miód - 5845 przepisów (strona:310/390)

SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 462

łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (250g) - 1/4 szklanki cukru trzcinowego (55g) - 1/4 szklanki płynnego miodu (85g) - 60g masła Przygotowanie: Zdjąć obręcz z tortownicy, na dno wyłożyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią. Spód:  Ciasteczka pokruszyć (w malakserze lub tłuczkiem w misce

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 229

obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów laskowych Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować, użyłam do tego blender ręczny. Do miski

Smaczne Zdrowe
Ja zrobić domowy twaróg? 450

albo przechowywać twaróg w lodówce kilka dni. Twaróg domowy można jeść na słono, jak i na słodko, według naszych upodobań. Moja mam bardzo lubiła jeść kanapki z twarogiem i miodem lub z dżemem truskawkowym. Smacznego The post Ja zrobić domowy twaróg? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka pieczona z oregano 152

wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab, czy karkówka. Natarłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Testuję, próbuję, porównuję, eksperymentuję - SKWORCU 140

Pomidory płatki (50g)  - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g)   - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g) - Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g) - Anielskie Łąki - herbata zielona i biała aromatyzowana (50g) - Miodowo-Karmelowa - napar Yerba Mate (50g)   Moim głównym obszarem

Grunt to przepis!
eat. 286

dorsza w naturalnym oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur   prażone pestki słonecznika Sos: sok z połowy cytryny łyżka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego Sałatka jakże banalna. Jednak do smaku wątróbek z dorsza trzeba się przekonać.  Póki nie spróbujecie – nie zrozumiecie, ja się zakochałam

Sajkofanka smaku
Smaki regionu 184

Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby.    Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru.    Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym elementem naszej

Sajkofanka smaku
"Lazurem" obsypana... 185

lazur  winegret: -  1 łyżka oliwy z oliwek -  1 łyżka octu winnego -  1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego

Sajkofanka smaku
Dziko, szybko i ze smakiem 194

niezwykle smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina

Sajkofanka smaku
Warzywny mix prosto z pieca :) 184

minut.   Zabieramy się za sosy:  Sos czosnkowy:  - 110g jogurtu greckiego - dwa ząbki czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej - odrobina soku z cytryny - sól, pieprz - łyżeczka miodu Sos z sambal oelek - ostry - 110g jogurt greckiego - 2 łyżki sosu sambal oelek  - szczypta pasty harissy - świeżo mielony pieprz  - odrobina soku z cytryny   Składniki na sosy wymieszać

Sajkofanka smaku
Wiosenna sałatka 276

migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy

Sajkofanka smaku
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową 251

serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej) Dresing: - sok z jednej pomarańczy - łyżka miodu - tymianek  Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery

Sajkofanka smaku
Owsianka w towarzystwie twarożkowych kostek z pesto 193

płatków owsianych - woda - pół kostki twarogu chudego lub półtłustego Pesto:  - dwie garście liście rukoli - ząbek czosnku - 1 łyżka octu winnego - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki wody - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Wodę zagotować w czajniku. Płatki wsypać do miseczki, po czym zalać wrzącą wodą w takiej ilości, by przykryła płatki. Odczekać, aż płatki wciągną całą wodę

Sajkofanka smaku
Truskawki na śniadanie 236

cały rok - truskawki to moje ulubione owoce! Kupiłam cały zapas i jem o każdej porze dnia! Dziś postanowiłam zacząć dzień od słodkich truskawek, ulubionego serka wiejskiego z odrobiną miodu i kubkiem zielonej kawy, która ostatnio zawojowała moją dietą, doskonała na śniadanie. Słonecznego dnia i koniecznie zjedzcie truskawki. Korzystajmy z dobrodziejstwa sezonowych owoców

Sajkofanka smaku
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami 252

rukoli z radicchio - 200g piersi z kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego  Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze.  Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części.  Czereśnie

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania