jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów. Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)PRZEPISTemperatura: 190oC | Czas(...)nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190oC przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego ... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką na wierzchu
coolinarnastrefa.blogspot.compracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :) Pierogi z serem i truskawkami PRZEPIS {źródło: link}Składniki 1 kg mąki pszennej 2 łyżki masła sól (dałam ok. 0,5 łyżeczki) wrząca woda (dałam ok. 2 szkl.) nadzienie: pokrojone(...)dodatkiem cukru waniliowego) Przygotowanie Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła oraz sól. Posiekać ciasto. Stopniowo dodawać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ciasto na pierogi talerzem i odstawić na krótki czas (odczekałam ok. 30 min). Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzucić je na wrzątek. Gotować pierogi 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
coolinarnastrefa.blogspot.comPierogi to kolejna potrawa z listy moich przysmaków. Jak do tej pory, by były zgodne z dietą rozdzielną musiałem ograniczyć się do pierogów z kapustą i grzybami... Potem pojawiła się Agnieszka i miało być jak w raju! I byłoby gdyby były pierogi... Ok, ale opowiem wam po kolei od początku - Wyobraźcie sobie(...)początku był chaos! - no dobra przeskoczymy trochę... A potem były pierogi. Nie tak do końca potem, bo potem były negocjacje! Dlaczego? Bo Agnieszka nie lubiła robić pierogów... - Ty wiesz jakie one są pracochłonne? - krzyczała - a podobno to ja jestem choleryk!? - Noooo... NIE wiem! - ciągnąłem spokojnie niczym flegmatyk, którym jest Agnieszka. - Jak na wigilię robiłyśmy z mamą
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe . Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe . W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni(...)Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 60 g) 2 jajka 1 cebula (około 120 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów
Uwaga Babcia Gotujemiałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi kolorem ;) ale i smakiem (bo smak ten polubiłam), a dodatkowo jest zdrowy, więc uznałam, że warto (szczególnie, że pierogi nie są długo gotowane, a więc dużo wartości nie utraci). Ale nie - nie dodaję go teraz do wszystkiego :) można go też w przepisie pominąć, bo farsz i tak będzie smaczny(...)pierogi przywołują mi na myśl ruskie, bo są ziemniaki i jest ser. Ale z dodatkiem brokuła są nie tylko (w moim odczuciu) lepsze, ale też i zdrowsze. Brokuł za swe walory zdrowotne bywa określany jako "polskie superfood". Oczywiście najwięcej wartości ma ugotowany na parze, ale warto przygotowywać z nim różne dania. Ja tak przemycam go Córce, bo ugotowanych różyczek
Kolorowy Przepisownikbabci. Ostatnio "chodził za mną bigos", ale jak sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne w smaku, trochę ostre z aromatycznym czosnkiem i serem feta. Świeże obowiązkowo polane czosnkowym masełkiem, a odsmażane... po prostu pycha! Składniki: 700g(...)palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym masłem czosnkowym. (Ja wkładam 2 łyżki
Kulinarne Inspiracjecebulkę, po chwili dodajemy drobno pokrojony boczek i wszystko razem smażymy, aż cebulka będzie miękka. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem - farsz powinien być wyrazisty. Teraz lepienie pierogów. Ja zrobiłam okrągłe pierożki z falbanką. Wałkujemy ciasto i wycinamy z niego kółeczka (ok. 8 cm średnicy) - po dwa kółka na każdego pieroga. Na środek kółka kładziemy farsz(...)przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy brzegi i robimy falbankę (albo dekorujemy widelcem). Gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Już teraz pierogi są pyszne, ale dopiero kiedy je odsmażymy naprawdę zachwycają smakiem
Kulinarne Inspiracjepodawać ją przy alergiach. Poza tym jest smaczna (przynajmniej dla mnie i moich bliskich) dlatego właśnie wraca do łask i to nie tylko w moim domu. Składniki: ciasto na pierogi Farsz: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 500 gram białego sera sól cukier Do polania: śmietana 18% Wykonanie: Mąkę i sól, olej i gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat(...)miętę do farszu, o ile ktoś lubi :) Doprawiam do smaku solą i cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną wodę, i gotuję 3-5 min, od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z wody Na patelni rozgrzewam tłuszcz
Bea(u)ty kitchenkaczki, majeranku i dużej ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra. Brzmi apetycznie? Zapraszamy do przepisu: Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi: 3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego(...)Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ cząstki mięsa nie są rozdrobnione na konsystencję pasty i pierogi mogą ulec rozerwaniu), kolejno wykrawamy kółka, napełniamy i zalepiamy pierogi wedle własnych upodobań. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju
Symfonia SmakówZielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi: 70 dag mąki pszennej 20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Nadzienie: 75 dag gotowanych(...)sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą. 3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone
Apetyczna babeczkapowiedział , że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego. Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku soczysty kurczak , moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad(...)fetę i ricottę ). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką. CAŁOŚĆ: Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkodomu Tato niejadek z przyjemnością je pałaszuje nawet przez kilka dni z rzędu, co jest swoistym ewenementem, wiedząc, że zupy z poprzedniego dnia już nie zje. Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1 się trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki(...)godzinę. Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów
Gosia gotujePierogi z jagodami jak zresztą wszystkie pierogi uwielbiam i robię stosunkowo często. Gdy mija sezon na owoce, zawsze mam w zamrażarce truskawki i jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych owoców, więc tym bardziej polecam. Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 2 zółtka(...)szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować ciasto. Wyciąć szklanką krążki, napełnić jagodami z cukrem i serem i formować pierogi. W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę masła. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić partię pierogów i gotować aż do momentu ich wypłynięcia na wierzch. Wyłożyć na talerz
Gosia gotujenadeszła wiosna miałam ochotę na owocowy obiad, taki, który byłby smaczny i sycący. Mój P. mówił, że zjadłby pierogi z jagodami, którymi postanowiłam umilić mu dzień. Pamiętam takie pierogi z dzieciństwa. Mama przyrządzała je z truskawkami lub jagodami. Do tego śmietana i cukier. Pycha. Jak już wcześniej wspominałam jestem osobą dość zabieganą, rzadko kiedy mam czas robić normalne(...)Zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia CupoNation, a na pewno znajdziecie coś dla siebie i swoich bliskich. Pamiętajmy, że zaraz Dzień Mamy oraz Dzień Dziecka! A oto przepis na mamine pierogi: Składniki: - 40 dag mąki pszennej; - 1 żółtko; - „chlust” oleju; - szczypta soli; - 2/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody (może być troszkę więcej lub mniej, należy kontrolować ciasto
dom-agi.plręką trzeba trochę poeksperymentować w kuchni i wykorzystać ją do czegoś. Wpadłam na pomysł aby zrobić pierogi z ostrym farszem. Lubię na ostro ! Oto co mi wyszło ! :-) Pierogi gryczane z serem - przepis na około 20 pierogów Ciasto: 100g mąki gryczanej; 50g mąki ziemniaczanej; 150 ml wody (ciepłej); 1 łyżka oleju (u mnie oliwa z oliwek, niestety zmieniła(...)kroję na plastry, rozwałkowuję i wycinam krążki szklanką. Wkładam farsz i zaklejam. Niestety przy robieniu ciasta coś poszło nie tak i strasznie mi popękało, dlatego delikatnie łączyłam brzegi widelcem. Pierogi wrzucam na lekko osoloną, wrzącą wodę i czekam parę minut aż "wypłyną", uważając żeby nie przywarły do dna garnka. I to koniec. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym "własnej
Życie na widelcu