na pierogi - 3500 przepisów (strona:40/234)

Kozackie pierogi z farszem drobiowym 161

Kozackie pierogi z farszem drobiowym Kozackie pierogi , to jedne z najlepszych pierogów mięsnych jakie znam. Moi chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie . Gdyby tylko chciało mi się je codziennie robić . Cała tajemnica polega na dokładnym podsmażeniu mięsa , pozostałego po gotowaniu rosołu . Ale żeby uzyskać kozacki smak , trzeba je podsmażyć wraz ze zmielonymi warzywami(...)także wyłowionymi z rosołu . Ot taki pomysł na utylizację mniej smacznych kąsków , które za sprawą magii patelni stają się wybornym smakołykiem Polecam , pierogi są naprawdę wyśmienite , bardzo mięsne i aromatyczne , a serwowane z sosem śmietankowo-koprowym , nie mają sobie równych Składniki : ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 174

kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje.   W tym roku  drożdżowe  pierogi  przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym  farszem  - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same(...)ciepło zjadane, lub  barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :)  Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,  sól do smaku, cias

Moniki Smakołyki
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 127

dzielimy na 2 części. Połowę zamrażamy, bo będzie jedzona po prostu jako bigos. Wystarczy tę kapustę wigilijną odmrozić w dniu imprezy.   Druga połowa zostaje na nadzienie do wigilijnych pierogów i uszek. Niby dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri(...)mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz najważniejsze. Będziemy potrzebować pomocnika. Jeśli samemu zabierzesz się za pierogi to będziesz je robić pierwszy i ostatni raz, bo się zniechęcisz

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z boczniakami 180

czasu, hoduję z dużym powodzeniem, w domu boczniaki ( nowe hobby ) , ich nadmiar zaczyna doskwierać . Przejadły się już w postaci smażonej, duszonej ,sosach ,potrawkach itp , więc w końcu , wylądowały w pierogach . No i to był strzał w dziesiątkę , gdyż okazały się, dużo lepsze i bardziej aromatyczne, niż niektóre ,grzyby leśne , całkowicie inne i nowe w smaku . Polecam , zarówno przepis(...)Dokładamy boczniaki , ponownie smażymy ,aż lekko zmiękną , dodajemy sos sojowy , miód , doprawiamy solą i pieprzem , smażymy aż się zrumienią , a płyny odparują . Odstawiamy do wystygnięcia . Wcześniej przygotowane ,ciasto na pierogi ,rozwałkowujemy cienko , wykrawamy szklanką krążki i do każdego, nakładamy łyżkę farszu , zlepiając brzegi . Bardzo ułatwia życie, taka plastikowa forma do pierogów , nawet ta najtańsza , o wiele ładniej wyglądają

Ogrodnik w podróży
Pierogi ruskie 90

następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować dosyć cienko i wycinać kółka za pomocą szklanki (u mnie szklanka o średnicy 8 cm). 2) Na każde kółko nakładać(...)łyżeczki farszu, składać na pół i zagniatać brzegi, tak aby się skleiły. Gotowe pierogi układać na tacy oprószonej mąką. 3) W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać

Fitsweet.me
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 160

pieprz do smaku.  Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się dawać jak najwięcej. Następnie pieroga składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Na palnik stawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda(...)zacznie wrzeć to wrzucamy pierożki, które należy co jakiś pomieszać najlepiej drewnianą łyżką, aby podczas gotowania się nie posklejały. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody to od wtedy odliczamy 3 min. i można pierogi wyciągać, najlepiej to zrobić łyżką cedzakową. Pierogi podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi z oliwą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz solą

kulinarne odsłony pati
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 286

stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej ponad 40 przepisów, skatalogowane, aby łatwiej było znaleźć to czego szukacie. PIEROGI Ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami   Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem   Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Lena Gotuje
Pierogi z truskawkami, śmietaną i miętą 155

Zagniatamy. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić i ugotować pierogi. Farsz: W miseczkę wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem, mieszamy i nakładamy na pierogi. Możemy lepić pierogi bez cukru a posłodzić je przed podaniem, ale my bardzo lubimy(...)pieroga wypływa taki słodki soczek truskawkowy ;) Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie mieszamy aby uniknąć przyklejenia do dna garnka. Pierogi gotujemy około 2-3 minuty w zależności od grubości ciasta. Czas liczymy dopiero od wypłynięcia pirogów na powierzchnie wody

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto na pierogi 120

Idealne, błyskawiczne oraz sprawdzone ciasto na pierogi. Nadaje się do pierogów z mięsem, na słodko, z serem, po prostu do wszystkich pierogów. Wypróbujcie sami! Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * gorąca woda ( tyle ile zabierze ciasto, czyli około 1 szklanki) To wszystko! Mąkę wykładamy na stolnice i powoli dolewamy do niej wodę. Dolewajmy wodę stopniowo, ciągle mieszając(...)trochę wody. Po wyrobieniu ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia na około 10 minut. W tym czasie, wykonajcie swoje farsze :) Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką dowolnej wielkości pierogi. Jeśli wykonaliście przepis prawidłowo, pierogi będą się idealnie sklejać. Jeśli jednak nie chcą się skleić, należy delikatnie zmoczyć brzegi pieroga po czym go skleić. Ciasto gotuje się

Klasyka Gotowania
Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 116

diecie, do pudełka lunchówki do pracy czy jako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku  ( biedronka) kilka suszonych pomidorów(...)pszennej.  7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych” ok 1 szkl ciepłego mleka ( 200ml) 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 jaja ( 1 białko do posmarowania pierogów) Szczypta soli i cukru Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto.  Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować, a drugą przykryć ściereczką żeby ciasto nie wyschło

Rusty Fork
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 155

Dawno nie robiłam pierogów  więc naszła mnie na nie ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu. Składniki na ciasto:   3 szklanki(...)łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem - przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie łącze. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać rosołu,ewentualnie oliwę. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko na delikatnie podsypanej stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła i nakładamy dużą łyżeczkę farszu.Dokładnie lepimy,układamy na ściereczce,drugą przykrywamy by nie obsychały

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z brokułem i serem feta 137

Pierogi z brokułem i serem feta to wspaniała alternatywa na bezmięsny obiad. Jestem ogromnym pierogo ż erc ą  i uwielbiam pierogi w różnych odsłonach. W tym wydaniu były również pyszne. Delikatny smak brokuła w połączeniu z wyrazistym smakiem sera feta i czosnku to znakomity farsz na pierożki. Często(...)moim domu przygotowywałam pierogi ze szpinakiem i serem feta, lecz odkąd wypróbowałam tej wersji to mogłabym je jeść na okrągło😃 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji pierogów to serdecznie polecam. Myślę, ze Wam również posmakują😉 Składniki: ciasto na pierogi: m ą ka pszenna 3 i 1/3 szklanki

kulinarne odsłony pati
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 151

ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu do czasu tylko delikatnie je mieszałam, potem nakryłam folią, włożyłam do lodówki, a na drugi dzień odsmażyłam. Pierogi po wyjęciu z lodówki nie były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie(...)nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki na pierogi: 2,5 szklanki mąki orkiszowej + mąką do podsypywania 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka masła klarowanego (przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie

Szczęśliwa kuchnia
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 174

desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam…     Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem(...)minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan

Mała Cukierenka
Różane pierogi z truskawkami. Najlepsze ciasto na pierogi 130

szkoda by było nie wykorzystać truskawek do przygotowania lekkiego, smacznego obiadu. Na knedle z truskawkami zapraszam  tutaj , dzisiaj na pierogi z truskawkami i w dodatku na niezwyczajne pierogi z truskawkami, bo spowite cudownym różanym aromatem. Wykorzystałam zeszłoroczny cukier różany. Posłodziłam nim truskawki w środku pierogów oraz jogurt, z którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika róża(...)jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni. Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają.    Składniki: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050) 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Dodatkowo: 300 g truskawek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania