KAPUSTA Z GORGONZOLĄ Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni czy rolad i wkracza na stół jako gwiazda pierwszoplanowa! Zasługuje na oklaski i owacje! * 1 główka czerwonejkapusty oliwa z oliwek kawałek sera gorgonzola, rokpola lub innego pleśniowego grubo mielony pieprz(...)krem z octu balsamicznego Kapustę obrać z zewnętrznych liści i pokroić na cieniutkie plastry - maksymalnie 1 cm. Posmarować z każdej strony oliwą z oliwek i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać ok. 25-30 minut. Pod koniec, gdy boki zaczną się lekko przypiekać i rumienić, posypać z wierzchu serem. Zapiekać
KUCHARNIAupieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska . Chlebki są pyszne, lekko wilgotne w środku, z chrupiącymi brzegami. Zapach pieczonych wcześniej w ognisku ziemniaków dodał im wyjątkowego aromatu. Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone(...)stopni. Przełożyć do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej mąki. Podzielić na cztery części. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i przy pomocy rąk nadać kształt cienkiego placka o wysokości. ok. 1/2 cm. Nakłuć z góry widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż ładnie się
KUCHARNIApojawił się ten sam biały księżyc, a za nim kolejny i następne. Są smaki, które nie powinny być tajemnicą. Teraz i Wy wiecie, jak wyglądają tureckie księżyce, pieczone od święta, gdy Północ spotyka się z Południem. Występują: Północ - Asiejka Południe - Anna Maria, czyli ja Koniecznie wybierzcie się w podróż na Północ, by zobaczyć jak tam (klik(...)zmielone orzechy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać ją z masą kakaową. Wyłożyć na dużą natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x 38 cm. Piec ok. 15 minut. W tym czasie cukier puder utrzeć z rumem na lukier. Gorące ciasto skropić z wierzchu dodatkowo
KUCHARNIAporcje; przepis własny/ Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym zagrożeniem są kawałki pieczonego pasternaku, które smakują niebiańsko, biją na głowę frytki i po spróbowaniu jednego kawałka naprawdę trudno się od nich oderwać. 1 średni korzeń pasternaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka(...)cukier do skarmelizowania na wierzchu oliwa z oliwek do podania - złocisty syrop trzcinowy Pasternak oczyścić, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wymieszać ze szczodrym chlustem oliwy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec do momentu aż pasternak zmięknie i nabierze lekko rumianego koloru. Wyjąć i lekko przestudzić
KUCHARNIApieczenia 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 125ml świeżego soku pomarańczowego Marwit Lukier: cukier puder sok jednodniowy marchewkowy (lub marchwiowo-selerowy) Marwit 1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze startą marchewką, tak by mąka ją oblepiła. 2. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, mleko, 3. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką. 4. Ciasto(...)przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej olejem/masłem. 5. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnipodsmażeniu kotletów 2 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz
kgwjanczewodzbanka blendera i dokładnie zmiksować. Można zamiast tego zwykłym blenderem zmiksować sam szpinak na papkę i wymieszać go z resztą mokrych składników. 2. Składniki suche - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi. 3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości(...)Piec 20 min w 175 °C. Wystudzić na kratce. Dla mnie najlepsze były na ciepło, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Kilka babeczek zrobiłam w malutkich silikonowych foremkach - były idealne dla córci i jej koleżanki na ich "przyjęcie
Kto ugości moich gości?palcach, czy aby na pewno cały cukier się rozpuścił (nie mogą być wyczuwalne kryształki). Jeśli nie, ubijamy chwilę dłużej. Płaską, dużą blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam, pozostawiając między kleksami przerwę, beziki zwiększą swoje rozmiary, urosną. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 45 minut w 140 stopniach Celsjusza. Gotowe beziki
W kuchni Karmel-itkimarcepanowej 120 drobnego cukru do wypieków (fajną cenę na drobny cukier do wypieków znajdziecie TUTAJ ) 200ml mleka Szczypta soli 6 łyżek oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego Płatki migdałowe do posypania Do jednego naczynia wsypujemy wszystkie składniki suche wraz ze startym na dużych oczkach marcepanem. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre(...)bełtamy widelcem. Mieszamy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy widelcem. Napełniamy papilotki umieszczone w formie do muffinek do 2/3 wysokości ( muffinki urosną). Z wierzchu obsypujemy płatkami. Pieczemy około 25 minut w temp 200 stopni Celcjusza. Smacznego
Kolizje Smakówsodę. Powolnym strumieniem wlewamy przestudzony czaj, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, miksujemy, dorzucamy "dodatki". PIECZENIE: góra - dół, termoobieg, temperatura 180 stopni, 40 minut. Keksówka wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Jest szybkie i łatwe co widać, ale to nie koniec zalet! Najważniejsze zostaje mimo ekspresowego tempa wykonania i stopnia trudności dla pani domu pokroju "legalnej blondynki" - jest(...)stworzyła CZAJ KORZENNY (i nie tylko). Tak więc Pani Ani z Ziarenkowa , Czarodziejko Ziarenek, Mistrzyni łączenia przypraw, jeszcze raz życzymy wszystkiego najlepszego! :))) Oby całe Pani życie było połączeniem "Piekła-Nieba" z "Cynamonowym rajem". :))) I oby znalazło się tam jeszcze miejsce na kolejne walory smakowe ubrane w boskie emocje. STO LAT!!! :))))) I tym oto pozytywnym akcentem, wcinając ciasto, którym
Wypisz Wymalujłyżeczka cynamonu szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajo 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże marchewki W jednej misce wymieszać, mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem. W drugiej misce wymieszać mokre składniki mleko, olej, ekstrakt waniliowy, jajo i starte na małych oczkach marchewki. Następnie wymieszać ze sobą zawartość obu misek. Przełożyć(...)foremek. Piec 20minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Nieśmiało przypominam, że trwa głosowaniu w konkursie BlogRoku2014! Będzie mi bardzo miło, jeśli zagłosujecie na mojego bloga
Zapiski Młodej Żonymrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo pół szklanki owoców(...)mnie jagody i maliny) Wykonanie : Szpinak rozmrozic i odcisnąć nadmiar wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , wlać olej ,wsypać mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać Piec ok 1 godziny 1 180'C Wystudzić Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac
Malinowa Kawiarenkawodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej oliwą lub na papier do pieczenia. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę(...)robiłam kulki łyzką do lodów.) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok..30-. 40 min (do suchego patyczka). Polecam ciasto rozpływa się w ustach. SMACZNEGO
w mojej kuchniodstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką(...)zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą). Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony
w mojej kuchnizrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki miodu 3/4 kostki masła 1 szklanka ciemnego piwa Grand(...)całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu
w mojej kuchni