na pierogi - 3500 przepisów (strona:23/234)

Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 149

Przy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są dobrze pierogi z mięsem, te ruskie i te z twarogiem na słodko, z kapustą i grzybami oraz z przeróżnymi owocami. Przyzwyczajeni jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali(...)głowie zainspirowały mnie po latach do tworzenia. Z pewnością w przyszłości postaram się odtworzyć tamten przepis specjalnie dla Was. Dziś jednak przychodzę do Was z czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta

Mango Papaja
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 206

faceci domu nie spalili, a my, żebyśmy zjadły coś ciepłego między "Administracją Weterynaryjną" a "Podstawami działalności gospodarczej". Padło więc na naszą miłość - pieczonego, dietetycznego łososia. Towarzyszyły mu batatowe leniwe pierogi i z racji "warzywnego dnia matki" - brukselka. Całość uzupełnił sos/dip (jak zwał tak zwał) musztardowo-miodowy. Obiad więc był, spełniał wszystkie kryteria. Budzik ustawiony był (tu liczba mnoga, bardzo

Wypisz Wymaluj
Pierogi z serem lub truskawkami 133

Najlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :) Moje są z serkiem :) Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej Nadzienie : 500 g twarogu 1 żółtko 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy. W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki. Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić. Dla odważnych - podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pierogi ze szpinakiem i feta czyli Maly Lakomczuch w Kuchni powraca 140

planach już od czwartku miałam pierogi. Do szpinaku wciąż przekonać się jakoś nie mogę ale jest jedna forma w jakiej go uwielbiam. Farsz z fetą, szpinakiem i czosnkiem! Pierogi lepiły trzy pary rąk, dzieciaki pomagały mi a ja pomagałam im, najpierw w wykrawaniu kółek, potem w sklejaniu, a na koniec w krojeniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 153

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprzok. 5 łyżek ketchupu Ponadto:1 cebulaolej do smażeniapół(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem.ruskie z ketchupem

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe pierogi z kaczką 158

odpocznę to planuję poszaleć w Krakowie ;) Dlatego zależy mi, żeby opublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc(...)wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod serwetką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-30 minut. pieczone pierogi z kaczką

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 175

Pierogi "zimowe" z farszem z dwoch kasz:gryczanej i quinoa.Zimowe,bo obydwie kasze posiadaja wlasciwosci rozgrzewajace.A gdy za oknem  pojawia sie deszcz (snieg),organizm naturalnie sie przestraja na odmienny sposob odzywiania i jadamy wowczas produkty rozgrzewajace i neutralne,unikajac wychladzajacych.Kasze sa waznym produktem zdrowej kuchni.Kasza gryczana i quinoa-"zloto Inkow" to skarbnica blonnika,witamin i skladnikow mineralnych.Pierogi(...)formowac i sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo.Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic na 1 lyzce smalcu. Wymieszac z dwoma kaszami,jajkiem i przyprawami.Przyprawic intensywnie,by pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac kolejno na trzy cieniutkie placki.Nieodcieta czesc ciasta pozostawiac kazdorazowo przykryte sciereczka,by nie obeschlo.Wykrawac kolka i nakladac po 1 lyzeczce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z pieca 183

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko(...)farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwepoduszeczki.   Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcemi układamy na blaszce z papierem do pieczenia.  Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiemi do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C.Gotowe.   Znakomicie smakują z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
GOTOWANE PIEROGI Z JAGODAMI 142

wodę. Na wrzącą wrzucamy pojedyńczo pierogi, tak żeby nie przerywać wrzenia. Od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, odkładamy na talerz. Śmietanę mieszamy z cukrem, polewamy nim pierogi, posypujemy też świeżymi jagodami

Z Majeczką w kuchni
Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem 206

Pierogi, które smakują(...)ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem... Nadzienie: 2 szklanki dyni st artej na grubych oczkach 300 g twarogu 1 duża cebula (lub 2 małe), 3-4 plastry wędzonego boczku

Czerwień i błękit
Pierogi nie tylko po polsku 144

Książka "Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na słodko i wytrawne oraz smażone, gotowane, drożdżowe...  ravioli,kołduny, cepeliny, tortellini oraz pielmieni.  Przy przepisach znajdziemy cenne rady i wskazówki.Minusem tej książki jest brak zdjęć do przepisów, są tylko

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 165

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko WYKONANIEZ mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.Grzyby zalewamy wodą moczymy(...)Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 162

szalony tydzień... Na początek weekendu chcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej1 jajko3 łyżki olejułyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie

Czerwień i błękit
Razowe pierogi ze szpinakiem 201

dawna miałam chęć na pierogi. Wykombinowałam, aby nie były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek(...)jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając i czekając jak wypłyną na powierzchnię. Następnie robimy

Truskawkowa Fiesta
Leniwe pierogi 249

Leniwe pierogi to taka moja wariacja na temat ziemniaków i twarogu. Taki złoty środek między(...)lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne!Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego  5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania