cynamonowy(...)podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 i ¼ szklanki cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ¾ szklanki oleju 4- 5 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: Całe jajka ubić z cukrem na puszysta pianę, dodać mąkę, proszek
Na słodko lub wytrawniemożna dać odrobinę więcej) Pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka bazylii. Sposób wykonania ciasta : Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze(...)dodać śmietanę, krojone pomidory, ketchup, bazylię, sól, pieprz oraz podsmażoną cebulę. Gotową masę omletową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać plastry boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie