ciasta, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i robimy mordkę baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana.Wciskamy rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy
charlotte gotujeznajdziecie tu). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił się do całego lukru.Z reszty lukru robimy pyszczki i uszka.Nosy i oczy można ulepić z ciemnej masy cukrowej/marcepanu lub zrobić z czekoladowych koralików. Na języki dobrze nadają się kolorowe cukrowe perełki.Smacznego! Ciastkożercy
Ciastkozercyjedno w środku za pomocą najmniejszej foremki. Głowę pingwina przyczepiamy na babeczkę. Jeśli nie będzie się trzymać wystarczy lekko zmoczyć ją od spodu wodą (np. patyczkiem do uszu). Przyklejamy oczy i dziób.Środkową foremką wycinamy wąski półksiężyc na mikołajową czapkę i przyczepiamy na babeczkę. Z białej masy formujemy rulonik na brzeg czapki i pompon.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercykółeczko i ścinamy je nieco z dołu przy pomocy największej foremki. Przyklejamy na babeczkę. Z czerwonej masy najmniejszą foremką wycinamy nos i ścinamy z dołu podobnie jak głowę.Doklejamy oczy i uszy. Brązową masę rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy nożem paseczki na rogi.Smacznego!Ciastkożercy
CiastkozercyNajlepsze dekoracje to te, które można wyczarować w kilka minut z łatwo dostępnych materiałów - cukierków,ciasteczek, pralinek czy żelek. Niewątpliwie taką dekoracją jest renifer, którego
Ciastkozercyjuż zadowoleni z uzyskanego koloru przekładamy krem do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdkiZaczynając od zewnętrznej krawędzi wyciskamy małe różyczki tak długo aż przykryjemy całą babeczkę.Oczy możemy zrobić z masy cukrowej lub białych draży z czekoladowymi kropkami na środku.Większe pierniki wkładamy do nacięcia w babeczce mniejsze możemy przykleić bezpośrednio na krem w okolicy buzi.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyŚwinki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy
Ciastkozercysmarujemy całą babeczkę i przyczepiamy do niej małe pianki - futerko baranka. Zwykłą piankę przecinamy na pół (najlepiej zrobić to czystymi nożyczkami) i przyklejamy z boku babeczki jako głowę baranka. Oczy i buzie możemy narysować jadalnym mazakiem spożywczym lub zrobić z polewy czekoladowej. Na koniec przyczepiamy uszy i ogon z rodzynek w czekoladzie.Babeczki stracciatella baranki Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykropki. Odcinamy odpowiedniej długości dwie nitki makaronu ryżowego. Z jednej strony nabijamy czerwone serduszka z masy cukrowej. Wbijamy czułki w głowę biedronki. Z białej i czarnej masy cukrowej formujemy oczy biedronki. Małym nożykiem lub za pomocą narzędzi do modelowania masy robimy uśmiech. Miłej zabawy i smacznego!ciastkozercy.pl
Ciastkozercyokoło 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki. Rozpuszczamy czekoladę (lub podgrzewamy gotową polewę czekoladową) i robimy paski pszczółkom. Oczy i skrzydełka robimy z białej masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić
Ciastkozercypoukładać na kratce, żeby ostygły.Na każdą babeczkę nakładamy lukier i "maczamy" w cukrowej posypce. Po obydwu stronach babeczki robimy lukrem dwa kleksy na skrzydełka kurczaczka i posypujemy cukrem. Oczy można zrobić z czekoladowych dropsów, namalować polewą czekoladową lub wybrać wariant szalony i użyć małych pianek ;) Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyągnięte z zamrażarki pralinki nabijamy na patyczki do szaszłyków, żeby łatwiej było je dokładnie zanurzyć w lukrze. Zanim lukier zastygnie przyczepiamy piankowe uszy, nosy i ogonki z koralików i oczy z masy cukrowej. Zostawiamy do wyschnięcia około 1 godziny.Po wyschnięciu wyciągamy patyczki i przekładamy pralinki do papierowych papilotek lub na talerzSmacznego!ciastkożercy
CiastkozercyPrzygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki. Dodajemy dzióbki i oczy przyczepiając wszystko lukrem.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercytutaj, pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i "misiowe" :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy i oczy z czekolady.Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0,5 szklanki cukru50 ml mleka+ czerwona porzeczkaW ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Margarynę
Ciastkozercylukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi.Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej (lub czekoladowych cukiereczków). Lukier może posłużyć za klej.Gotowe pandy przekładamy do papierowych papilotek lub nabijamy na patyczki.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy