Przepis na ten fikuśny chlebek kilka razy rzucił mi się w oczy, kiedy przeglądałam różne blogi kulinarne. W końcu zdecydowałam się go upiec :-) O dziwo, było to łatwiejsze, niż mi się wydawało. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę, lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-) Składniki: * na ciasto: 200 g mąki (+ 1 łyżka do zaczynu) pół opakowania drożdży suszonych
Kulinarny Pamiętnikwymoczyć w zimnej wodzie, tak około 1,5 godziny. I jeden pewien trik obraną cebule, jak potrzymamy w misce z bardzo zimną wodą, to nie będzie szczypała nas w oczy... Śledzie będą wystarczająco wymoczone, wtedy kiedy w smaku będą słone ale nie za brdzo. Następnie kroimy śledzie w kawałki np. jeden płat na 3 części oraz cebulę kroimy
Zainspiruj się kuchniąbiałej kapusty marchew sól Kapustę kwasiłam ok. 4-5 dni w temp. pokojowej. Po czym czasie ją odpowietrzyłam i przeniosłam w chłodniejsze miejsce. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, kiedy zdjęłam talerz to piana- oznaka prawidłowo zachodzącej fermentacji. Pamiętałam także, aby kapusta przez cały czas kwaszenia, a także później w trakcie przechowywania, była pokryta swoim sokiem, który chroni
bastalenaSama nie wiem, czym się inspirowałam, robiąc dzisiejszą kapustę. Wyszło spontanicznie. Gdy otworzyłam lodówkę, pierwsze co rzuciło mi się w oczy to słoik suszonych pomidorów. No i postanowiłam go wykorzystać. Ostatecznie musiało być smaczne, bo pochwała w stylu: "Bardzo dobre Ci wyszło" nie codziennie pada z ust Misia. A potem biedny padł... w zimowy sen chyba, bo u nas nadal
bastalenaNażarłam się chyba czegoś mlekopędnego. Bimbały nabrzmiały mi jak arbuzy, leje się z nich niczym z Fontanny Di Trevi. Oczy mi zaraz powybijają! Już nawet Gizmo tego nie przerabia. Arbuz? Może arbuz? No, jadłam wczoraj, ale ma on tyle do mleka, co fontanna do mojego obiadu. Musiałabym się chyba nim wypchać. Fontanna natomiast ma całkiem sporo ;) bo dziś po włosku
bastalenaWitam! Kolejnym testowanym produktem, który otrzymałam od sklepu Gillian McKeith jest makaron spaghetti z komosą ryżową. Komosa ryżowa? Większość pewnie zrobi wielkie oczy, a w głowie pojawi się pytanie typu: "A co to?".Już wyjaśniam ;) Quinoa, czyli komosa ryżowa to święte zboże dawnych Inków. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów. Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu
Emcia Pichcimnie tym, że nie zawiera cukru. Mimo to koktajl jest naturalnie bardzo słodki, a dzięki płatkom owsianym dostarczy nam energii i błonnika. Dodatkowo zawiera borówki zbawiennie wpływające na nasze oczy. Przygotowywałam go na śniadanie już kilka razy – dodatek lodu sprawia, że brzoskwiniowe smoothie przyjemnie orzeźwia w upalne dni. Można też z powodzeniem wlać go do termosu i zabrać
Poezja smakujakie upiekłam. Nie ma lepszej kombinacji niż jabłka, kruszonka oraz karmelizowane migdały. Do jej upieczenia zainspirowała mnie książka Basi Ritz. Przeglądałam ją w księgarni, i rzucił mi się w oczy przepis na podobną szarlotkę. Oczywiście od razu nabrałam na taką ochotę i oto moja wersjaJ Przepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłekJ Polecam
Mania Gotowaniaświecie. Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko przejść obojętnie obok misternie ułożonych ciasteczek w kolorach tęczy. Pomimo zachwytu nad francuskimi makaronikami zasługa za ich powstaniae należy się
Mania Gotowaniakilka słów na ich temat. I od tego zacznę. Magda, Marzena i Ewelina, dość wysoko oceniły zioła prowansalskie, czarny pieprz i czerwoną paprykę.Marzena :Najpierw rzuciło mi się w oczy ładne opakowanie, wykonane bardzo solidnie, dobrej jakości, nie rwie się, jest wytrzymałe. Bardzo kolorowe i przyciągające wzrok. Łatwe o otworzeniu. Zapach przypraw świeży i intensywny, ładny kolor. Przyprawy bardzo dobre
Magiczne Życie Martymistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml ciepłego mleka - 800 g mąki + na podsypywanie - 3/4 opakowania świeżych drożdży - 100 g cukru - 200g masła - 2 jaja Nadzienie
SMYKWKUCHNIwobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka - 5 jaj - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 160 g cukru - 180 g masła - cukier
SMYKWKUCHNILubię takie desery, które praktycznie nie wymagają żadnej pracy a efekt cieszy zarówno oczy jak i kubki smakowe :)Składniki:- 1 szklanka malin- 1 jogurt naturalny gęsty (200 g)- 1/2 szklanki musli- 1/3 szklanki cukru pudruPrzygotowanie:Jogurt mieszamy z cukrem pudrem a malinki miksujemy w blenderze. W pucharkach układamy kolejno jogurt na to maliny a następnie musli, wersje powtarzamy. Wierzch dekorujemy
Zainspirowana w kuchnimojej kuchni - wypracowałam zmodyfikowaną recepturę niskosłodzoną. Zestawiłam dodatkowo słodki smak truskawek z kwaskowatą skórką cytryny. Nie mogłam się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii. Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g
Grunt to przepis!Lubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i zaskakując domowników. Filetowy kalafior wygląda jakby ktoś wymoczył go w denaturacie czy gencjanie. Smakuje jak zwykły, ale ten kolor jest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał
Smaczna Pyza