robię kolejne pierogi z ,, dziwnym,, farszem. A wszystko przez to , że tak lubię zmiany . Nudzą mnie znane i gotowane od lat potrawy. Zawsze lubiłam ( jak i cała rodzina ) pierogi. Robiłam je często i dużo ( na 6 osób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem(...)kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób . Kleję 20 pierożków . Mogę więc zaryzykować. Jak nie będą smaczne to zjemy coś innego na obiad. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPierogi po lwowsku to pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Przypominają ruskie, choć dzięki dodatkowi kaszy gryczanej są wg mnie bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Są też wyjątkowo sycące i bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy(...)gotowy. Tradycyjne pierogi lwowskie przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera
e-PrzepisyKulinarnetego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto na pierogi gotowane . Pierogi to oczywiście dość naturalne rozwiązanie dla takiego farszu, ale pójdziemy jeszcze o krok dalej. Nie poprzestaniemy bowiem na ich ugotowaniu – ważne jest jak je podamy. Zdecydowanie(...)zarówno drobiowego jak i wołowego. Bo z nich zwykle gotujemy rosół. Nie mniej jednak składniki dobrane są raczej tak, że sugerujemy użycie mięsa z rosołu drobiowego lub ewentualnie „mieszanego”. Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 2015-11-08 23:05:38 Kolejny pomysł co zrobić z mięsem z rosołu drobiowego - wyśmienite pierogi z mięsem i grzybami, podane
Kulinarna Pokusapory lepiłam pierogi jedynie z mamą. Zdarzało mi się oczywiście próbować lepić pierogi lecz zawsze coś było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam(...)składa się z trzech składników: mąki, wody i rozpuszczonego masła. Jest idealnie plastyczne, świetnie się wałkuje, nie rwie się. Nie potrzebowałam nawet mąki do podsypywania stolnicy, a dzięki temu pierogi były bardzo delikatne. Nieskromnie przyznam, że narzeczony stwierdził, iż to jego najsmaczniejsze pierogi jakie jadł w życiu! Takie słowa to miód na moje uszy. Przepis na ciasto dodaję
Mango Papajaprostu trochę zastanawiało. W sumie takie jedzenie, które się nie kończy to ja zawsze mogę mieć :) Wpadliśmy zatem razem z Madzią na pomysł, że można tę kapustę przerobić na pierogi. Tym bardziej, że mieliśmy trochę suszonych grzybów, na które też nie mieliśmy zbytnio pomysłu. Zatem pierogi były idealnym pomysłem na pozbycie się zalegających produktów. A mąkę na pierogi(...)siekamy cały pęczek natki pietruszki i też dodajemy. I do smaku: trochę soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonej słodkiej papryki. Mamy też cały słoik suszonych papryczek chili więc żeby pierogi trochę mocy zyskały to jedną papryczkę przekroiłem wzdłuż i do farszu wsypałem pestki ze środka papryki. I przekrojoną paprykę wrzuciłem również żeby trochę poleżała. Musimy tylko pamiętać żeby później
Marder&Marder Manufactureznam osoby, która nie lubi pierogów , a rodzajów jest ich całe mnóstwo . Ja przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami . Myślę że przepis jest prosty a wykonanie nieskomplikowane chociaż trochę czasochłonne , ale smak rekompensuje wszystkie niedogodności . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko szklanka gorącej wody(...)doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki jajka i gorącej wody zagniatamy ciasto . Po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki . Na każdym nakładamy nadzienie i mocno zlepiamy brzegi . Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 7 minut . Podajemy z podsmażoną cebulką
Smakowite Daniazakaz prowadzenia wszelkich pojazdów. Wadjda wpada więc na genialny pomysł, który umożliwi jej zakup roweru. Całkiem ciekawa i, o dziwo, optymistyczna propozycja na deszczowy wiosenny wieczór. Polenta leniwe pierogi , Wadjda Traditionally this dish is made from eggs, cottage cheese and flour. I used polenta and served it with basil and feta sauce and a raw red cabbage salad(...)bake for about 30 minutes at 180 ° C) or fry them in oil (for me that’s the best version, in the photo – the healthier one). You can serve pierogi leniwe with a sauce and your favourite raw vegetable salad. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i Qlinarniepolskich seriali podpatrzyłam, jak to jedna z bohaterek ów serialu, w nieznany dla mnie sposób robi pierogi. Posługiwała się tzw. pierożnicą. Prosty przyrząd do szybkiego i sprawnego przygotowania pierogów. Wadą mojej pierożnicy jest to, że nie można włożyć zbyt dużo farszu, ale może była to moja wina, gdyż miałam zbyt twarde i mało elastyczne ciasto. Pierogi
Jadło i czytadłoPierogi z borówkami polane śmietanką z cukrem. Składniki : 60 dkg borówek 60 dkg mąki pszennej 250-300 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 200 ml śmietanki 18% 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Mąkę zagnieść z wodą, jajkiem, olejem i solą. Cienko rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykroić kółka. Borówki umyć pod bieżącą wodą(...)delikatnie wymieszać. Na środek każdego krążka nakładaj łyżkę borówek, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzuć pierogi i gotuj 2-3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. Wyjmij je łyżką durszlakową i przepłucz zimną wodą. Rozłóż na talerze i oblej śmietanką wymieszaną z 3 łyżkami cukru
Przepisy i porady kulinarnełyżka cukru Sposób przygotowania: 1.Z mąki, jajek, masła i wody zagnieść ciasto. 2.Gotowe ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, nałożyć oczyszczone jagody i skleić pierogi. 3. Pierogi ugotować. 4. W miseczce połączyć śmietanę/jogurt z cukrem. Polać pierogi
A Ty Smakuj Mnienaczynia do zlewu, ale bez pośpiechu. Patrzymy na zegarek; jeżeli nie ma jeszcze szesnastej, powtarzamy dotychczasowe czynności. W przeciwnym przypadku otwieramy lodówkę i wyciągamy z zamrażalnika gotowe już leniwe pierogi, które kupiliśmy w zeszłym tygodniu. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Nie ma obawy, żeby się nie udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki(...)soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu
w mojej kuchnijuż makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia. Klasyczne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/4 łyżeczki soli Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą wodę i mieszać łyżką. Kiedy mąka z wodą(...)nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Zalety: bardzo smacznie, dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje (nie cofa się przy wałkowaniu) i lepi. Ciasto na maślance: Robiłam je z ciekawości bo chciałam wypróbować krążący
Pyry na GazNaszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka(...)osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli lubimy to podajemy z bitą śmietaną. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny.Składniki:Ciasto:350 g mąki (ok. 2 szklanek)1 jajkoszczypta soliok. 200 ml wodyMąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami
Salonik smakówUwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo
Bon Appetit Małgorzaty