gorzką czekoladą Składniki: 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych) 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki otrębów owsianych garść suszonej żurawiny 2 łyżki oleju 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki sezamu 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki masła orzechowego 80 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę
Mania GotowaniaFacet i kuchnia —>KLIK , polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i miksujemy aż się połączą. Masę przelewamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (do zrumienienia). Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :) function
Mienta bloggryczanej - zioła prowansalskie - 1/2 średniej papryki czerwonej - 2 pomidorki żółte - 1/2 awokado - 1 nektarynka - 3 łyżki borówek amerykańskich - kiełki lucerny - 2 garście rukoli - łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu płynnego, łyżeczka octu balsamicznego PYSZNE! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIbardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania. Składniki na 4 porcje: - 5 łyżek nasion chia* - 400ml mleka ryżowego (lub dowolnego innego) - 1 łyżka syropu z agawy (lub płynnego miodu) - świeże owoce (dowolna ilość i rodzaj) * Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy
Smaczne Zdrowesuchość skóry, jak i lupeol o właściwościach antyrakowych. Dlatego zachęcam do spożywania owoców ;-)), dziś w wersji koktajlu. Zapraszam czego potrzebujemy: szklanka porzeczek szklanka malin mango miód (około 2 łyżki) lub brązowy cukier owoce miksujemy w blenderze, każde oddzielnie, zmiksowane przekładamy do kieliszków, tak aby utworzyć kolorowe warstwy. Podawać schłodzone. ;-))) Pozdrawiam Was cieplutko
SMYKWKUCHNIpolewamy karmelem częściowo. Następnie wykładamy resztę kremu, ładnie układamy pozostałą część malin i polewamy karmelem (przepis poniżej) karmel: 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka margaryny 1 łyżka miodu W rondelku mieszamy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, jak będzie już chłodny polewamy ciasto. polewamy karmelem... schładzamy w lodówce przez 3 godziny
SMYKWKUCHNIskładniki: 3/4 opakowania malin 2 gruszki jogurt naturalny duży 1 łyżka miodu Wszystko blenderujemy i gotowe, przepyszne. Smacznego
SMYKWKUCHNIDzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam! Marynata do mięsa: - 2 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki miodu - przyprawa Musztardowa- KOTANYI - 4 gałązki świeżego rozmarynu - sól zmiękczająca do mięsa Mięso: - 1,5 kg szynki z tłuszczem Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą
SMYKWKUCHNISkładniki: - polędwica wieprzowa - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy delikatesowej - 1 ząbek czosnku - świeży rozmaryn listki - przyprawa musztardowa Kotanyj - oliwa z oliwek 5 łyżek Przygotowujemy marynatę z w/w składników, mięso marynujemy około 6 godzin (w lodówce), pieczemy w temp 180 stopni C przez około 50 minut. Delikatność i kruchość polędwiczek, w przepysznej glazurze z marynaty. Polecam
SMYKWKUCHNItamtych zakątków świata. Kapustę przyrządzałam już na kilka sposobów, według kilku przepisów, będę je sukcesywnie zamieszczać ;-) Serdecznie polecam! składniki kapusta pekińska cebula pokrojona wzdłuż na cienkie kawałeczki łyżka miodu sos sojowy jasny słodki ocet ryżowy por zielona część około 5cm długości chili przyprawa KOTANYI SECRETS OF ASIA A LA KANTON (mieszanka przypraw do kuchni chińskiej), przyprawa jest rewelacyjna i nadaje
SMYKWKUCHNIpomocą tłuczka do ziemniaków, ugniatamy na gładką masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu orzechowym: - główka sałaty masłowej - garść orzechów włoskich uprażonych (np w piekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze
SMYKWKUCHNIPierniczki ! Składniki: 55dag mąki 30 dag miodu płynnego 10 dag cukru 12 dag masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym
SMYKWKUCHNISkładniki: - 550 g mąki - 250 ml ciepłego mleka - 1/3 opakowania świeżych drożdży - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek - listki rozmarynu posiekane - 2 garście słonecznika W kubeczku przygotowujemy rozczyn z drożdży i mleka, wylewamy do miski z mąką, robimy dołeczek, mieszamy z częścią mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi objętość, mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, ciasto powinno
SMYKWKUCHNIgrzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku! Szczerze polecam! Składniki: - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta
SMYKWKUCHNI1szt - czerwone winogrono - kiść - ogórek konserwowy - 6 szt - czerwona cebula 1/2 szt - pomidory - 2 szt na dressing do sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, łyżeczka miodu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy dressingiem, podajemy od razu. Przepyszna! ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNI