wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej oliwą lub na papier do pieczenia. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę(...)robiłam kulki łyzką do lodów.) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok..30-. 40 min (do suchego patyczka). Polecam ciasto rozpływa się w ustach. SMACZNEGO
w mojej kuchniodstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką(...)zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą). Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony
w mojej kuchnizrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki miodu 3/4 kostki masła 1 szklanka ciemnego piwa Grand(...)całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu
w mojej kuchnistrony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki. Smacznego
w mojej kuchnipianę) 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie(...)serowa zmiksować, tylko do połączenia się składników (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika. Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać
w mojej kuchniczasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy(...)miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem,makiem suszonymi pomidorami ,co kto woli Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można
w mojej kuchnidelikatnie, dodać kolejną 1/4 i odrobinę wody z olejem, i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto(...)Ostudzone espresso wymieszać z amaretto. Dno tortownicy o ok. 2 cm większej, czyli 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Nasączyć ponczem, nałożyć 1/3 kremu i posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć
w mojej kuchnicukru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 białka + szklanka cukru (na pianę) 2 łyżki płatków migdałowych Mąkę zmieszaj z cukrem (100g) i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekaj je z mąką. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto i uformuj je w kulę(...)piana stanie się lśniąca. Uprażone jabłka rozłóż równomiernie na cieście. Na jabłkach rozsmaruj ubitą pianę. Na pianę zetrzyj schłodzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu dobrze wystudź. Smacznego
w mojej kuchnismalcem i wysypanej sezamem lub otrębami. Wyrównać wierzch i pozostawić do wyrośnięcia w dużej foliowej torbie. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec przez 8 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C, a na koniec pieczenia 180 stopni C. Czas pieczenia około godziny. Chleb popukany od dołu musi wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce
w mojej kuchnipokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować dokładnie blenderem. dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując (normalnym mikserem do ciast). w drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. dokłanie wymieszać. dodać zmiksowaną masę buraczaną, chipsy czekoladowe i skórkę pomarańczową. wymieszać szpatułką do połączenia składników. ciasto przełożyć do formy, wygładzić(...)piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być jeszcze wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przyda). po ok. 1 godzinie przykryć folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia. gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia. kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić
w mojej kuchniszklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu(...)placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut
w mojej kuchnilyzeczki proszku do pieczenia(...)jablka pokrojone w kosteczke, kawalki czekolady Wykonanie: Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. W osobnej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. Do masy maslanej dodawac kolejno jajka. Wymieszac, dosypac partiami make. Wlac mleko. Delikatnie polaczyc. Wsypac jablka i wymieszac, nakladac do foremek natluszczonych lub wylozonych papilotkami.Dodać kawałki czekolady.. Piec
w mojej kuchniszklanki śmietanki 30 % Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część(...)pieczemy w tortownicy o śr. 24-26 cm w temp. 180 C przez około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy płat studzimy. Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia
w mojej kuchnimące i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220oC wstawić blachę z ziemniakami 45 minut do 1,5 godziny (ja piekłam około godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem
w mojej kuchnicukier. Ubijać ,aż piana będzie lśniąca i sztywna, a cukier się rozpuści.W między czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni. Dwie ,trzy blachy ,wyłożyć papierem do pieczenia-2-3 bo to zależy jakiej wielkości zrobicie(...)bezy. Ubitą masę przełożyć do szprycy i wyciskać nią okrągłe spody o średnicy ok. 4 -6 cm. Grubość masy na spody maksymalnie 4-5 mm, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną. Teraz wokół krawędzi ,każdego spodu wyciskać masę tworząc koszyczek. Gotowe ,utworzone bezy ,włożyć do piekarnika i piec ok. 35-50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy
w mojej kuchni