jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez(...)się rozpuści. Na sam koniec dodać do szpinaku jogurt, wymieszać i podgrzewać do czasu aż całość delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Wystudzony szpinak rozłożyć na mięsie i wraz z papierem do pieczenia zwinąć w roladę. Piec w piekarniku przez około 60 minut w 170 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Anipokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na rozgrzaną patelnie przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (jeżeli używamy mrożonych to wcześniej ich nie rozmrażamy), smażymy przez około 15 minut bądź do czasu aż będą(...)miękki i wchłonie ryż) Oczywiście nie cały bulion musi zostać użyty. W między czasie w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki natomiast jeżeli będzie za gęste dolewamy
Krakowskie smaki Ani230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Ponadto: granat do przystrojenia Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem, następnie stopniowo dodawać olej cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać odmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam(...)czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Krem: 500 ml śmietanki kremówki galaretka wiśniowa Wykonanie: Góry babeczek ścinamy i kruszymy w miseczce. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy przybierze postać lekkiego żelu, zaczynamy miksować kremówkę. Na chwilę przed całkowitym ubiciem kremówki, dodajemy galaretkę, miksując do połączenia się składników. Krem wykładamy
Krakowskie smaki Animleczka i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem karmelowy: 1/2 masła* 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka śmietanki 30%/mleka 1 puszka masy krówkowej (u mnie gotowa z Gostynia) 20 dag ziaren słonecznika Ptasie mleczko(...)eystarczająco 1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek ubitych z cukrem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C. 3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku u odstawić do ostygnięcia. 4 . Krem karmelowy
Kto ugości moich gości?mielone 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy(...)garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem. 4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną
Apetyczna babeczkaCynamon 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina sody Przygotowanie: Jajka rozbełtać, dodać marchewkę. Wymieszać z mąką, sodą, stewią, proszkiem i przyprawami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, piec ok 30-40 minut w 180 stopniach
CzarnawisienkaCzekoladę połamać w kostki, wrzucić do rondelka, roztopić i dokładnie wymieszać z pozostałą zawartością. 2-3 łyżki masy przełożyć do szklanki. Do pozostałej części przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wbić 3 żółtka. Całość utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie
Zapiski Młodej Żonyopakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Ugotować budyń i pozostawić do ostygnięcia. 2. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać cukier. Wymieszać. 3. W drugiej misce połączyć mleko, olej oraz jajka. 4. Suche składniki połączyć z mokrymi. 5. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki. 6. Do papilotek(...)nałożyć ciasto do połowy wysokości. Nałożyć po łyżeczce budyniu i pokryć pozostałą częścią ciasta. 7. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 20-25 min. ( Z podanego przepisu powstaje 12 muffin
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 2 jajka 2 marchewki Sposób przygotowania: 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o małym oczku. 2. Do jednej miski przesiać wszystkie suche(...)składniki. W drugiej misce połączyć wszystkie mokre składniki. 3. Mokre i suche składniki połączyć. Dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. 4. Połączone składniki przełożyć do rynienki wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 1 godziny w temperaturze
A Ty Smakuj Mniepapierem do pieczenia rynienki i odstawić na ok. 20 min. 6. Po upływie 20 min. posmarować roztrzepanym żółtkiem. 7. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. 8. Upieczony chleb wyjąć z rynienki, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia
A Ty Smakuj Mniepokroić w cienkie plasterki. Posypać cynamonem i wymieszać. 2. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie prawie biała masa. 3. Dodać olej. Dokładnie wymieszać. 4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą(...)częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 gotowa polewa czekoladowa ( lub domowej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika
A Ty Smakuj Mniełyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 12 dużych truskawek Sposób przygotowania: 1. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Wymieszać. 2. W drugiej misce połączyć mleko, olej oraz jajka. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki. 5. Do papilotek nałożyć ciasto(...)każdej dodać po 1 umytej i oddzielonej od szypułki truskawce. 6. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 20-25 min. ( Z powyższego przepisu powstaje 12 muffin
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg rabarbaru 1 szklanka drylowanych wiśni Sposób przygotowania 1. Rabarbar obrać i pokroić(...)nieduże kawałki. 2. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. 3. Do masy dodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Dodać proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez chwilkę. 4. Masę wylać na przygotowaną blachę. 5. Wyłożyć rabarbar oraz wiśnie. 6. Piec w temp 200 st. C do zrumienienia ciasta
A Ty Smakuj Mniełyżeczka sody 1 łyżka kako Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Agrest odcedzić i dodać do jabłek. 2. Na jabłka równomiernie rozsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao. 3. Wbić jajka. 4. Dodać mąkę. 5. Całość odstawić na 20 min.. Nie mieszać ! 6. Po upływie 20 min. wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną(...)tłuszczem i obsypaną kaszą manna/ bułką tartą. 7. Piec w temp. 200 st. C do tzw. suchego patyczka
A Ty Smakuj Mnie