oczy - 2103 przepisów (strona:106/141)

Baranek z ciasta drożdżowego 159

ciasta, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i robimy mordkę baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana.Wciskamy rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy

charlotte gotuje
Babeczki misie polarne 390

znajdziecie tu). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił się do całego lukru.Z reszty lukru robimy pyszczki i uszka.Nosy i oczy można ulepić z ciemnej masy cukrowej/marcepanu lub zrobić z czekoladowych koralików. Na języki dobrze nadają się kolorowe cukrowe perełki.Smacznego! Ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczka świąteczny pingwin 158

jedno w środku za pomocą najmniejszej foremki. Głowę pingwina przyczepiamy na babeczkę. Jeśli nie będzie się trzymać wystarczy lekko zmoczyć ją od spodu wodą (np. patyczkiem do uszu). Przyklejamy oczy i dziób.Środkową foremką wycinamy wąski półksiężyc na mikołajową czapkę i przyczepiamy na babeczkę. Z białej masy formujemy rulonik na brzeg czapki i pompon.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczka świąteczny renifer 177

kółeczko i ścinamy je nieco z dołu przy pomocy największej foremki. Przyklejamy na babeczkę. Z czerwonej masy najmniejszą foremką wycinamy nos i ścinamy z dołu podobnie jak głowę.Doklejamy oczy i uszy. Brązową masę rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy nożem paseczki na rogi.Smacznego!Ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki Rudolf 244

 Najlepsze dekoracje to te, które można wyczarować w kilka minut z łatwo dostępnych materiałów - cukierków,ciasteczek, pralinek czy żelek. Niewątpliwie taką dekoracją jest renifer, którego

Ciastkozercy
Ciasteczkowe potwory 218

już zadowoleni z uzyskanego koloru przekładamy krem do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdkiZaczynając od zewnętrznej krawędzi wyciskamy małe różyczki tak długo aż przykryjemy całą babeczkę.Oczy możemy zrobić z masy cukrowej lub białych draży z czekoladowymi kropkami na środku.Większe pierniki wkładamy do nacięcia w babeczce mniejsze możemy przykleić bezpośrednio na krem w okolicy buzi.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Sylwestrowe świnki 181

Świnki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy

Ciastkozercy
Babeczki stracciatella baranki 191

smarujemy całą babeczkę i przyczepiamy do niej małe pianki - futerko baranka. Zwykłą piankę przecinamy na pół (najlepiej zrobić to czystymi nożyczkami) i przyklejamy z boku babeczki jako głowę baranka. Oczy i buzie możemy narysować jadalnym mazakiem spożywczym lub zrobić z polewy czekoladowej. Na koniec przyczepiamy uszy i ogon z rodzynek w czekoladzie.Babeczki stracciatella baranki Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Walentynkowe Biedronki 196

kropki. Odcinamy odpowiedniej długości dwie nitki makaronu ryżowego. Z jednej strony nabijamy czerwone serduszka z masy cukrowej. Wbijamy czułki w głowę biedronki. Z białej i czarnej masy cukrowej formujemy oczy biedronki. Małym nożykiem lub za pomocą narzędzi do modelowania masy robimy uśmiech. Miłej zabawy i smacznego!ciastkozercy.pl

Ciastkozercy
Babeczki wiosenne pszczółki 205

około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki. Rozpuszczamy czekoladę (lub podgrzewamy gotową polewę czekoladową) i robimy paski pszczółkom. Oczy i skrzydełka robimy z białej masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić

Ciastkozercy
Babeczki szalone kurczaki 202

poukładać na kratce, żeby ostygły.Na każdą babeczkę nakładamy lukier i "maczamy" w cukrowej posypce. Po obydwu stronach babeczki robimy lukrem dwa kleksy na skrzydełka kurczaczka i posypujemy cukrem. Oczy można zrobić z czekoladowych dropsów, namalować polewą czekoladową lub wybrać wariant szalony i użyć małych pianek ;) Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Świąteczne pralinki zajączki 166

ągnięte z zamrażarki pralinki nabijamy na patyczki do szaszłyków, żeby łatwiej było je dokładnie zanurzyć w lukrze. Zanim lukier zastygnie przyczepiamy piankowe uszy, nosy i ogonki z koralików i oczy z masy cukrowej. Zostawiamy do wyschnięcia około 1 godziny.Po wyschnięciu wyciągamy patyczki i przekładamy pralinki do papierowych papilotek lub na talerzSmacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciastkowe lizaki kurczaki 125

Przygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki. Dodajemy dzióbki i oczy przyczepiając wszystko lukrem.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Porzeczkowe misie 224

tutaj, pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i "misiowe" :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy i oczy z czekolady.Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0,5 szklanki cukru50 ml mleka+ czerwona porzeczkaW ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Margarynę

Ciastkozercy
Pralinki pandy 242

lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi.Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej (lub czekoladowych cukiereczków). Lukier może posłużyć za klej.Gotowe pandy przekładamy do papierowych papilotek lub nabijamy na  patyczki.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania