niego częściej. Zapraszam zatem na mój pierwszy eksperyment w postaci pysznych ciasteczek. Ciasteczka owsiane z amarantusem Składniki: 2/3 szklanki amarantusa 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko 4 łyżki miodu 1 łyżka cukru waniliowego ¼ szklanki suszonych wiśni , żurawiny lub rodzynek 3 łyżki pestek słonecznika ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g czekolady gorzkiej 1 banan Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Mania Gotowanianich nie ciągnie. Dlatego staram się "upychać" ten jogurt gdzie tylko mogę, najlepiej gęsty lub grecki ;) Zabielam nim zupy, zamiast śmietany. Lubię go też np. z odrobiną miodu i owocami lub domową granolą. Ale absolutnym hitem są u mnie wszelkiego rodzaju dipy na bazie jogurtu. Zawsze z dużą ilością czosnku, który świetnie działa na odporność
Kraina Tysiąca Smakówgórskich 3 duże marchewki (350 g) (starte w paski na drobnych oczkach) 3 duże jajka 0,5 szklanki (100 g) cukru brązowego (lub według uznania, można dodatkowo dodać miód, słodzik) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 (10 g) łyżeczki masła 3 łyżki mleka 2% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka (20 g) gęstego
Malowane smakiemKROKUS 50 g kiełek rzodkiewki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich łuskanych 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki do sosu mieszamy w mikserze do sosów. Kiełki układamy na półmisku, układamy jabłka pokrojone
Niezły Młynekorzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki miodu Piekarnik nastawiłam na 180 0 C. Dynię ugotowałam do konsystencji przecieru. Masło stopiłam, orzechy posiekałam, a bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszałam w misce. Nakładałam łyżeczką kupki masy
Zdrowa Kuchnia Sowychoinkę ;) Jednak jak sama nazwa wskazuje na "słodkie i słone". A więc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także musztarda z miodem, majonez z sezamem, domowy keczup, weki z rybami, kuleczki serowe przygotowane z greckiego jogurtu i mnóstwo innych pomysłów, od których na samą myśl ślinka cieknie. W gruncie rzeczy pomysły nadające się
Kraina Tysiąca Smakówosobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem
sama złodyczprzygotowaniu, zdrowej przekąski - dobrze trafiliście! Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki zarodków pszennych 3/4 szklanki pestek słonecznika 3 szklanki odżywki białkowej pół szklanki kakao szklanka mleka pół szklanki miodu Płatki owsiane, słonecznik oraz zarodki pszenne prażymy na patelni, zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy dokładnie z odżywką białkową i kakao, a następnie dodajemy mokre składniki. Dokładnie wyrabiamy
sama złodyczmieszać ani wyciskać). Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru. Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka) przelać do słoiczków i zakręcić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAszklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan 1 łyżeczka sody 40 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem
Mania Gotowaniajaglanej Czego potrzebujemy Szklankę kaszy jaglanej dwie szklanki wody Mus Jabłkowo- owocowy ok 5-6 jabłek łyżka cynamonu suszone śliwki , rodzynki , daktyle (po kilka) miód lub cukier do posłodzenia Kaszę zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy, aż spęcznieje wchłonie wodę. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy jeszcze na ok 20 min. Gotową przerzucamy do półmiska
W kuchennym oknie Ewyomlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą) Basilicata (np. Cialledd'alla Contadina - zupa chlebowa gospodyni, Lepre al Miele con Costagne Speziate alla Nicola Taurino - dziki królik w miodzie z przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron
Brzuszki Łakomczuszki150g świeżego szpinaku 200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili Dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem
Moje Kuchenne Rewelacjesałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimi SKŁADNIKI 2 gaście rukoli 1 gruszka 1 serek camembert garść orzechów włoskich sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili PRZYGOTOWANIE Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na środku rukoli. Dookoła
Moje Kuchenne Rewelacjenaczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza
Nerds Kitchen