minuty. Po tym czasie dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu dość często mieszając przez około 10 minut
Wyprawy kulinarnemija weekend ? U nas trochę pochmurnie, ale temperatura jest przyjemna, dlatego na poprawę humorów zjedliśmy sobie lody z kruszonymi ciasteczkami i galaretką, polane sosem karmelowym z miodem. Pragniemy przedstawić Wam jak w prosty i ciekawy sposób udekorować lody. Tak nie wiele trzeba aby zwykłe lody przemieniły się w wspaniały i kolorowy deser. Polecamy pobawić się z dziećmi
cookplciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje. Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku
ciastkarnia na kruchym spodzietydzień nie należy do udanych, jesienne przeziębienie dopadło również mnie. Spełnieniem marzeń w takiej sytuacji jest ciepła herbata z cytryna i miodem, kocyk, kochane bamboszki, książka i odrobina ciszy, a no i oczywiście zapas chusteczek. Kontemplując te chwile sam na sam ze sobą przypomniał mi się przepis na batoniki.Jakoż etap gorączkowania miałam za sobą postanowiłam jednak zrobić sobie "coś
ciastkarnia na kruchym spodzieokrągło:) polecam bardzo zaawansowanym łasuchom, w końcu trzeba zacząć już pomału trening przed świętami Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 15 dag margaryny 10 dag miodu jajko 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej masa: kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki ajerkoniaku dodatkowo: polewa dwukolorowa masa karmelowa
ciastkarnia na kruchym spodziesię spodobał ten domek, że chyba zrobię jeszcze jeden na święta dla rodziny:) jak szaleć to szaleć:D Składniki: 0,5 kg mąki 12,5 dag miodu płynnego 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżka kakao lukier: 2 białka 15 dag cukru pudru barwinki spożywcze Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite
ciastkarnia na kruchym spodzieświęta a ja mogę usiąść sobie z lubioną książką , kubkiem kawy w fotelu i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie
ciastkarnia na kruchym spodzienadzieje, że święta minęły wszystkim w miłej rodzinnej atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może w przyszłym roku:) Składniki: (porcja na 4 pierniki) 0,5 l miodu płynnego 4 szklanki cukru kostka margaryny 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 4 opakowania przyprawy do piernika bakalie Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie
ciastkarnia na kruchym spodzierazowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie
ciastkarnia na kruchym spodziedaje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez
ciastkarnia na kruchym spodzierazi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni) Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie sobie wyobrazić w jakim ekspresowym tempie chałka zniknęła po wyciągnięciu z pieca:) Składniki: 50 g drożdży 700 g mąki 50 g masła rozpuszczonego
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij
SMYKWKUCHNIjarmużu garść nerkowców Felix sól, pieprz olej lub oliwa na sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżka miodu, syropu z agawy sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posolić i popieprzyć
Sto kolorów kuchniciekawy smak. My osobiście uwielbiamy go dodawać do wszelkiego rodzaju sałat. Zapraszamy do wypróbowania! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała miseczka Składniki: 100g oliwy z oliwek Łyżeczka miodu Łyżka pistacji Ząbek czosnku ¾ pęczka pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Możemy doprawić delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę by się
Kolizje Smakówzniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą
Kolizje Smaków