dużą ilością świeżych ziół, czyli tak jak być powinno! Zapraszam! SKŁADNIKI NA WINEGRET: - 4-5 łyżek oliwy z oliwek najwyższej jakości jaką posiadacie - sok z 1 cytryny - 2 łyżki miodu lipowego lub z eukaliptusa - 1/3 ogórka zielonego - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - 1/4 pęczka pietruszki - łyżeczka suszonych liści kolendry (lub świeża) - sól morska Wszystko umieszczamy w wysokim naczyniu
SMYKWKUCHNIMieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4 szklanki mąki chlebowej pszennej - 2,5 szklanki wody - 1/2 szklanki siemienia lnianego - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - łyżka soli - 3 łyżki miodu - łyżka oliwy Składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto 20 minut. Przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Po podwojeniu objętości, pieczemy 75 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNIczerwona, żółta, pomarańczowa - 6 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu sojowego słodkiego - 1 łyżka marynaty tajskiej - chili przyprawa - 1 łyżka octu ryżowego 3% - 1 łyżka miodu WYKONANIE: - do rozgrzanego woka wlej olej, jak się rozgrzeje dodaj pokrojone w długie paseczki warzywa w następującej kolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia
SMYKWKUCHNIbiałka. Zapraszam! Jajka poszetowe z sałatką z botwinką i grzankami! SKŁADNIKI: - pomidor - garść rukoli - garść botwinki - koperek świeży - liście bazylii - łyżka jogurtu Greckiego light - na dressing: 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka wody, sól, pieprz - 2 jajka ekologiczne - odrobina oliwy z oliwek do skropienia - bagietka - rumienimy w tosterze Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Podajemy od razu. Jajka w "koszulce
SMYKWKUCHNImiksujemy w blenderze, wlewamy do wysokich pucharków - 4 łyżki jagód dodajemy jagody delikatnie mieszając na sam wierzch układamy maliny - 6 łyżek malin Możecie deser polać syropem z agawy lub miodem, ale pamiętajcie że to podniesie kcal posiłku. Przepyszne
SMYKWKUCHNIwłoskiej oliwy z oliwek, świeżej, bazylii i suszonych włoskich pomidorów. Zapraszam... SKŁADNIKI: -główka sałaty masłowej SOS WŁOSKI: - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie - garść świeżej bazylii - łyżka miodu lub syropu z agawy - sól morska - oliwa z oliwek - 10 kropli soku z cytryny w/w miksujemy w blenderze
SMYKWKUCHNIOSÓB: -opakowanie rukoli -opakowanie kiełków lucerny - 3 nektarynki - 2 podłużne pomidorki czerwone - ogórek - papryka czerwona - listki melisy i bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki
SMYKWKUCHNIbrzoskwiń, odrobina lodu i gotowe! ;) Składniki na 4 porcje. Zainspirował mnie przepis ze strony Fotokulinarnie.pl SMACZNEGO! ;) Składniki: 300 ml zimnej zielonej herbaty 4 brzoskwinie szklanka malin lód miód lub cukier puder do posłodzenia Wykonanie: Herbatę blendujemy z owocami. Słodzenie zależy już od Was, zależy jaki smak lubicie ;) Dodajemy lód i gotowe! ;) Można też schłodzić w lodówce
Czerwona Porzeczkaroku spróbowania polskich truskawek. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Składniki: 1 duży banan 2 szklanki truskawek 1 mały jogurt naturalny opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki miodu Sposób przygotowania: Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki. Czekamy, aż wszystko dokładnie się zmiksuje. Do foremek specjalnych do lodów przelewamy
Truskawkowa Fiestasłabość do tych owoców tym razem dodaje pyszny koktajl, który dodaje mnóstwo energii i orzeźwia w upalne dni. :-) Składniki: 2 - 3 szklanki truskawek 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Sposób przygotowania: Truskawki umyć i odszypułkować. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Smacznego
Truskawkowa Fiestacoś zielonego. W dzisiejszym wydaniu zielony koktajl. Sami zobaczycie z czego. Składniki: 100 ml wody 1 duży banan 1 duże kiwi kilka listków świeżej mięty opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób przygotowania: Banana i kiwi obieramy ze skórki. Mięte myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania płynnej
Truskawkowa Fiestaśrodku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną z moich
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobienia cukru pudru) łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: dwa jaja 200 ml mleka 80 ml oleju rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu Mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko lecz dokładnie. Formę na muffiny możemy wysmarować tłuszczem
Mango PapajaBraunem (MQ535) ukręciłam lekkie smoothie na drugie śniadanie. Do koktajli ostatnio wybieram zawsze jogurt, bo jest zdrowy i można go dodać nawet więcej niż w przepisie. A dosłodziłam miodem od mazurskich pszczół :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkompana takich chwil. Z resztą świetnie sprawdzi się także w naprawdę upalne dni, zwłaszcza jeśli zaserwujecie go z gałką lodów. Zdecydowałam się na dosyć klasyczne połączenie jogurtu greckiego z miodem i brzoskwiniami, ale pole do popisu jest tutaj naprawdę gigantyczne, a jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia. Będziecie zaskoczeni jak delikatny i leciutki jest ten deser. Pieczony jogurt jest zdecydowanie najmilszym
Okolice Palnika