na pierogi - 3500 przepisów (strona:22/234)

Różowe pierogi z żurawiną i serem 134

ale zrobiłam też trochę na słodko. Zabarwiłam ja na różowo i zrobiłam z żurawiną i serem. Żurawina jest zdrowa więc warto ją jeść choćby od czasu do czasu. Pierogi przygotowane na konkurs żurawinowy na jednej ze stron.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi z soczewicą 115

tego co widzę jest wśród Was wielu smakoszy pierogów! To dobrze , bo i ja się nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły!  Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszanką 111

smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach!Co nie znaczy oczywiście , że mniej smakowita!Zachwyci napewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych ….Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką.Mocno doprawione … z chrupiącą skórką …Mmm …Czyż nie wyglądają smakowicie ?Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI:CIASTO: * mąka

Ostra na Słodko
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 427

Był wczoraj rosół?Pewnie był!Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiadGwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka(...)elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.Dokładnie sklejamy boki.CAŁOŚC:W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.Pycha!Polecam

Ostra na Słodko
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 214

Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego(...)łyżkę farszu serowego.Rozwałkowałem drugą część ciasta i wyciąłem z niej taką samą ilość kół tej samej wielkości, które skleiłem z kołami z położonym farszem, tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu na cieście nie było zbyt dużo i aby nie dotykał on miejsce sklejenia ciasta, gdyż wówczas może wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Pierogi ruskie 274

początek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.......ta da da dam......Pierogi ruskie....Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję.Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI500 g mąkiszklanka ciepłej(...)będzie złota na brzegach. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać drobno posiekaną miętę, wystudzoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem.Z mąki, drożdży, wody i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, następnie je rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym układać farsz i sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną wodą

Złote przepisy
Pierogi z białym serem wg Kasi 135

małe, cukier do smaku. Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem bądź śmietaną i posypane cukrem ...Odsmażane na dzień następny -jeszcze lepsze

Proste Potrawy
Pierogi ruskie 154

Lubicie pierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto:1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju

Z miłości do słodkości
Pierogi czekoladowo - cynamonowe z borówkami 154

Trochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :)  Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody  Farsz(...)placek o grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy  0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady i 2-3 borówki, formujemy pierożki.  Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3-5 minut Smacznego

Niezły Młynek
Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta 5376

Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z  jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
ROBIMY RUSKIE PIEROGI (zdj. krok po kroku) 325

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań wśród Polaków. Nasze pierogi są też znane w innych krajach, głównie tych, gdzie zadomowiła się Polonia. W mojej rodzinie jemy je głównie odsmażane. Do ciasta nie dodajemy jajka (dzięki temu ciasto rozpływa się w ustach). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
Nieco inne pierogi 223

Ameryce Południowej. Są bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto(...)ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny kształt. Na jego środku układamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet

Ratunku obiad
PIEROGI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 183

Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszenicznej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy(...)kładziemy ok.łyżeczki farszu i dokładnie zaklejamy. My dociskamy jeszcze widelcem. Odkładamy na podsypany mąką blat. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta aż do wyczerpania składników. Gotowe pierogi albo partiami mrozimy w zamrażarce albo wrzucamy od razu do garnka z wrzącą, osoloną wodą (z łyżką oleju) i gotujemy od wypłynięcia ok.5-7 minut. Podajemy polane stopionym masełkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierogi z kapustą i grzybami 174

mnie nie ma Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie

Z miłości do słodkości
Pierogi z farszem fasolowym i pomidorowym sosem 166

która by nie lubiła pierogów ( znam co prawda takich , którzy nie lubią ich lepić- ale już przeciw jedzeniu  nic nie maja  ).Fascynują mnie farsze z którymi robi się pierogi. Jest ich tyle odmian , że w zasadzie jeśli mamy w domu mąkę to nie ma opcji żebyśmy czegoś nie mogli wymyślić . A , że ja uwielbiam wyzwania postanowiłam przeprowadzić eksperyment

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania