Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju, ok. 1 l mleka, 1 l wody mineralnej
kulinarnajamka.blogspot.comNiedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej
Tanio szybko zdrowoJuz dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto
Kulinarny karnet ChristopheraPo raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki
Truskawkowa FiestaDzisiaj będzie wpis bez przepisu. Pokażę wczorajszy obiad, ale pisać mi się nie chce więc receptura, jeśli kogoś interesuje, innym razem. Wybaczcie, ale rzeczywistość mnie dopadła
Smaczna Pyzaznikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura(...)przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej
Karo in the Kitchenznikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura(...)przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej
Karo in the KitchenPierogi z bananami i czekoladą Na blogu było już kilka przepisów na wytrawne pierogi, w tym moje ulubione pierogi z zieloną soczewicą , których koniecznie powinniście spróbować! Tym razem przychodzę do Was ze słodkim wsadem. Nie chciałem robić pierogów z malinami lub truskawkami, bo takich przepisów w sezonie jest ogrom. Chodziły za mną jednak słodkie smaki(...)więc postawiłem na pierogi z bananami. Myślę, że w szczególności dla dzieci może być to atrakcyjne danie… pewnie dlatego mi pasowało, bo jak wiadomo, mężczyźni nigdy do końca nie dorastają. Moim pierwszym skojarzeniem po zrobieniu i skosztowaniu pierogów było bananowe sushi. Banalne wykonanie i połączenie smaków, ale jednocześnie takie, przy którym buzia sama się uśmiecha. Do tych
BlendmanŚwiąt. Niewątpliwą zaletą jest idealne, bardzo elastyczne ciasto pierogowe. Kapustę z grzybami większość z nas przygotowuje tradycyjnie na Święta. Warto pójść krok dalej i przygotować z nią pyszne, domowe pierogi. U nas w Święta pierogi będą na pewno i to w dużej ilości..., bo w ubiegłym roku 25-ego było dorabianie ciasta i klejenie pierogów. Wszystkim(...)zasmakowały, że w pierwszy dzień Świąt nie było po nich śladu, za to wszyscy mieli na nie apetyt. Tak więc w nasze Święta obok karpia królują pierogi. na szczęście przygotowanie ich to czysta przyjemność. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 (pszennej ok.500g choć osobiście nie przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską
Smaczne ZdroweWpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem warzywno – mięsnym. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z sosom czosnkowym, ale równie dobre są na drugi(...)dzień po odgrzaniu. Z podanej porcji wyjdzie Wam spora ilość pierogów, które możecie również zamrozić i wyjąć w razie potrzeby Pierogi a'la kebab Drukuj przepis Składniki Ciasto: -1 kg mąki pszennej -1 kostka drożdży (100 g) -2 szklanki mleka (500 ml) -100 g masła lub margaryny -1 jajko -łyżka cukru -1 łyżeczka soli
Marta Gotujejakimś trafem zawsze wychodzą idealne. Przygotowałam jednak dla was moją recepturę, która mam nadzieję będzie od teraz przez was często wykorzystywana J Nie wiem jak wy, ale ja lubię pierogi na cienkim, sprężystym cieście. Nie lubię się objadać samym ciastem, a poczuć równowagę zarówno farszu, jak i jego otoczki. Uważam, że te należą do najlepszych, a wierzcie mi , jestem(...)bądź maszynki do pierogów. Na każde kółko dodawać po łyżeczce farszu (nie za dużo, żeby pierogi dobrze się skleiły przy brzegu i nie za mało, aby pieróg jednak był pierogiem J Gotować na średnim ogniu, ok. 5-7 minut, wyciągać cedzakiem, nie za pomocą sitka, gdyż mogą się rozpaść. Polewać pierogi roztopionym masłem, wraz z przesmażoną
Calzonella.comfarsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam Składniki (na około 20 pierogów): Ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła 0,08 g szafranu szczypta soli Farsz: rydze ( 2 garście) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów
Oryginalny smakPierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka Pierogi ruskie nigdy się nie nudzą, to oczywiste, ale czasem przygotowuję dwa farsze, żeby było różnorodnie. Tym razem skorzystałam z podkarpackiego przepisu na pierogi z soczewicą, boczkiem i cebulą. Są bardzo smaczne i syte. Do tego farsz łatwo przygotować. A jeśli ktoś nie przepada za boczkiem, można go po prostu(...)pominąć i przygotować wersję wegetariańską. Do przygotowania tych pierogów polecam czerwoną soczewicę ze względu na krótszy czas gotowania i łagodniejszy smak. Jednak zielona soczewica również nadaje się do pierogów. Nie ma też znaczenia, czy kupimy ją w opakowaniu zbiorczym i ugotujemy luzem w wodzie, czy też będzie ona pakowana w woreczki do gotowania. Ważne, by ugotować
Trzeci talerzPyszne pierogi z truskawkami podane z pysznym, słodkim sosem truskawkowym. Pierogi robi się dość szybko, a efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy tak aby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy dużą szklanką okręgi. Mrożone truskawki wyjmujemy z zamrażaki, około 30 minut przed robieniem pierogów, tak aby truskawki lekko zmiękły. Duże truskawki kroimy na mniejsze części. Do wyciętych okręgów wkładamy około połtorej pokrojonej truskawki oraz 1/2 łyżeczki cukru na jednego pieroga. Każdego pieroga porządnie sklejamy
Klasyka Gotowania