pieczeniem chleba zaczynałam od gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje mąki. Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa(...)przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do fermentowania. Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli chleb, u mnie była to keksówka, po czym odstawiamy znowu do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tuż przed włożeniem chleba
Kulinarne przygody GatityWielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już babkę majonezową , więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy
Kulinarne przygody Gatityubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje. Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia. Z placka zdejmujemy wierzchni papier(...)czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Roladę kroimy bardzo ostrym nożem
Kulinarne przygody Gatitymnie już noc z tymi rosnącymi chlebami i musiałam już włożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego(...)ostatecznego wyrośnięcia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej chleby nam wyrosną.U mnie chleby rosły 6 - 7 godzin. Chleb delikatnie przekładamy na łopatę, szybko nacinamy ostrym nożem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Chleb studzimy
Kulinarne przygody Gatityblogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam. Bułki do hot-dogów Składniki Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych) 340 g ciepłego mleka(...)dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut
Kulinarne przygody Gatityodpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem . Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocam i i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki(...)Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia na bułeczkach układamy świeże maliny. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatitypieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut. Na 5-6 minut przed końcem pieczenia na cieście układamy plasterki pomidora i dalej pieczemy
Kulinarne przygody Gatityostatnie moje odkrycie kulinarne: chlebki z patelni ! Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam ? Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta(...)czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 6 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy
Kulinarne przygody Gatitypisałam już poprzednio, bardzo mojej rodzince przypadły one do gustu. Dzisiaj będzie wersja przygotowana na drożdżach, chyba taka wersja bardziej nam smakuje, niż ta z proszkiem do pieczenia. Z podanej poniżej proporcji zrobiłam cztery grubsze chlebki, ale jeśli wolicie usmażyć nieco cieńsze, podzielcie ciasto na przykład na sześć lub osiem części.. Chlebki z patelni II Proporcje(...)czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 4 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 20- 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy
Kulinarne przygody Gatitydelikatne Składniki: ciasto 14 żółtek 8 białek 160 g cukry 160 g mąki uniwersalnej 40 g maki ziemniaczanej 4 łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka(...)minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim plackiem dodając do mąki proszek do pieczenia. Drugi biszkopt musi być wyższy gdyż go przetniemy na pół. Biszkopty możemy wyrównać po bokach i ściąć delikatnie
Niezły Młynekskarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę(...)Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ułożyć na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut. Wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Przepis dodaję do akcji "Szwajcarskie Inspiracje
Ala piecze i gotujeminut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić
kolorowotorcikowobiałości i puszystości. Wbijamy jajka po jednym ciągle miksując. Jeśli zbyt szybko dodamy jajka, masa zważy się!!! Następnie wmiksowujemy ekstrakt waniliowy. Mąkę wymiesza z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy cały czas miksując, na końcu wmiksowujemy mleko. Do gotowej masy musimy wmiesza posiekaną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)stopni i pieczemy 20-25 minut. Do tak zwanego suchego patyczka. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDostałam zaproszenie od Amber do wspólnego pieczenie chleba z tang zhong. Dziękuję. Nie byłam jednak pewna czy taki chleb uda się w automacie którego używam najczęściej :( Chciałam podjąć wyzwanie i zrobiłam wypiek, którego byłam raczej pewna. Ale Aniu wiem, że nadejdzie taki moment, że upiekę chleb z tang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki(...)płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp. 190 stopni C przez około 2 godz. - sprawdzać patyczkiem Ten chleb
Proste PotrawyPół kostki masła tj. 12,5 g Szklanka cukru 2 jajka 1 i ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ½ szklanki wody Składniki na krem: ½ l śmietany kremówki 2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru(...)składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia . Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy . Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy . Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do ciasta Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni
Proste Potrawy