dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto na pierogi Składniki: około 80 pierogów o średnicy(...)pszennej mąki 2 łyżki oleju 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli jajko Ciasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchenego robota. Do misy robota wsyp mąkę z solą. Dodaj jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw
codojedzeniakapustą .Wigilijna tradycja Święta za pasem , tak więc tematyka kulinarna zawsze się nieco na nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już tylko podsmażyć , zawsze to jakieś uproszczenie , chociaż ja jestem zmuszana przez moich domowników do robienia na świeżo ..no cóż sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżynajwyższy czas na pierogi z borówkami! Jak dla mnie te owoce są same w sobie tak pyszne, że nic im więcej nie potrzeba, dlatego w naszych pierogach wszystko zależy ciasta pierogowego - musi być lekkie, cienkie i delikatne! Lekkie pierożki borówkowe Szkół ciasta pierogowego jest chyba tyle, ile kucharek na świecie - myślę, że każdy ma swoją ;) Mimo(...)siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest zawijanie brzegów, jak na zdjęciu. Gwarantuje to, że pierogi nie rozkleją się podczas gotowania! Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 50 sztuk
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jajka opakowanie małego cukru waniliowego ¾ szklanki mąki masło bułka tarta brązowy cukier wykonanie: Ser przepuścić przez praskę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i mąkę (im mniej mąki, tym pulchniejsze wyjdą pierogi). Wymieszać, aż ciasto przestanie się kleić. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Na stolnicy rozrzucić mąkę, podzielić masę twarogową i formować ruloniki. Pokroić na mniejsze kawałki(...)Gotować we wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Pierogi leniwe idealnie smakuję w towarzystwie bułki tartej z masłem. Jak ją wykonać? Bardzo prosto ☺ Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać bułkę tartą (musimy tutaj wyczuć jej ilość, wsypując do masła bułkę starajmy się aby wszystko zachowało płynną konsystencję), dodajemy cukier (ilość wg. tolerancji na słodkie) i polewamy
Ania i Marcin gotująPotrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków(...)bardzo cienko) 4. Przy pomocy szklanki wykrawaj ciastowe kółka. 5. Na środek każdego wykrojonego kółka połóż łyżeczkę farszu. 6.Sklejamy i robimy falbankę palcami lub widelcem. d) gotowanie 1. Lepiąc pierogi zagotuj wodę w dwóch garnkach. (po zagotowaniu posól ją odrobinę i dodaj odrobinę oleju) 2. Pierogi wrzucaj na wrzątek. 3. Poczekaj aż wypłyną. 4. Po wypłynięciu gotuj
Fiolka w kuchnicienki placek, wykrywamy szklanką kółka nakładamy nadzienie i zlepiamy. Gotujmy w lekko osolonej wodzie, jedną minutę od wypłynięcia. Ja najbardziej lubię z dużą ilością masła i cukru pudru:) *Gotowe pierogi, żeby nie wyschły zanim je ugotujmy najlepiej przykryć ręcznikiem bawełnianym. *Ugotowane pierogi można przechowywać w lodówce prze kilka dni najlepiej taką partie pierogów polać masłem i delikatnie(...)wymieszać zabezpieczy to przed sklejeniem się pierogów. *Pierogi świetnie nadają się do mrożenia
Delicious TitbitsPierogi z soczewicą i pieczarkami. Smakują trochę jak mięsne. Ja dodaję dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie(...)wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na cienki placek około 3mm. Szklanką wycinamy kółka, wkładamy farsz ok. 1 łyżka i zaklejamy. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy aż pierogi będą miękkie ok.4-5 minut. Ostudzone pierogi możemy podsmażyć. Rozgrzewamy olej. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane chili. Czosnek przekrojony tylko
Apetyt na ZieloneŚwięta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody(...)niej grzybowy wywar oraz same grzyby. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy usmażoną wcześniej cebulkę. Całość mielimy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Voila! ;) Gotowe pierogi można później odsmażyć - ja najbardziej lubię te przypieczone :) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i proste do przygotowania. Umyte kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek. Ciasto polecam z tego przepisu(...)maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiest pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie mąki orkiszowej z maślanka się nie sprawdziło. Pozostanę przy tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe. Pierogi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam pyszne pierogi z bobem z dodatkiem boczku i ricotty. Oryginalny farsz nadał nie powtarzalny smak, który idealnie pasuje do pierogów. Na obiad przygotowałam dwa farsze do pierogów, tradycyjne z mięsem oraz drugie z bobem i dodatkami. Zgadnijcie, które szybciej znikły z talerza(...)się że nikt nie lubi bobu Zachęcam do wypróbowania w swojej kuchni, mam nadzieję że Wam posmakuję tak samo jak nam. PS: Obowiązkowo do pierogów polecam podsmażoną cebulkę Post Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewzględu na zawarte w niej bakalie. Opcjonalnie możemy również użyć gorzkiej czekolady Goplana bez bakalii. Następnie do miski wbijamy 1 całe jajko i żółtko. Białko zostawiamy do smarowania pierogów podczas sklejania. Kolejno dodajemy 2 łyżki oleju. Na tym etapie ciasto należy zacząć wyrabiać ręcznie dolewając powoli i ostrożnie gorącą wodę. Ciasto winno mieć elastyczną, nie lepką konsystencję. W razie(...)rondelku roztapiamy 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g z 2 łyżeczkami śmietanki 30%, cały czas kręcimy. Roztopioną czekoladę łączymy widelcem z serem. Etap końcowy: Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kółka. W każde umieszczamy farsz (u mnie 1 1/2 łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy pierogi
Słodkie okruszkiPrzepis podany przez Jakuba Kuronia . Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite. Bardzo, bardzo polecam! składniki(...)ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz : ok 550 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 średnia cebula (90 g) sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli
Stare GaryNadal nie jestem mistrzynią lepienia pierogów, ale nikt nie może mi zarzucić, że się nie staram. Z przyjemnością popatrzę na Wasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy(...)oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów, 40 g szynki
KucharzycaPierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły(...)dokładnie mieszamy (ja część orzechów pokroiłam zamiast zmielić). Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy pierogi (po 10-12 sztuk za jednym razem). Od momentu wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i okraszamy roztopionym masłem. Pierogi wigilijne
Trzeci talerzobaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia! Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami(...)Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami! Pierogi ruskie / z podanego farszu powstanie około 60 sztuk pierogów (przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk) Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz
Moja smaczna kuchnia