ulubionymi dodatkami. Smacznego :) . przepis z mojewypieki.com Z podanej ilości składników wyszło 14 małych gofrów :) Do posmarowania gofrów lub wafli można wykorzystać tradycyjną koreańską "herbatę" cytrynową z miodem . Ta herbata jest swoista w smaku i jakże inna od znanych nam herbat :) A jeśli 3-4 łyżki "herbaty" rozmieszamy w szklance przegotowanej wody to uzyskamy oryginalny
Proste Potrawymnie są łatwe i dość szybkie do wykonania. Mam nadzieje, że każdy znajdzie tu coś na swój świąteczny stół :) Zapraszam. Mięsa : karczek pieczony w ziołach i winie żebraka w miodzie boczek pieczony w folii karczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem- pieczona w naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek
Proste Potrawymiesiącach po odstaniu skrystalizował mi się, dlatego teraz dolałam wody, by podczas gotowania uzyskać bardziej płynny syrop niż w roku ubiegłym. Po kilku miesiącach zgęstnieje, zrobi się podobny do miodu. Taki syrop ma witaminy A, C i D. Witaminy z grup B oraz minerały : potas, żelazo, krzem, magnez, a także kwas krzemowy. Można użyć go do pieczenia piernika, słodzenia herbaty
Proste Potrawyczynnego zakwasu 300 g mąki pszennej 300 g mąki żytniej 100 g jogurtu naturalnego ( u mnie Zott) 370 ml letniej wody 18 g soli duża łyżka miodu 20 g siemienia lnianego - przemyć na sicie pod bieżącą wodą Przygotowanie : Siemię lniane zalałam 370 ml wody i pozostawiłam w oczekiwaniu Do miski wlałam jogurt, zakwas ,wsypałam mąki, sól i siemię lniane
Proste Potrawyzmielonych zbóż Rozmieszane zboża wlać do wody z drożdżami i zagotować około 3 min ( ja robię to 5 min, by mieć pewność, że drożdże dobrze się przegotują ), dodać łyżeczkę miodu i ponownie gotować chwilę. Przepis znalazłam w książce pt. "Cztery kroki do zdrowia" Od kilku dni jadamy z mężem taką polewkę na śniadanie i bardzo nam smakuje
Proste Potrawymąki pszennej razowej 445 g mąki pszennej typ 650 530 g wody z solą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu Przygotowanie : Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około
Proste Potrawykawy, innej akurat nie miałam cały zaczyn 200 g mąki pszennej 2 dag drożdży instant około 3/4 szklanki wody płaska łyżka kminku płaska łyżeczka soli 2 łyżki miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki Po wyrośnięciu piekłam w automacie do chleba - program
Proste PotrawySkładniki : około 2 szklanek umytych jagód płaska łyżeczka suszonej lub świeżej mięty 2-3 łyżki cukru lub miodu 4 i pół szklanki dobrej wody Przygotowanie: Miętę zaparzyć w połowie szklanki wrzątku, ostudzić i przecedzić Jagody przetrzeć przez gęste sitko, przelać je 4 szklankami przegotowanej , chłodnej wody Do dzbanka z napojem jagodowym dodać napar z mięty, dosłodzić i wymieszać
Proste PotrawyWlać do słoików i pasteryzować około 10 - 15 min UWAGI : Mój sos pomimo długiego gotowanie ( przez dwa dni po godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :) Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy
Proste Potrawyjest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 1 i 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki 1 op. przyprawy do piernika Dr. Oetkera Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę
Praktyczna plposiłkiem. Po południu nie zalecane jest spożywanie owoców. Owoce suszone. gdy je kupujemy upewnijmy się czy nie były konserwowane dwutlenkiem siarki. Odstawiamy cukier i zastępujemy go miodem lub nierafinowanym brązowym cukrem. Co do picia? Przede wszystkim woda niegazowana, dopuszczalna jest kawa zbożowa i ziołowe herbatki. Można pic soki owocowe i warzywne ale własnoręcznie robione
NaKońcuJęzykaniesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka, piwo, wino), napojów energetyzujących, produktów z wysoką zawartością soli, drożdży, cukru w każdej postaci (słodycze, miód), serów pleśniowych, orzeszków, suszonych owoców (np.rodzynki), produktów przetworzonych i zawierających konserwanty oraz gluten - jedzenie zgodne z grupą krwi WSKAZANIA DO DETOKSYKACJI ORGANIZMU - zaparcia, zaburzenia trawienne - wzdęcia
NaKońcuJęzykafigi 100 g świeżej rukoli 150 g mini mozzarelli 100 g szynki szwarcwaldzkiej 10 pomidorków koktajlowych czerwonych, pomarańczowych sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy i układamy na półmisku, mozzarellę i pomidorki przecinamy na pół, szynkę rwiemy albo kroimy w paseczki, figi myjemy
Niezły MłynekSKŁADNIKI: - 2x 50 ml rumu kokosowego - 100 ml cydru (jabłko na miodzie) - plaster pomarańczy - plaster cytryny - mięta - melisa świeża - kilka kropel syropu klonowego Mega orzeźwienie! Buuuziaki
SMYKWKUCHNI