Uwielbiam spokój tego miejsca. To, jak nikt się nie spieszy, nie słychać wyjących syren i klaksonów samochodów. Noc tutaj jest czarna i nieprzerwana. Cicha... przebudzona w środku nocy wytężam oczy co sił i nadal widzę tylko kontury przedmiotów. Tutaj naprawdę można odpocząć, ale też zaplątać we własne myśli. Tutaj nie ma rozproszenia, nie można uciec w zgiełku miasta. Tutaj jest
Gotowanie to kochaniesię na siostrę, mamę, nawet na psa, nie ważne za co. DLA ZASADY. I liczymy, że samo przejdzie, jakoś się wyładuje. Sposób numer trzy : Płaczemy cicho w kąciku, aż oczy rozbolą tak, że same się zamkną. Sposób numer cztery, pięć, sześć....Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Ale lepiej opowiem Wam o sposobie a'la Paulina : wymyślam przepisy. To w sumie
Gotowanie to kochanieczekamy cierpliwie, aż tęczowy sernik wystygnie oraz będzie można go wreszcie ukroić, zobaczyć i spróbować. A czekać było warto. Nawet w pochmurny dzień można kulinarnie przywołać tęczę i cieszyć oczy barwą, a podniebienie smakiem. Z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim życzę świąt spokojnych, zdrowych, barwnych i smacznych niczym sernik tęczowy. Sernik tęczowy bierze udział w akcji Wielkanocne Smaki. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkocebulką i… rozkoszujemy się smakiem. Omlet z porem, pomidorem i zieloną cebulką, to moje ulubione danie – na obiad, czy kolację. Właściwie na śniadanie też. Delikatny, pyszny, pożywny, cieszący oczy barwami sprawia, że na sam widok ślinianki zaczynają intensywnie pracować. Cóż pozostaje innego, jak szybko życzyć – smacznego… bo omlet stygnie. :)Wydrukuj przepisThe post Omlet muślinowy z porem, pomidorem
mojewypiekiinietylkoZapachniało dzisiaj u mnie korzennymi przyprawami. Oczy cieszyły się czerwienią żurawiny a zęby chrupiącymi orzechami. Przygotowałam ciasto z dyni, która na stałe zamieszkała w mojej lodówce. Podobnie jak uwielbiam marchewkowce tak i pokochałam to ciasto! bardzo wilgotne, mocne, konkretne w smaku. Idealne na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Przepis z Kornikowej Kuchni.Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryposzerzyć smakowe horyzonty - ja sama z wieloma przyprawami i mieszankami nie miałam wcześniej styczności.Sklep internetowy Przyprawy Świata Gdynia: http://www.przyprawyswiata.pl To, co rzuciło mi się w oczy po otrzymaniu produktów: dobry skład bez chemii;duża ilość przypraw w opakowaniu w połączeniu z atrakcyjnymi cenami w sklepie internetowym;praktyczne opakowania, które można zamykać za pomocą zatrzasku, dzięki czemu przyprawy
Szefowa kuchnipaluszkami i sezamem :) pochłonęłam ich z kilka za jednym posiedzeniem :) Składniki: opakowanie pianek (marshmallow)- kule śnieżne bałwanków kolorowa posypka dekoracyjna - nos, guziki czarny sezam (lub czekoladowe cukiereczki) - oczy paluszki - ręce Pianki sklejamy ze sobą przy pomocy odrobiny wody (by lepiej się skleiły) dorabiamy noski z czerwonych cukierków, oczka z czarnego sezamu (albo z czekoladowych cukierków, a ręce
Bon Appetit Małgorzatykaczka faszerowanaJeśli kaczka to tylko z prywatnego gospodarstwa Jeśli kaczka to taka, jaką robiła przez lata moja mama czyli nadziewana wątróbką. Wstawiam kaczkę do piekarnika, zamykam oczy i wspominam święta Bożego Narodzenia gdy byłam dzieckiem....Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek + z kaczki1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól
Bon Appetit Małgorzatylistopadzie i październiku na wszystkich straganach pierwszym warzywem czy owocem, które rzuca się w oczy są piękne, soczyście pomarańczowe dynie. Powszechna jest opinia, że dynia jest mdła i nijaka, a jedyne do czego się nadaje to bycie lampionem na Halloween. :) Obiecuje Wam jednak, że jeśli spróbujecie tej zupy, już nigdy nie powiecie, że dynia jest bez smaku i mam nadzieję
Zakręcony Widelecszklanki miodu1 jajko100 g posiekanej mlecznej czekolady1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)Do dekoracji:100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)lukier plastyczny czarny i biały (oczy)czerwone cukierki M&Ms (noski)precelki (poroże)Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta tuż tuż, a na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć karpia! Zanim jednak wybierzecie się do sklepu przeczytajcie kilka wskazówek jak wybrać karpia. Każdy kolor
Mechanik w kuchnismarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego
Kolizje Smakówgłowa karpia,ogon,płetwy,wszystkie inne resztki2 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 opalona cebula2-3 listki laurowe5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu1-2 goździki-opcjonalnie sólZ głowy karpia usunąc oczy i skrzela (mogą nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulionwarzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,cebulę przekroć na pół,opalić, wraz z resztkami ryby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu! :-)Firma Nasza Chata oferuje leśne specjały prosto z Borów Tucholskich. :-) Ich działalność obejmuje skup i przetwórstwo, dzięki czemu
Szefowa kuchniprzeciwbiegunkow,a swieze reguluja trawienie.Maja tez dzialanie przeciwbakteryjne ,przeciwpasozytnicze (owsiki i slabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwajace (w przypadku zatruc metalami ciezkimi).Jagody dzieki zawartym w nich antocyjanom lecza oczy i poprawiaja widzenie.Regeneruja rodopsyne-barwnik odpowiedzialny za widzenie.Juz podczas II wojny swiatowej piloci brytyjskiego RAF-u odkryli,ze jagoda poprawia widzenie o zmierzchu.Zreszta wyciagi z jagody sa skladnikiem wszystkich suplementow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!