Ciasto to rzucało mi się ostatnio w oczy na wszelkich blogach, otwieram lodówkę a tam... no właśnie ciasta brak, postanowiłam więc je wypróbować, zwłaszcza że cukinnie teraz są w pełni sezonu. Skorzystałam z przepisu na blogu mojetworyprzetwory. Jedyna modyfikacja była taka, że dodałam czekoladę z orzechami zamiast gorzkiej, bo jej po prostu nie miałam na stanie.Ciasto wyszło super
Z butelką mleczka w tleMaksymalnie 10 jak postanowimy zaszaleć i dodamy miód. Ten litr dzielimy na kubeczki po 200 ml każdy i sprzedajemy za 10zł. Hajs się zgadza i wszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy
ladykitchenMocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa
Słodka Stronaposypane uwielbianą przez wielu kruszonką - proste, a zarazem świetne połączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią z pewnością będą cieszyć oczy i podniebienie oraz szybko znikać z półmisków. Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką - SkładnikiDrożdżówki:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła4 żółtka1/2 szklanki cukru (130 g)25 g drożdżypół
Słodka Stronapomarańcza myjemy, a następnie odkrawamy góry owoców. Miąższ pomarańczy wydrążamy za pomocą gałkownicy do lodów, ewentualnie łyżki (jest to dość pracochłonna czynność).Następnie za pomocą niewielkiego, ostrego noża wydrążamy oczy, nos oraz usta każdego pomarańcza. Wnętrze owoców osuszamy ręcznikami papierowymi. Do gotowych "dynio-pomarańczy" wsypujemy przygotowane słodycze i przekąski. Moje posty
Słodka Stronamaczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na papier do pieczenia lub tackę. Gdy lukier zastygnie za pomocą długopisu cukierniczego lub drewnianego patyczka malujemy rozpuszczaną w kąpieli wodnej czekoladą oczy i buzie duszków.Moje posty
Słodka Stronametodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto
Codzienna kuchnia niecodziennabyło. Aż kilka dni temu, byłem w pewnym hipermarkecie i jak to zwykle robię po wejściu, wziąłem nową gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :)Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie
Parowar Facetazawartości kakao przynajmniej 70%)Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie
Food Squarejabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego owocu.Nie może zabraknąć wersji dla dzieci i tu zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczkawykonana z ciasta.W środku jabłka jest śliwka lub dżem.Oczy i nosek naszego ludzika robimy z goździków.Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp
Maminek kulinarnypełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowaniasałatki w zalewie octowej. Najpierw należy wybrać się do lasu na grzyby.Tam ujrzymy takie widoki: Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul
Maminek kulinarnypolubimy. I dużo się nie pomyliła! Bardzo chciałam spróbować tego owocu morza, jednak przerażała mnie konsystencja. W końcu zdecydowałam się położyć ostrygę na chlebek żytni z masłem. Zamknęłam oczy, wszystko urosło mi w buzi, a słona woda spowodowała, że nie mogłam tego przełknąć ;p Tak jak się spodziewałam: galaretowana konsystencja i ocean w buzi to nie moje smaki. Cieszyłam się
Kitchens Alphabetkrem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos. Czekoladę delikatnie roztapiamy i przy pomocy wykałaczek robimy źrenice na oczkach. Gotowe. Smacznego!Wymieszane suche składnikiTworzenie Renifera Rudolfa
Kolizje Smakówokazję. Na drzewach jest mnóstwo różowych wstążek, lampy owinięte są różową folią, a ulotki wszelakie, mam wrażenie, drukowane są tylko na różowym papierze. W hotelu rzucają się w oczy przede wszystkim fantazyjnie zawiązane, różowe szale recepcjonistek. Tylko kolarze nic różowego nie noszą, nie mam pojęcia dlaczego. W każdym razie, razem ze sportowcami, przyjechała cała ekipa, między innymi przesympatyczny kucharz
Pożeraczka, czyli raz adobrzezostało z poprzedniego dnia, lub zadowalam się na przykład tostem. Tym razem jednak miałam ogromną chęć na coś porządnego. Z wyrzutem patrzyły na mnie pomidory, a że w oczy rzucił mi się przepis na krem pomidorowy w gazecie Sól i pieprz, nr 4/2012, postanowiłam ugotować sobie zupkę. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Poszło szybko, wyszło nieźle. Jak na mój gust
Pożeraczka, czyli raz adobrze