wydaje mi się, że zlepiłam już z tysiąc i zostanie spora porcja do zamrożenia, a pod koniec dnia nie ma ani jednego... Ale tak to już jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym(...)osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy 7 cm. Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego
Pełny talerzPierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła(...)biorąc krążek obracać go tak by góra jego była na dole, wtedy dopiero nakładać farsz. Po rozwałkowaniu góra ciasta lekko podsycha i może się trudniej sklejać. Ja robiłam pierogi za pomocą foremki do pierogów, jest o wiele szybciej. Do wrzącej lekko osolonej wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas
Kuchcik gotujeZdecydowanie jestem fanką wszelakich pierogów i również bardzo lubię kaszę gryczaną. Kiedy na blogu Marzeny zaciszekuchenne.blogspot.co.uk zobaczyłam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem, i w dodatku ciasto na pierogi na kefirze to szybciutko dopisałam przepis na swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto
UgotujmyTo.plpierogów. Grzeszymy więc sobie, popełniając kolejne, niemoralnie dobre pierogowe cuda. Wcale nam z tego powodu źle nie jest, ale na wszelki wypadek, w ramach pokuty, podzielimy się i pierogami i przepisem. Tym razem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto(...)zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)Jak widzicie, kolejny raz nasza zasada - pieróg ma być napakowany mocno przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację.Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały
Wypisz WymalujLubię pierogi, ale przeważnie robię je na wytrawnie. Polecam mój przepis na Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą. W ostatnim czasie jednak chodziły mi pierogi na słodko, a pomysł na te pierogi snuł mi się po głowie parę razy. Aż wreszcie przeszłam od pomysłu do czynu i przygotowałam Jesienne pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami(...)orzechami. Farsz jest ze słodkiego serka z gruszkami i jabłkami, oraz pokrojonej świeżej gruszki. Pierogi są lekkie i nieskromnie powiem, bardzo smaczne. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 2 gruszki 1 serek almette z gruszką i jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszym osiedlu musiało mieć w lecie jagodowy język, którym się potem chwaliło wywalając nim na prawo i lewo 😉 Nasze fioletowe od jagód języki (mój i siostry) po objadaniu się pierogami z jagodami, z reguły wygrywały. Najlepsze pierogi w naszym domu przygotowywał tata. Nasz tata lepił pierogi z różnymi farszami, a przygotowywał je bardzo często(...)razy w sezonie letnim, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi w lesie czarnymi, słodkimi jagodami. To danie to prostota i niezapomniany smak, który na zawsze będzie kojarzył mi się z beztroskim dzieciństwem. Potem ja zakasywałam rękawy i lepiłam pierogi z jagodami mojemu synowi. Dzisiaj przygotowałam jedynie dla siebie porcję pierogów i podałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwiązek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona(...)kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)Nie ładnie jest się chwalić, ale przy nich inaczej nie można! Wyszły właśnie takie jak lubimy (jeśli nas czytacie, to znacie już nasze "pierogowe wymogi"). Cienkie, delikatne ciasto
Wypisz Wymalujwypowiedzi profesora, nazwa ruskie, wywodzi się z Rusi Czerwonej ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich.Tak więc przepis na pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł na stałe w naszym menu. Kto chciałbym więcej poczytać na temat etymologii słowa ruskie , odsyłam do w/w strony(...)mnie dzisiaj przepis na moje pierogi ruskie, bowiem smak farszu , zależy od proporcji jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą
W kuchennym oknie Ewysię zrobić gorsze ciasto na pierogi,niż w kupionych pierogach kiepskiej jakości? Doskonale wiem, że tak. Sama stworzyłam kilka takich. I nie wiem, ile ciast na pierogi już zepsułam. Kombinowałam z różnymi proporcjami i miksami. Do szału doprowadzały mnie instrukcje typu "dodać tyle wody, ile mąka zabierze"(chociaż sama stosuję to przy drożdżówkach:) W końcu jednak się(...)rozwałkować cieniutko na grubość 1-2 mm. Szklanką wyciąć koła. Na środek nałożyć czubatą łyżeczkę farszu (farsz nakładać na stronę, która była przyklejona do blatu). Pieróg złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na bok i przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę. Wrzucić 10-15 pierogów naraz, gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień
Pełny talerzjest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny(...)dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na farsz:150 g mięsa z kurczaka1 marchewka1 pietruszka1 cebula1 mały porświeży tymianekbulionolej, sól, pieprzSKŁADNIKI na ciasto:2 szklanki mąki1 szklanka wody1 żółtko z jajka1 łyżka olejuszczypta soliSKŁADNIKI na dip czosnkowy:3 ząbki czosnku4 łyżki
kulinarnyJaPierogi z jagodami...Idealnie miękkie i puszyste ciasto.Soczyste jagody otulone cukrem.Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem.Niebo w gębie!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g świeżych jagód;5 łyżek białego cukru.Dodatkowo:Gęsta, kwaśna śmietana(...)wymieszać z cukrem.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi.Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę w cieście, jak i na wierzchu
Gospodyni MiejskaPierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.Pycha!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g ziemniaków;300 g serka topionego;1 duża cebula;Sól;Pieprz(...)przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi.Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać ciepłe, ewentulanie polane rozpuszczonym masłem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę w cieście można zastąpić
Gospodyni Miejskataka pracochłonna czynność. Na szczęście miałam, pomocnika, który wyręczył mnie w wałkowaniu ciasta ;) a na koniec docenił za wkład pracy! I pomyśleć, że moja mama czasami robiła 300 pierogów dla całej rodziny oO teraz rozumiem, czemu czasem siedziała do 2-3 w nocy ;p W dzisiejszym poście podam Wam super przepis na pierogi oraz przedstawię smakowitości, które jeszcze(...)pomidorami wygrał !) Jestem osobą, która nie trzyma się miar, dużo rzeczy robi na oko, nie jest też zawsze wierna przepisom. Tak właśnie jest w przypadku ciasta na pierogi ;) trzymam się proporcji, jednak bardzo często szukam nowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się
Kitchens Alphabetfrajda patrzeć jak rosną. Lubczyk ma charakterystyczny smak Maggi, który ostatnio wykorzystałam w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Tym razem ten farsz to sama natura. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i lubczykiem, całość doprawiłam jedynie solą i pieprzem. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który(...)doskonale się do tego nadał. Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę 500 g mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKtóż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)Zaczynamy(...)olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę- smażymy na złoty kolor.Cebulkę z olejem dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure. Farsz gotowy. Wykonanie pierogów :)Wszystkie składniki do miski- miksujemy robotem do całkowitego połączenia. Prawda że szybko I przyjemnie ? :) Ciasto rozwałkowujemy na desce lub na blacie. Grubość ciasta zależy od naszych upodobań. Podczas wałkowania
Smaki Edyty