przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5h. Mój wyrastał 45 minut. Zauważyłam już przy bułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam
Smaczne ZdroweMąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, dodałam także mąkę pełnoziarnistą - by było jeszcze zdrowiej. No i tradycyjnie już cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam baaardzo ! Idealny zarówno na śniadanie, np. z nutellą , miodem, konfiturą lub sam, bez żadnych dodatków, np.na podwieczorek do kawki, jako babeczka bananowa- ja tak właśnie zajadałam. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch
Smaczne Zdrowełyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (250g) - 1/4 szklanki cukru trzcinowego (55g) - 1/4 szklanki płynnego miodu (85g) - 60g masła Przygotowanie: Zdjąć obręcz z tortownicy, na dno wyłożyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią. Spód: Ciasteczka pokruszyć (w malakserze lub tłuczkiem w misce
Smaczne Zdroweobranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów laskowych Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować, użyłam do tego blender ręczny. Do miski
Smaczne Zdrowealbo przechowywać twaróg w lodówce kilka dni. Twaróg domowy można jeść na słono, jak i na słodko, według naszych upodobań. Moja mam bardzo lubiła jeść kanapki z twarogiem i miodem lub z dżemem truskawkowym. Smacznego The post Ja zrobić domowy twaróg? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab, czy karkówka. Natarłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomidory płatki (50g) - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g) - Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g) - Anielskie Łąki - herbata zielona i biała aromatyzowana (50g) - Miodowo-Karmelowa - napar Yerba Mate (50g) Moim głównym obszarem
Grunt to przepis!dorsza w naturalnym oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur prażone pestki słonecznika Sos: sok z połowy cytryny łyżka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego Sałatka jakże banalna. Jednak do smaku wątróbek z dorsza trzeba się przekonać. Póki nie spróbujecie – nie zrozumiecie, ja się zakochałam
Sajkofanka smakuProduktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby. Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru. Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym elementem naszej
Sajkofanka smakulazur winegret: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego
Sajkofanka smakuniezwykle smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina
Sajkofanka smakuminut. Zabieramy się za sosy: Sos czosnkowy: - 110g jogurtu greckiego - dwa ząbki czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej - odrobina soku z cytryny - sól, pieprz - łyżeczka miodu Sos z sambal oelek - ostry - 110g jogurt greckiego - 2 łyżki sosu sambal oelek - szczypta pasty harissy - świeżo mielony pieprz - odrobina soku z cytryny Składniki na sosy wymieszać
Sajkofanka smakumigdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy
Sajkofanka smakuserka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej) Dresing: - sok z jednej pomarańczy - łyżka miodu - tymianek Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery
Sajkofanka smakupłatków owsianych - woda - pół kostki twarogu chudego lub półtłustego Pesto: - dwie garście liście rukoli - ząbek czosnku - 1 łyżka octu winnego - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki wody - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Wodę zagotować w czajniku. Płatki wsypać do miseczki, po czym zalać wrzącą wodą w takiej ilości, by przykryła płatki. Odczekać, aż płatki wciągną całą wodę
Sajkofanka smaku