dzieki wlasciowosciom odtruwajacym takze przy zaburzeniach przemiany materii.Zewnetrznie naparami z kwiatow przemywa sie skore przy wypryskach i oparzeniach,plucze jame ustna i gardlo przy stanach zapalnych i przemywa oczy przy zapaleniu spojowek.Napary z bzu sa wielokrotnie silniejsze niz napary z lipy.Czarny bez znajduje rowniez zastosowanie w kuchni.Dojrzale owoce znakomicie nadaja sie do przyrzadzania z nich dzemow,powidel,konfitur i sokow.Intensywny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!propozycja to pieczona oberzyna pod pierzynka z pomidorow,ziol,cebuli, parmezanu i bulki tartej,czyli wersja idealna dla wegetarian.Oto kilka prostych i popularnych skladnikow,a danie nie tylko cieszy oczy,ale i nasze podniebienia.Calosc naprawde pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Tak zapieczony baklazan moze byc przystawka,stanowic odrebne danie lub np.z dodatkiem ryzu stanowic pyszny obiad lub goraca kolacje.U
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powoduje przy tym gwaltownego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Zielona skorka cukini zawiera niezwykle cenne substancje z grupy karetonoidow : luteine i zeaksantyne,zbawienne dla naszych oczu.Chronia nasze oczy przed AMD (zwyrodnieniem plamki zoltej).Zawiera jod-cenny pierwiastek dla osob cierpiacych na niedoczynnosc tarczycyDobra jest na mocne nerwy.Gdy zyjesz w pospiechu i stresie siegaj czesto po cukinie.Dzieki sporej zawartosci witamin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiecej niz ta sama ilosc brzoswin.Dzieki dzialaniu zasadotworczemu morele wspomagaja leczenie nadkwasoty,zapobiegaja dolegliwosciom watrobowym i problemom z woreczkiem zolciowym.Z kolei likopen-antyoksydant zawarty w morelach pomaga chronic nasze oczy i serce.Dlatego,ze maja sporo cukru,wlasnie z tego powodu,szczegolnie suszonych nie zaleca sie cukrzykom.Za to suszone wlasnie na stale powinny zagoscic w diecie dbajacych o zdrowie i odchudzajacych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konczy sie bogactwo wartosci odzywczych pomiodorow.W warzywach tych znajdziemy :spore ilosci karotenuduze ilosci witaminy C,ktora wplywa na wzmocnienie odpornosci organizmuwitamine E,dzialajaca dobroczynnie na nasza skore i oczy witaminy z grupy B:B1,B2,B3,B6 dbajaca o uklad nerwowywitamine K odpowiedzialna za prawidlowa krzepliwosc krwijak rowniez kwas foliowy i biotyne.Ze skladnikow mineralnych najbogatsze sa w potas (obniza cisnienie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Selery zwyczajne (Apium graveoleus L.) to gatunek roslin nalezacy do rodziny selerowatych,uprawiany przez czlowieka od ponad 2000 lat.Seler to prawdziwa kopalnia zdrowia,warto wiedziec co
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!selenu,siarki,chromu i manganu.DLACZEGO WARTO SIEGAC PO RZEZUCHE PRZEZ CALY ROK ?jest bogata w latwo przyswajalny jod,tak przydatny w leczniu chorob tarczycy(niedoczynnosc) lagodzi dolegliwosci reumatycznechroni oczy-jest intensywnie zielona dzieki naturalnym barwnikom:luteinie i zeaksantyniewzmacnia kosci i chroni przed osteoporoza wzmaga prace trzustki -zawiera cenny chrom,ktory wspoldziala z insulina w regulacji poziomu glukozy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!truskawek i jagod.Jest pyszne.Ciasto ,wbrew przydlugiemu opisowi jest bardzo proste i nie zajmuje wiecej czasu niz zrobienie zwyklych drozdzowek,a wykonanie go przynosi jednak duzo wiecej frajdy.Cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na ciasto :(na forme o srednicy 30 cm)420 g maki200 ml mleka50 g cukru50 g masla1 jajko L1/2 lyzeczki soli1 opakowanie suchych drozdzySkladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!teraz czas zabrać się na serio za nadrabianie zaległości. Jedna z cenionych prze ze mnie osób otworzyła mi właśnie oczy na pewne sprawy za co bardzo Jej dziękuję. Nie będę tu wymieniać o kogo chodzi, bo może sobie tego nie życzyć. Nie mniej jednak bardzo Jej dziękuję i do dzieła. Pyszna babka, którą uwielbia mój młodszy synek, czyli puszek.Rozwi
Ewa w kuchnipodaje niezawodny przepis:A. włącz na cały regulator: lepiej?B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej?C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwiląrozkosznie?D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam!SKŁADNIKI:- 6 łyżek miodu- 200 g cukru brązowego- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g margaryny- 2 jajka
SMYKWKUCHNILussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne. Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru
Smaczna Pyzamuszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam!SKŁADNIKI na około 4 porcje:300 g makaronowych muszli Conchiglioni150 g serka mascarpone2 kulki mozzarelli170 g sera camembertsólSKŁADNIKI na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów
Słodko-Słony Świat Ilonymożna kupić w większości marketów w naprawdę dobrej cenie. Taką rybkę możecie podać na obiad, ale również podjąć nią gości na kolacji. Moje Dzieci uciekają jak widzą te rybie oczy, ale i tak na końcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu - w końcu zjada
Słodko-Słony Świat Ilonyśliwkowe powidła, którymi są nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):3/4 szklanki mąki
Słodko-Słony Świat Ilonyspłaszczyć, naciąć z jednej strony ostrym nożem na głębokość 1 cm. Przecięte połówki ciasta rozchylić tak, aby uformować uszka. Następnie przykleić do tułowia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.2). Zrobić oczy z rodzynków, przykleić ogonki (fot.3). Piec w temp. 180°C około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia (fot.4). Dokładnie tak samo wykonać kolejne 6 sztuk zajączków
Świat Ciasta