Łatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka octu Krem: 3 szklanki maślanki Stracatiella 1 opakowanie (330g) śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżemu brzoskwiniowy kilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji
Praktyczna plrozprowadzamy wewnątrz i wylewamy nadmiar - dzięki temu skorupki ładnie będą nam odchodzić od ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z czekoladą. Mikserem ubijamy jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i rozpuszczoną czekoladą. Szprycą wlewamy ciasto do wydmuszek. Ja zrobiłam sobie szprycę papierową (jak ktoś nie wie jak ją zrobić to zapraszam tutaj ). Napełniamy do 3/4 objętości.Pieczemy(...)blaszce na muffinki (dobrze jest pod spód położyć kawałek foli aluminiowej, by się nie przewracały). Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Jak zrobić wydmuszki? Jajka dokładnie trzeba umyć w bardzo ciepłej wodzie płyn do naczyń. Następnie osuszyć i ustawić w kieliszku do jajek. Cienką igłą robimy dziurkę na jednym końcu jajka (nie bać się, że skorupka pęknie). Następnie
Aga w kuchniNigelli są dość popularne na różnych blogach kulinarnych, nie mogłam być gorsza i musiałam je zrobić ;) Jedyny mój błąd jaki zrobiłam to wylałam masę na za małą blaszkę do pieczenia, chciałam by batoniki były wyższe, a przez to źle się kroiły. Smak jest rewelacyjny, słodkie i mega zbożowe:D Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250g płatków owsianych górskich(...)Przgotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie płatki, ziarna, wiórki oraz bakalie. W małym rondelku podgrzewamy mleko. Ciepło mleko wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm (ja dałam trochę mniejszą i batoniki wyszły za wysokie) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Dokładnie rozprowadzamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Aga w kuchniłyżeczka soli. Przygotowanie: Zaczyn: zakwas mieszamy z wodą i mąką. Taką mieszaninę odstawiamy na całą noc do lodówki. 4 łyżki takiego zakwasu odkładamy do słoiczka na następne pieczenia chlebka :) A na pozostały zaczyn w słoiku, nakładamy gazę(...)trzymamy go przez dobę w temp. pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchnioctu PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą z oliwek. Pieczemy 20-30 min pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Teraz musimy namoczyć ryż do sushi(...)rękę odrobinę ryżu i wylepiamy arkusz nori (pomocna jest przy tym miseczką zimnej wody, do moczenia rąk). Następnie układamy składniki 2-3 cm od brzegu. Najpierw zrobimy futomaki z pieczonym łososiem. Układamy kawałki pieczonego łososia,smarujemy odrobina majonezu, ogórek zielony, sałata i smarujemy wasabi (cienka warstwa). Drugi zestaw to paluszki krabowe, ogórek zielony, sałata, łosoś wędzony, wasabi, majonez i teraz
Zainspiruj się kuchniąBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, o której przeczytałem w internecie. Życzę wam radosnych, ciepłych i serdecznych świąt Wielkanocnych. Bardzo byłoby mi miłe, aby chociażby jeden mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym. Składniki: 800 g serka ricotta(...)cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodajemy roztopione masło z cukrem, mleko, mąki i dokładnie mieszamy na gładką masę. Po tym dodajemy ubite białka i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i zakręcamy boki formy z dnem z 4-5 warstwy folii aluminiowej. Wstawiamy do głębokiej brytfanki, zalewamy wrzącą wodą do 1/2 formy i pieczemy
Kuchnia Łukaszamieszamy i po tym stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Ciasto przekładany do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, po tym na górę biszkoptu układamy warstwę umytych, obebranych i startych na tarce o grubych oczkach(...)jabłek pieczemy kolejnych 20 min. Upieczone ciasto dekorujemy mieszanką z cukru pudru i cynamonu. Smacznego
Kuchnia Łukaszamąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem: 3 białka 5 kopiastych łyżek cukru 8 łyżek wody Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Po tym lekko ostudzamy i miksujemy w malakserze na gładką masę, dopóki puree(...)jest ciepłe dodajemy do jego cukier i energicznie mieszamy. Całkowicie ostudzamy. Do dyni dodajemy jaja, olej i mleko mieszamy trzepaczką i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy
Kuchnia Łukaszapure z pieczonej dyni 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka cukru 2 gruszki 2 figi suszone 2 figi świeże cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W misce mieszamy masło, pure z dyni, jajka, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Suszoną(...)Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityblachę wyłożoną matą silikonową lub wysmarowaną olejem i uformować z ciasta bagietki. Zostawić na około 30 minut żeby bagietki podrosły. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca bagietki przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia
Ala piecze i gotujeWyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się z masłem i ostudzić. Tę samą czynność można wykonać w mikrofalówce. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę z masłem oraz konfiturę z wiśni i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. P iec ok. 50-60 minut w 180 o C, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem. Brzegi ciasta udekorowałam bitą śmietaną i ozdobiłam kandyzowanymi wisienkami
Czerwień i błękitnowoczesnych rozwiązań w technologii. W pokrywie zastosowano specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskano efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowano z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa(...)wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo! Można w nich jednocześnie piec i kolorowo podawać do stołu. Naczynie składa się z dwóch części: brytfanny i pokrywy, która dodatkowo posłużyć może do przygotowywania innych potraw. System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil , której
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka gotowej masy makowej, garść rodzynek, łyżka kakao czekolada roztopiona w kąpieli wodnej migdaly, ozdoby Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt(...)ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie
Z Kuchni Do KuchniClafoutis (wym. klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować. Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie(...)owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki . Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne
Z Kuchni Do Kuchniocieplone do temperatury pokojowej) • 115 g cukru • 115 g mąki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany(...)Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut . Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej, włożyć biszkopt podzielony na 2 krążki. Jeśli posiadasz CC Major Kenwood, to sprawa ma się troszkę inaczej. Składniki- -300g świeżych
Z Kuchni Do Kuchni