na pierogi - 3500 przepisów (strona:53/234)

PIEROGI JANA 169

była tradycja , że pierogi robił zawsze tato , i to robił najlepsze na świecie.Moje pierogi może są i smaczne , ale to już nie to co taty.Dziś pierogi inne , mocno czosnkowe ,pachnące majerankiem i wędzonym boczkiem.Zapraszam. 1 kg.ziemniaków 1 główka czosnku 1 op.majeranku 10 dag.wędzonego boczku sól pieprz spora ilość nieżałowač:) Ciasto: *********************************** 70 dag.m(...)cebulką  przesmażyć na oleju , to wszystko dodać do zmielonych ziemniaków , wsypać paczkę majeranku , dodać sól ,pieprz ( tylko nie przesadzić ok.1 łyżeczki w zależności).Wszystko dokładnie wyrobić i sklejać pierogi. Na stolicę wsypać mąkę , sól , dodać jajko , olej i ciepłą wodę , wyrobić elastyczne ciasto , po wyrobieniu trzymamy pod przykryciem , żeby szybko nam nie wysychało.Wycinamy krążki szklanką, nakładamy farsz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto na pierogi ( bez jajka) 630

Pierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi z jajkiem, a bez niego. Mi smakują obydwa i robię je na zmianę. Przedstawię Wam najlepszy przepis na ciasto bez jajka. Pierogi wychodzą pyszne, delikatne i same się wślizgują ;) Życzę smacznego(...)ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy wybrane nadzienie. Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy sól ( ja na 1 l wody daję 1 łyżeczkę soli) i wkładamy pierogi, nie zmniejszamy gazu. Gdy wypłyną zmniejszyć trochę gaz i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Napiszcie, jakie wy lubicie ciasto na pierogi, te z jajkiem

Wołowina od rekina
Pierogi z serem i rodzynkami 160

Pierogi z serem i rodzynkami Składniki : Ciasto : 320 g mąki 1 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól szczypta Farsz : twarogu półtłustego - 600 g żółtka jaj - 2 szt cukier waniliowy - 0,5 opak cukier - 3 łyżki rodzynki Podanie : śmietana cynamon mielony cukier rodzynki Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie(...)ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze  zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na  talerze. Polewać pierogi śmietaną wymieszaną z cukrem

Kuchnia Danusi
Pierogi z mięsem 138

dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, stopniowo dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty lub krążki. Układamy farsz i formujemy pierogi. Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 10 minut. Dodatkowo do pierogów na patelni z olejem i odrobiną masła(...)podsmażamy  pokrojoną  w kostkę cebulę. Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z cebulką i gotowe. Rosół wykorzystujemy jako dodatek, wystarczy dodać lane kluski i natkę pietruszki. Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z białym serem na słodko 189

zachodu. Wystarczy tylko zmielić twaróg, dodać trochę kwaśnej śmietany, dosłodzić i gotowe :) Ja dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii, które niebywale poprawiają smak, a przede wszystkim zapach serowego farszu :) Pierogi z serem można podawać z czym dusza zapragnie: świeżymi owocami (mogą być też zmiksowane w postaci musu), kwaśną śmietaną z cukrem lub np. z jogurtem greckim i miodem :) Świetne(...)średnicy 5-7 cm) np. za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy 1 łyżkę nadzienia i bardzo starannie zlepiamy brzegi ciasta (ręcznie lub za pomocą foremki do lepienia pierogów). Gotowe pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, lekko osolonej wody (z dodatkiem łyżki oleju). Gdy wypłyną na powierzchnię należy odczekać jeszcze ok. 3 minuty i odcedzić. Pierogi świetnie

MyCookBook.pl
Ciasto na piergi, uszka 168

Delikatne ciasto na pierogi i uszka! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Ciasto na pierogi i uszka Ciasto na uszka i pierogi Składniki ciasto: 500 g mąki ( poznańska typ 5000 1 jajko 1 łyżka oleju 1 szklanka ciepławej wody ( dodawać ostrożnie) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)ciasto, i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy około 10 min, musimy uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec rzucamy kilka razy ciastem o stolnicę. Z tej ilości ciasta wychodzi około 120 pierogów lub 170 uszek.     Wsypujemy mąkę na stolnice oraz wybijamy jajko i wlewamy olej Podczas wyrabiania dodajemy wodę Wyrabiamy ciasto podsypujemy sobie od czasu do czasu mąkę

Sprawdzone przepisy kulinarne
pierogi z niemieckim sosem 215

zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę. Niemieckie pierogi ( cyt .) przypominają kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Rozwałkowane ciasto pokroiłam więc w prostokąty, nadziałam i posklejałam na pół, zamiast popularnych półksiężyców mam więc małe prostokąciki(...)już dawno. Przepis zakładał, że sos podawany ma być do ryb duszonych lub pieczonych, a ponieważ ryb nie jadam, dopasowałam go do swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 1 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl wody szczypta soli nadzienie: ok 300 g mięsa gotowanego (z rosołu) 50 g wędzonego boczku 2 jaja ugotowane

6niebo
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 153

grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny(...)Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z gęsimi wątróbkami 128

zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.   Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz:   500 g wątróbki gęsiej    2 łyżki(...)smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 185

patelni podsmażane, uwielbiam zjadać, a nawet wstyd się przyznać objadać. Nic na to nie poradzę, że mi smakują i szkoda, że tak długo się przygotowują.  Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego(...)odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru.  Następnie dodajemy sól, jogurt, stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy jak na pierogi (grubość ok.3 mm), wykrawamy krążki za pomocą szerokiej szklanki (moja miała średnicę 9 cm). Na środku krążka nakładamy po kopiastej łyżeczce kapusty, przykrywamy drugim krążkiem, palcami delikatnie sklejamy brzegi, następnie

Moniki Smakołyki
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 176

occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt(...)ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast tego wystarczy je odgrzać w piekarniku. Pięć gotowanych pierogów to ok. 340 kcal. Barszcz Jest źródłem antyoksydantów, żelaza, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz za barszczem bez dodatków, zjedz go z kawałkami buraczków

Powiedz dietom nie
Pierogi z szynką , serem i boczkiem - ravioli con la ricotta, prosciutto cotto e pancetta 194

garnek z posoloną wodą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm . Nakładać łyżeczką nadzienie i przy pomocy wykrojnika do pierogów wycinać pierogi. Można też przy pomocy szklanki wycinać kółka w cieście i napełniać je farszem a następnie zalepiać ręcznie lub przy pomocy widelca.   Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oliwy(...)oliwek i wrzucić połowę pierogów,  gotować około 3 minut, odcedzić i wrzucić resztę. W oddzielnym naczyniu podsmażyć pokrojony drobno boczek, dodac ugotowane pierogi i delikatnie przemieszać. Podawać gorące. SMACZNEGO

zielonacukinka
Piątkowe Inspiracje - Pierogi z kaszą jaglaną, rodzynkami i musem truskawkowym 137

rodzynki, cukier i ew. miód wymieszać.  Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później(...)przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Truskawki rozmrozić (jeśli mamy mrożone) i zmiksować. Gorące pierogi polać musem owocowym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Carskie pierogi z okrasą 311

farsz wyjdzie kleisty . Następnie , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągła formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskając brzeg widelcem . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego i sprawdzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Jak okrasa się zezłoci polewamy nią carskie pierogi i serwujemy domownikom…Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 122

Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam(...)ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić pierogi formując ozdobny rant. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierogi i posmarować je roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo jedną partię

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania