na pierogi - 3500 przepisów (strona:33/234)

Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 288

fetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi o jedzenie, więc jest dla mnie to niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz :    0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka(...)ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość tylko wymieszałam, nie miksowałam na gładką masę. Miskę przykryłam i wstawiłam do lodówki ( oczywiście z myślą, że wieczorem siądę i ukepię pierogi). Moja skleroza przypomniała mi o farszu bardzo późno w nocy, więc nie było już sensu lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się

apetytnapieczenie
Pierogi z kapustą i grzybami 187

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk(...)Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje

KuchniaWeDwoje.pl
Jak Zamrażać Pierogi ? 12676

poręczna ucinarką od firmy Gosia woreczki foliowe lub strunowe 1. Pierogi po ugotowaniu, smaruje tłuszczem i odstawiam pod przykryciem np. drugim talerzem do całkowitego wystygnięcia. 2. Kiedy pierogi są już zimne, szykuje drewniane deski do krojenia pieczywa. 3. Owijam je folia spożywczą tak aby zostało mi foli na ich przykrycie. 4. Pierogi układam na desce wyłożonej folią(...)poziomie i nie pozsuwały się na siebie. W zamrażalce leżakują sobie tak przez około 4-5 h aż całkowicie się zamrożą. 6. Następnie wyjmuję taką zamrożoną deskę z pierogami, biorę woreczek foliowy, bądź strunowy (możemy podpisać sobie na nim co to za pierożki w nim leżakują ;) i władam pierogi do niego, odrywając każdego po kolei od deski bądź

Gotowanie...to proste !
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej 185

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej Szukacie zdrowszej alternatywy dla pierogów z oczyszczonej mąki pszennej? Proponuję Wam ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej ! Pomimo że pierogi z mąki pełnoziarnistej z oczywistych względów nie wyjdą jak klasyczne, to nadal będą bardzo dobre i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Pełne błonnika i witamin, które znajdują się w okrywie(...)nasiennej pozostałej w mące. Do wykonania ciasta pierogowego możesz użyć mąki orkiszowej chlebowej oraz pełnoziarnistej lub mąki pszennej pełnoziarnistej. Z tych trzech na pewno pierogi wyjdą takie jak być powinny! Co do środka? W przypadku pierogów pełnoziarnistych proponowałbym środek wytrawny i wyrazisty. Ciasto pełnoziarniste ma specyficzny smak, a nie jak np. ciasto na pierogi z mąki ryżowej

Blendman
Wiosenne ruskie pierogi 237

istnieje w mojej kuchni jeden, jedyny i święty przepis na ruskie pierogi. Za każdym razem ruskie mają inne ciasto – z jajkiem, bez jajka, na maślance. Za każdym razem pierogi ruskie mają inne nadzienie – raz z boczkiem, raz ze skwarkami, ale też z salami, chorizo czy ze swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego(...)łatwo zlepić – nie może być mokre.   Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w foliowy worek i zostawiamy na godzinę –półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka wymaga takiego długiego leżenia – to podobne ciasto jak na makaron, musi poleżeć żeby zmięknąć. Nic nie da mu zagniatanie – tutaj przez dodatek jajka włókna glutenu rozwijają

Karo in the Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 246

Ostatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość(...)księgarni internetowej BookMaster, gdzie znajdziecie tą i wiele innych ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone

Słodkie okruszki
Pierogi z kaszą, podsmażane 160

Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle(...)być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 156

takiego jak to . To sama przyjemność.   A farsz? ? To już zależy na co macie ochotę. Ja miałam ochotę na farsz z kaszy gryczanej i dodałam trochę białego sera. Pierogi z tym farszem   to mój debiut, dlatego kiedy zrobiłam zdjęcie składników a potem zabrałam się za mieszanie, próbowanie, doszłam do wniosku, że trzeba dodać np. cebulę, olej(...)mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu   ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Ciasto na pierogi

Kuchnia u Krysi
Pierogi leniwe tradycyjne 219

Pierogi leniwe. Kluski leniwe. Nazywa się je potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano je pierogami, przecież nie mają farszu, bardziej wyglądem przypominają kopytka . Niezależnie od nazwy i tak są pyszne, chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa. W zależności od wykonawcy polewane są masłem(...)posypywane są: cukrem, bułką tartą, cynamonem itp. Leniwe są bardzo proste w przygotowaniu. Ten przepis na pierogi jest mojej mamy, która rozdrabniała twaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 270

Chińczycy wierzą, że to oni wynaleźli pierogi, i od nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości(...)praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z pieczarkami 179

dzisiejszy obiad polecam pyszne pierogi z farszem pieczarkowym. Farsz doprawiłam do smaku przyprawą do pierogów, którą otrzymałam od firmy RAFEX . SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 łyżki oleju 1 jajko woda Farsz: 25 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki przyprawy do pierogów RAFEX , sól pieprz Dodatkowo: 1/2 cebuli 5 łyżek oleju PRZYGOTOWANIE(...)Farsz: Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 10 minut na oliwie. Doprawiam do smaku przyprawą do pierogów, solą oraz pieprzem. 2. Z mąki, jajka, oleju oraz odrobiny wody zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z czereśniami 173

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną wariację na temat nadzienia do pierogów. Ostatnio pokazywałam przepis na pierogi twarogowo-jagodowe ,a  dzisiaj z nadzieniem czereśniowym. Niestety, poniższe pierogi lepi się z lekkim utrudnieniem, ponieważ czereśnie puszczają sok. Pomimo tego, pierogi wyszły pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie(...)cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć

Ugotować
Pierogi z twarogiem i jagodami 177

Pierogi z twarogiem i jagodami to przepis idealny na letni obiad. Lepienie pierogów jest niestety trochę czasochłonne, jednak ich smak wszystko wynagradza. Jagody warto lekko zmrozić, aby podczas lepienia pierogów nie tryskały sokiem. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego .  Składniki na około 60 pierogów(...)pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić

Ugotować
Żytnie/razowe pierogi ze śliwkami 174

ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie rzucić ciastem;p zawsze miałam problemy ze sklejaniem pierogów dlatego zakupiłam sobie specjalny sprzęt, który o wiele ułatwia sprawę, w innym wypadku w ogóle bym się za to nie brała, bo moja ostatni przygoda(...)lepieniem pierogów skończyła się obietnica NIGDY WIĘCEJ dlatego polecam osobą, które również jak ja nie są stworzone do lepienia pierogów jeśli zdecydują się na wykonanie tego przepisu, żeby zakupiły sobie prezentowany poniżej przyrząd, dodam jeszcze, że z przepisu wyszło około 30 pierogów Składniki: 2 szklanki mąki żytniej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 149

Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy dodawać(...)sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym

Kulinarna Patilogia