miód - 5845 przepisów (strona:309/390)

Drugie śniadanie z Fitellą #11 Karmelizowane brzoskwinie z lodami 177

pyszne karmelizowane brzoskwinie (i nektarynki) z dodatkiem lodów i musli. Idealne letnie drugie śniadanie, czy też deser, który dostarczy nam nie lada przyjemności na podniebieniu. Skarmelizowane owoce z miodem i cynamonem, kulka zimnych lodów i chrupiące musli. To nie może smakować źle :-). Pozostałe przepisy z użyciem Fitelli znajdziecie TUTAJ. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Zdrowe muffinki marchewkowe 154

Dzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, nieco dietetyczne (brak cukru, zamiast niego miód) babeczki z marchewką. Delikatne, mocno jajeczne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tarta z botwinką i fetą 206

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Zaproszenie na Małopolski Festiwal Smaku! 173

bryndza podhalańska to jedynie początek obszernego menu serowych smakołyków.  Na koniec Małopolski Festiwal Smaku zawita do Starego Sącza , którego okolice słyną z soczystych owoców (doskonałe jabłka!) i wyśmienitych miodów. Pełna kulinarnych atrakcji podróż zakończy się miesiąc później na krakowskim Kazimierzu. Koniec sierpnia to kulminacja smakowitych atrakcji! To tutaj 23 i 24 sierpnia odbędzie się Wielki Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku

Pora coś zjeść
Piernik z marchwi 550

racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu, ale dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy. Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach  260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi

Smakołyki Bereniki
Chlebek kokosowy 280

wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie. Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje z dodatkami słodkimi, jak dżem czy miód, lub z masłem czy twarożkiem. Można go przechowywać tak jak zwykłe pieczywo drożdżowe, na drugi dzień po upieczeniu smakuje także dobrze i nie traci wiele na swojej świeżości. Mój chlebek

Smakołyki Bereniki
Lato, gdzie jesteś? 219

Spoglądam na zalany deszczem świat za oknem. Pada już trzeci dzień. Smutno się na sercu robi, kawa z miodem nie pomaga. Na czekoladę brakuje ochoty. Lato, gdzie jesteś?   Rozglądam się po mieszkaniu, zaglądam do szaf, pod łóżko, kanapę... Lato, gdzieś się skryło? A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM.  (pomysł autorski

W kuchni Karmel-itki
Korzstając ze słońca - grillowanie. 219

wielu miastach Wielkopolski. Ale wczoraj... No, wczoraj nie było tragedii. Postanowiłam to wykorzystac należycie ;] Zapraszam na grilla. MIODOWO - MUSZTARDOWE ŻEBERKA Z GRILLA. (autorski;) 2 łyżki musztardy sarepskiej 1/3 szklanki miodu 3 łyżki oliwy kilka kropel soku z cytryny Wszystko wymieszałam. Oczyszczone mięso włożyłam do marynaty na całą noc. trzymałam w lodówce. Przed grillowaniem odstawiłam w pokojową temperaturę na około kwadrans

W kuchni Karmel-itki
Magiczna Noc Restauracji. 219

pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo

W kuchni Karmel-itki
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 279

wracam do domu ze szkoły zziębnięta, zmęczona i pociągająca noskiem (właśnie leżę w łóżku  z choróbskiem), robię gorącą herbatę z dodatkiem goździków i imbiru, z sokiem malinowym lub miodem. Zdejmuję ośnieżony płaszcz, siadam we fotelu i przez chwilę relaksuję się.  Najlepszym, jednak dodatkiem jest coś słodkiego. Co poprawi humor. I dodatkowo dostarczy przyjemnych doznań smakowych. ***************** Kolejny efekt bawienia

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 326

szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam

W kuchni Karmel-itki
Paradoks w kobiecej prasie. BANANOWY KREM KAKAOWY. 233

łyżek kakao Banany miksuję przy pomocy blendera. Dodaję kakao i razem mieszam. Im więcej kakao, tym krem będzie bardziej zwarty. Jeśli ktoś chce, może dodać orzechy, dosłodzić miodem. Przekładam do słoiczka, zakręcam i na noc odstawiam do lodówki, aby stwardniał.  Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 219

Bardzo cytrynowy, bardzo słodki, z kokosowym aromatem wilgotny pudding. Ma konsystencję intrygująca.  Na wierzchu chrupki jak beza, a w środku ciągnący i delikatny. Na gorąco smakuje cudownie, jak miód na zranioną duszę! Tylko uwaga na palce od gorących ramekinów. I na język. Ach, warto nawet dla tego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski

W kuchni Karmel-itki
NAPÓJ Z TRUSKAWEK I POMARAŃCZY. 273

miąższu. Proporcje owoców: 1 pomarańcza na 100g truskawek. Miksuję truskawki z sokiem. Schładzam w lodówce. Podaję, najlepiej smakuje właśnie schłodzony.  Jeśli mamy potrzebę posłodzenia napoju - lepiej użyć miodu bądź stewii, aniżeli zwykłego cukru. Zdrowiej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki