Rating: Domowe pierogi z kapustą i grzybami każdy z nas miał zapewne okazję(...)zjeść gdy zostały przygotowane przez mamę lub tatę lub kogoś bliskiego z rodziny. Każdy z nas ma swoje ulubione – przygotowane w jego domu. Ja tak jestem przyzwyczajona do pierogów przygotowywanych przez moją mamę, że mimo próbowania u innych to i tak […] The post Domowe pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekidealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej(...)letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze
Uwaga Babcia Gotujedziś dobrego robicie na obiad? Ja dla swoich domowników serwuję pierogi ruskie. Pierogi ruskie Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, sól, 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, żeby się zeszkliła. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą(...)pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi ruskie najlepiej smakują jak są dodatkowo omaszczone podsmażoną cebulką. Smacznego
paapilotkaaDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia KasiJakiś czas temu ugotowałam pierogi ruskie ( tutaj ) a tym razem były pierogi z mięsem. Są to ulubione pierogi moich dzieci. Mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolacje (nie żebym nie miała nic innego w lodówce ;) ) Składniki: Ciasto: ok. 0,5kg mąki(...)rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować około 3 min. Trudno mi napisać dokładny czas, ponieważ jest to uzależnione np. od grubości ciasta. Najlepiej
Amatorka kuchennaWeekend trwa, mamy więcej czasu, więc proponujemy danie, które potrzebuje więcej wysiłku :) Jesienią mamy mnóstwo jabłek, to też pomyśleliśmy, że zrobimy pierogi z jabłkami. Lubimy wszelkie kombinacje z pierogami, więc dlaczego nie z jabłkami :) Poszperaliśmy w naszych starych przepisach i znaleźliśmy inspirację. Przepis z zamierzchłych czasów z babcinych zapisków. Oczywiście zmodyfikowaliśmy go nieco i wyszły nam pierogi(...)gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej
vegetanieprzerodziła się w czyn. U nas to był akurat rodzinny obiad, ale Wam polecam przygotować takie pierożki na Walentynki. Oczywiście w odpowiednio mniejszej porcji ;) Potrzebne nam (na 34 pierogi): * Na nadzienie: - 1 kg twarogu półtłustego - kilka gałązek świeżej mięty (dostaniecie w Lidlu) - 2 żółtka - 4 łyżki brązowego cukru * Na ciasto: - 625 g mąki pszennej - 7,5 łyżki kakao(...)przykrytą ściereczką. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane liście mięty, po czym dokładnie łączymy składniki. Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką wykrawamy ciasto na pierogi. Następnie każdy okrąg delikatnie rozwałkowujemy, żeby ciasto było cieniutkie. Na każdy okrąg z ciasta układamy czubatą łyżeczkę twarożku, po czym składamy na pół i dociskamy brzegi. Ja używam do tego
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiamy wszelkiego rodzaju pierogi, kluski, pyzy.. itp. A już dawno żadnych takich potraw nie było w naszym menu. Stęskniliśmy się do tego stopnia za pierogami , że postanowiłam podwoić ilość składników i wyszło mi ponad 100 ruskich pierogów. Podaję przepis na ok. 50 małych pierogów: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej(...)Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką. Na każde kółko nakładać gotową masę i zlepić ze sobą. Przygotować lekko osoloną wrzącą wodę. Wrzucać pierogi dopiero kiedy zagotuje się woda. Gotować od chwili wypłynięcia 3-5 minut. Podawać na gorąco wraz ze smażoną cebulką i skwarkami Smacznego
Na słodko lub wytrawniePrzepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz :) Przepis znalazłam na stronie Przepisy Aleksandry. Zapraszam do gotowania!Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuszczypta soliok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby)Składniki na nadzienie(...)przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka ciasta). Na każde kółko wykładamy 1 czubatą łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi. Smacznego
My Culinary Artleniwe, czy kluski leniwe? Z ziemniakami, czy z samym twarogiem. To odwieczne dylematy, które nurtują zwolenników, choć także i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na wpis do Wikipedii, jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Składniki(...)wrzącą wodę i gotujemy ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię (bez przykrycia). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy podrumienić na patelni.Kolejna sprawa, która zawsze wzbudza kontrowersje w temacie pierogów leniwych, to sposób ich podania. Moim zdaniem nie można generalizować, że najlepsze są z cukrem i ze śmietaną, albo z cukrem i bułką tartą na masełku. Moje ulubione są przysmażone
mojewypiekiinietylkoobsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie polać okrasą z podsmażonej cebuli - pierogi sa smaczne, syte...............SMACZNEGO!!!pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka
W Mojej Kuchni Lubiępożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to idealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej kolacji. Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz:nieduża główka kapusty(...)odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie cebulę kroimy w drobną
Słodka StronaCiasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia, to koniecznie(...)post Ciasto na pierogi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie dlatego, że nie piekłam wcześniej całej gęsi, więc nie było mięsnych resztek. Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie trochę pieczonych resztek, warto takie pierogi zrobić. Dodatek gęsiego smalcu powoduje,że farsz nie jest suchy. Można też dodać mięso gotowane np z gęsiego wywaru. Moje pierogi mają cienkie ciasto, nie zawijam też(...)ilością pieprzu.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy
Stare Garyz kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej(...)borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
Słodka Stronaidealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego smakuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę.Pierogi ze Szpinakiem - Składniki:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula3 ząbki czosnku300 g mrożonego szpinaku300 g białego serasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłamała cebula(...)masło (do okraszenia)Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia
Słodka StronaPierogi z Serem to jedno z popularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Pierożki są proste w wykonaniu, a ich wyjątkowy, tradycyjny smak uszczęśliwi niejednego domownika. Pierogi z Białym Serem na Słodko - Składniki: (na ok. 45 pierogów)ciasto:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:400 g twarogu tłustego lub półtłustegocukier waniliowyok. 4 łyżki cukruok(...)cukier, cukier waniliowy i dokładnie łączymy składniki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki. Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi. Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez
Słodka Stronasprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto. A u was?Składniki:Ciasto na pierogi:250 g mąki pszennej1/2 szklanki gorącej wody1/2 łyżeczki soliNadzienie:400 g puree z dyni*200 g serka Almette z ziołamisólpieprzDo podania:roztopione masło z szałwiąuprażone pestki dyni*Puree(...)Wałkujemy na bardzo cienki płat i przy pomocy szklanki lub specjalnego krążka wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. Z resztą ciasta postępujemy w ten sam sposób. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Czekamy aż pierogi wypłyną na powierzchnię i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.Na patelni roztapiamy masło i dodajemy łyżkę pokrojonej świeżej szałwii
Smakowity Blog Kulinarnymoim domu cała rodzina uwielbia pierogi z owocami Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg sól olej -2 łyżki jajko -1 szt woda ciepła -1 szkl brzoskwinie świeże - 0,5 kg cukier -3 łyżki śmietana -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe. NADZIENIE: Brzoskwinie wydrylować(...)pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do brzoskwiń wsypać łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać krążki specjalną foremką do pierogów. Na środek krążka nałożyć nadzienie i zacisnąć foremkę. Gotowe pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać ubitą śmietaną z cukrem
Kuchnia Danusimojej kuchni kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów . Polecam warto wypróbować. Efekt po ugotowaniu Czego potrzebujemy:Link : ciasto na pierogiFarsz: 2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka) 1/2 kg sera ok szklanka cukru ( tu według(...)przekręcony przez maszynkę ser ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru.Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz. Falbanka wokół pieroga SMACZNEGO Zarabiaj w prosty
W kuchennym oknie Ewyzawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska; farsz własny;/ ciasto(...)dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem
W kuchni Karmel-itkigdzieś z boku i bierze się za kolejną partię. Poprawia siwą od mąki dłonią okulary na nosie. W garze bulgocze woda. A ja wyjadam farsz, kiedy nie widzi. Lepić pierogi nauczyłam się niedawno, zaledwie trzy lata temu. Do tego czasu mistrzynią w ich robieniu była moja Babcia, ale też dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie(...)ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw.Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego sera 2 łyżki
W kuchni Karmel-itkicałe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy kaszankę. Gdy kaszanka się rozpadnie doprawiamy według potrzeb i gustu – majerankiem, pieprzem (przed doprawieniem warto(...)wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną to bardzo
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie , jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto(...)łyżeczki farszu. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .\ Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała. Pierogi
Uwaga Babcia Gotujechciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem! 'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży(...)smaku. Wystudzić. Dodać groszek i dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Posypać czarnuszką/sezamem lub gruboziarnistą solą. Piec
CookYourselfNajsmaczniejszy letni obiad dla moich dzieci to pierogi z jagodami , które własnoręcznie zbierałam. Delikatne i pełne słodyczy danie, którego nie może zabraknąć na stole wakacyjnym. składniki na 15 pierogów 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 litra jagód 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki cukru szczypta soli przepis Z mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy(...)cienki placek i wycinamy szklanką lub kubkiem krążki . Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem. Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy. Do miseczki wlewamy śmietaną, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną śmietaną
Smakowite Daniaznakomite na co dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą nie jedno podniebienie. składniki na około 30 pierogów ciasto 2 szklanki mąki(...)mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową
Smakowite Danianich zrobić. Do głowy wpadł mi pomysł wykorzystania ich jako farszu na pierogi z dodatkiem kaszy jęczmiennej. To był strzał w 10 ponieważ pierogi wyszły wyśmienite. Ich smak podbił podniebienia moich domowników. Należy jednak pamiętać aby dobrze je doprawić aby nie wyszły mdłe w smaku. Z podanego przepisu wyszło(...)około 90 pierogów, które rozeszły się w mgnieniu oka. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z wami tym pysznym przepisem Post Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKtóż z nas nie kocha pierogów? Jest, tak wiele odmian. Każdy na pewno znajdzie sobie jakąś, która zaspokoi jego oczekiwania smakowe. Ja od dziecka wprost przepadałam za pierogami ruskimi. Pamiętam, że nigdy nie mogłam się doczekać, aż ten wspaniały obiad będzie w końcu na stole. Uwielbiałam pomagać w ich lepieniu, a farsz bardzo często lądował w mojej małej(...)doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być dobrze doprawiony). Wymieszać. Farsz nakładać na wycięte kółka i zlepiać (ja używam do tego celu odpowiedniego narzędzia, ale można to robić ręcznie). Pierogi wkładać na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 minuty. Dodatki do pierogów: zeszklona cebulka, por, maślanka, itp. Przygotowane pierogi można również obsmażyć na patelni
Słodkie okruszkiCiasto na pierogi powinno być elastyczne, nie powinno być zbyt twarde, ale nie może także być zbyt wolne, ponieważ nasze pierogi wtedy będą się sklejać ze sobą. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pierogi lepiej nam wyrosną podczas gotowania. Gotowe ciasto należy odstawić na około 30 minut, pod przykryciem, aby nam nie obsychało(...)Wtedy to mąka spęcznieje i pierogi będą o wiele smaczniejsze. Z przygotowanego ciasta najlepiej jest odkroić kawałek, rozwałkować go, a resztę ciasta zostawić pod przykryciem ( np. przykryć go ściereczką ), aby nam nie wysychało. Gdy rozwałkowane ciasto nam zbyt obeschnie, trudniej jest wtedy dobrze zlepić brzegi. A gdy brzegi ciasta są niedokładnie zlepione ze sobą , pierogi podczas
Przepisy i porady kulinarneokoło 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi. Na każdy okrąg nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi ciasta**. W między czasie nastawić wodę z solą i odrobiną oliwy. Gotowe pierogi wkładać do gotującej się wody. Pierogi będą gotowe gdy wypłyną na wierzch. Podawać omaszczone skwarkami. * na około 85 pierogów o średnicy 5 cm ** brzegi ciasta można zlepić(...)ręcznie bądź za pomocą maszynki do pierogów
Krakowskie smaki AniCebulkę kroimy i podsmażamy na wodzie, tzn. bardziej dusimy :) Kiełbaskę kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy przyprawy. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Nie podjadamy! :D Farszu starczy akurat na 23 pierogi :) Nakładamy po pół czubatej łyżeczki do każdego pieroga, mocno sklejamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 5 minut. Kilka(...)wskazówek: 1. Jeżeli ciasto zrobiliśmy wcześniej niż farsz należy je przykryć,aby nie wyschło. 2. W trakcie klejenia pierogów również warto przykryć ciasto, chroniąc przed wysuszeniem. Policzyłam wartość energetyczną jednego pierożka i wyszło, że ma ok. 35 kcal . Ale malutko :) Ja jadłam swoje polane jogurtem naturalnym. Pycha
Zdrowie na języku :Pz dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale ponieważ zachciało mi się pierogów to stwierdziłam, że pojawia się odpowiednia chwila, aby jej użyć.Nie mogę codziennie przygotowywać potraw z dyni… właściwie ja nie miałabym nic przeciwko temu, ale Małżonek tyle(...)dyni ale nie codziennie…;) Nie będę ryzykować, żeby się szybko nie zniechęcił i potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki:Ciasto:ok. 2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju1-2 jajkaok. 1 szklanki ciepłej wodyFarsz
UgotujmyTo.plsolą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę.Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony.Studzimy.Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu). Teraz ciasto.Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę.Do miski wsypujemy(...)zwarte, ale nie twarde.Dzielimy je na części. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Wycinamy krążki, napełniamy je farszem, sklejamy brzegi i dociskamy je widelcem. Do polania gotowych pierogów użyjemy oleju, na którym przesmażymy cebulę. Zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy trochę oleju.Wkładamy przygotowane pierogi do wody i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut
Maminek kulinarnyChciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały. Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.Pierogi brokułowo- fasolowe SKŁADNIKI:CIASTO40 dag mąka2 łyżki olej1 szt jajko1 szkl woda ciepłasólFARSZmały brokułfasola Jaś - 1,5 szklsólkoperekPRZYGOTOWANIE:CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ciasto(...)miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić. Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia
Kuchnia Danusisłodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę. Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię jej smak, lecz jeśli za nim nie przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego. Ta opcja to zdecydowanie jeden(...)moich ulubionych letnich obiadów. Pierogi polane jogurtem zmiksowanym z jagodami SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW: 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania 4-5 gorącej łyżek wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca
peanutbuttermonsterwiadomo co się w nich znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj(...)propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną
Kolizje Smakówsezonie letnim zawsze robię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Post Pierogi z borówkami pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotuje