pieczenia - 22046 przepisów (strona:237/1470)

Lazurowe wybrzeże z jabłkiem 185

już wyczuwalne kryształki cukru w pianie możemy dodać żółtka zmieszane z sokiem z cytryny - można do jeszcze na małych obrotach wmieszać mikserem. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia -- ja na wolniutkich obrotach miksera mieszam wszystko do uzyskania jednolitej masy.. Gotową masę wylewamy na wyłożonej pergaminem blaszki, wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika (grzałki górna(...)dolna), pieczemy ok. 20-25 min. Gotowy biszkopt od razu wyjmujemy z pieca i przestudzamy. Następnie obieramy jabłka- u mnie wlasne ze sloika- i nacieramy je przeciętą na pół cytryną, aby nie ściemniały . Następnie kroimy je w plastry Do garnka wrzucamy pokrojone jabłka i zalewamy połową szklanki wody. Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę

w mojej kuchni
Do trzech razy 396

warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 -12 minut.i powtorzyc to z drugą częścia ciasta. Trzecią część ciasta wyłożyć(...)samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10-12 minut w temperaturze 180ºC.Wystudzony placek przelożyc masą budyniowa ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyc na drugi placek mase toffi ,lub dżem i nakryc plackiem trzecim z orzechami -u mnie tym razem placek z przechami odwrócony do środka.Wstawic do lodówki na kilka godzin i gotowe.Posypac cukrem perlistym...Smacznego

w mojej kuchni
Miody Wileńskich 167

pierwszy. Ale powiem Wam, że miód jest rewelacyjny. Świetnie sprawdził się jako dodatek do ciepłego mleka oraz do kawy. W niedługim czasie mam zamiar wykorzystać go przy pieczeniu szarlotki do posłodzenia jabłek. Miody można zamówić na stronie Miody Wileńskich. Zapraszam Was również do polubienia fb Miody Wileńskich. Miód wielokwiatowy polecany jest ze względu na bogactwo składników mineralnych i cukrów

Ala piecze i gotuje
Tarta – ciasto podstawowe 329

ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.   Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta

Humanistka w kuchni
Tarta z truskawkami 109

przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia    i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.   Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier   z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia

Humanistka w kuchni
Tarta z rabarbarem i truskawkami 176

ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.  Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki(...)Wkładamy na tartę. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z cukrem i mąką. Posypujemy owoce.  Pieczemy jeszcze około 20 minut.   Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart

Humanistka w kuchni
Cannelloni ze szpinakiem 197

resztą sera. 4. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę. 5. W trakcie pieczenia obserwujemy sos - jeśli się wchłonie przed końcem pieczenia - dolewamy jeszcze na dno wody - makaron wszystko wchłonie - w zależności od rodzaju makaronu może być potrzebna różna ilość sosu. Poniżej

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Ciasto bananowe 611

gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Suche składniki mieszamy(...)pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce

Delicious Titbits
Sernik z polewą Crème brûlée 171

tylko tyle żeby się połączyły. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzyłoby masę serową, co spowodowałoby, że sernik urośnie, a potem opadnie. Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową (będzie bardzo rzadka). Na najniższym poziomie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu) około 60 minut. Creme brulee(...)dopiekamy. Wyjmujemy z piekarnika naczynie z wodą. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni. Delikatnie, łyżką wazową, wylewamy na sernik creme brulee. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy krem jest galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem 179

urlopie postawiłam na lekki posiłek. Czyli pieczonego łososia i sałatkę z jarmużu. Polecam. Było pyszne ;) składniki na łososia w glazurze: 2 filety świeżego łososia ze skórą 1 łyżka naturalnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę biały pieprz 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia składniki na pieczone bataty(...)oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok łososia. Posypujemy je solą morską, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Dodatkowo skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 minut. Gotowego łososia dekorujemy plasterkami cytryny i ewentualnie świeżymi ziołami. Podajemy z pieczonymi batatami i sałatką z jarmużu i botwiny skropioną sokiem

Bon Appetit Małgorzaty
Gryczane muffiny z kakaowo - malinowym sercem w polewie karmelowo - cytrynowej. 150

bardziej, że założyłem, ze będą się piekły 18 minut, sprawdzam, a w środku surowe. Dałem im jeszcze 7 minut i wyszły idealnie! Polecam Wam serdecznie. Czego użyłem? -kubek mąki gryczanej -kubek mąki pszennej TYP405 -100 gram masła roztopionego -3/4 kubka cukru trzcionowego -2 łyżki kakao -2 jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -cukier waniliowy -sok z cytryny -garść(...)cukru białego Jajka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier waniliowy, ubijamy. Dodajemy cukier trzcionowy i dalej ubijamy. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich masło i ubite jajka z cukrem. Miksujemy na gęstą masę. 1/4 z masy przekładamy do innego naczynia i mieszamy  z kakao. Do kokilek wypełnionych papilotkami układamy kolejno. Łyżkę ciasta białego na spód

BaRepas
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 338

dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej czy później następuje wpadka taka, że czekasz na nią 1,5 godziny... Czyli - prędzej czy później dochodzisz do tego, że szukasz po całej sieci przepisu na pyszną, wegańską, pizzę(...)pokroić (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory, cukinię, brokuła na kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rok bloga-popularne przepisy na pieczyste. 179

kawałek mięsa, no i trzecie:  c złowiek bezwartościowy moralnie. Chyba to trzecie najbardziej utkwiło mi w pamięci.  Jak zwał, tak zwał. Moje pieczyste to na pewno mięsko, pieczeń i nie ma nic wspólnego ze ścierwem. Jednak przy okazji publikacji tego postu wzbogaciłam nieco swoją wiedzę. Zapraszam do obejrzenia popularnych postów na smaczne pieczone, duszone i gotowane mięska(...)Szynka rolowana Klops domowy z kawałkami kurczaka Szynka wieprzowa pieczona KURCZAK FASZEROWANY ŚLIWKĄ I ŻURAWINĄ SZYNKA DROBIOWA PASZTET DOMOWY SZYNKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pleśniak na jesienny dzień 387

włączyć piekarnik i zagrzać maleńką kuchnie miłym ciepłem pieczonego ciasta. Tak też robię, ale co jeśli się do tego za bardzo przyzwyczaję? Chyba zacznę rozdawać ciasta znajomym bo sami ich wszystkich nie zjemy.   Pleśniak ciasto: 3,5 szklanki mąki krupczatki 37dag masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 6 żółtek 1 łyżka kakao beza: białka(...)szklanki cukru +dżem Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W kopczyk wbić żółtka i wkroić masło. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na placek i podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugą zagnieść z łyżką kakao i razem z trzecią częścią uformować w wałeczki i włożyć do zamrażalnika

Zapiski Młodej Żony
Soczysty schab w ziołach 198

Mięso zawsze piekę w rękawie, wtedy ono jest aromatyczne i bardzo soczyste.  Takie mięso możemy podawać na gorąco jak i na zimno Soczysty schab w ziołach SKŁADNIKI: 1 kg schabu b/k 1 łyżeczka -suszony rozmaryn tymianek- 1 łyżeczka czosnek granulowany -1 łyżeczka majeranek - 3 łyżki sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osączyć.  Wszystkie zioła przełożyć do miski, dokładnie wymieszać(...)Przygotowanymi ziołami natrzeć dobrze schab, włożyć mięso do rękawa do pieczenia i odstawić na całą noc do lodówki.  Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki na 2 godz.przed pieczeniemPiec 1 godz.w nagrzanym piekarniku do 180 stop.  Po upieczeniu zostawiamy schab w sosie do wystygnięcia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania