szkl. mąki; 2 szkl. cukru; 1 szkl. oleju; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżki kakao; ok. 280 g (słoik) dżemu - powideł; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki imbiru; 2 łyżki miodu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę. Dużą formę wykładamy pergaminem i wylewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50 min. Najlepiej
Miksturownikwody różanej. Składniki: 5 granatów; 10 ml wody różanej; ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej; sok z 2 limonek lub z cytryny; opcjonalnie do smaku można dodać miód. Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera z pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek. Ot cała filozofia... Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki
Miksturownikczęści, wyrabiamy każdą część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem i wiórkami kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach. Smacznego!!! PS. Przepis
Miksturownikdomu trudno wytrzymać, na polu wcale nie lepiej... Pomóc może tylko domowa lemoniada. Tak jak obiecałam, podaję przepis z wykorzystaniem cukru różanego. Ale można użyć zwykłego cukru lub miodu. Można także dodać wody różanej dla aromatu. Napój za sprawą cytryn jest bardzo orzeźwiający, z delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki na około 1 l napoju: 2 cytryny
Miksturownikzbiór z ogródka i przyjemność krótka :) Trzeba się nacieszyć teraz do przyszłego lata :) Składniki: 0,5 kg młodego bobu, 6 rzodkiewek, 2 pomidory, kilka listków kolendry. Sos: 1 łyżka miodu, 1/2 soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Bób wrzucamy do gotującej się osolonej wody i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze przez
Delicious Titbitsmultimedialne". Przepisy? Przeważnie proste, ale nie nudne i przede wszystkim z łatwo dostępnych składników. Ja na początek zaznaczyłam do wypróbowania: - królika w sosie musztardowym - tartę pomarańczową - prawdziwki marynowane z miodem (będę musiała z tym trochę poczekać!) - żytni chleb litewski na maślance - kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert Efekty wkrótce pojawią się na blogu :) Akcja Tesco nie atakuje
Kraina Tysiąca Smakówpizzy. Podoba mi się za to pstrąg w pomarańczach, który już do idei tanich obiadów się niestety nie załapał ;) Za to fajne są artykuły. Felieton Katarzyny Grocholi , artykuł o miodzie i świąteczne pomysły. Jak zrobić tanio i szybko bombki (no i super, bo te w sklepach biją rekordy cenowe!), jak ciekawie zapakować prezenty czy przygotować wigilijny stół. Fajnie :) Czy poleciłabym
Kraina Tysiąca Smakówlubią "faszerować się chemią". Dla mnie leki to "ostateczna ostateczność", nie łykam profilaktycznie specyfików z witaminą C, zamiast tego jem więcej owoców, a drobne przeziębienie wolę wyleczyć miodem, cytryną i czosnkiem. Producenci leków próbują nas przekonać, że bez ich tabletek nie damy sobie rady (czasami nawet starając się, aby skutki uboczne nie były zbyt nagłaśniane). Wiadomo, że czasami trzeba
Kraina Tysiąca Smakówproduktami. Jeśli Twoje dziecko też należy do tej grupy, to właśnie pojawiła się książka dla Ciebie - "100 smakołyków dla alergików" Patrycji Wnorowskiej . Wyobrażasz sobie słodycze bez mleka, jajek, miodu, orzechów, kakao, cytrusów oraz chemii? To właśnie są najpopularniejsze alergeny, których niektóre maluchy muszą unikać. W książce znajdziesz przepisy na desery bez tych produktów - od cukierków po torty
Kraina Tysiąca Smakówjednym zamachem kilka owoców. Nigdy nie dodaję do nich cukru, nawet jeśli owoce są kwaśne, bo po co psuć "samo zdrowie" dodatkiem cukru? Lepszą opcją będzie łyżka miodu ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSurówka piękności, czyli płatki owsiane na surowo z dodatkiem owoców i orzechów, soku z cytryny i miodu. Taką surówkę kiedyś jadałam w wersji klasycznej, czyli ze startym jabłkiem, teraz bardziej wolę z bananem. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowycytryny i zmielonymi orzechami i mus malinowy miksując maliny z niewielką ilością fruktozy. Kaszę po lekkim przestudzeniu zmiksowałam i do połowy dodałam łyżeczkę kakao (można dosłodzić, jeśli ktoś chce, miodem lub słodem). Do przygotowanych pucharków nałożyłam najpierw część kakaową kaszy jaglanej, na to mus owocowy, część białą jaglaną, znów mus owocowy i na koniec resztę kaszy białej. Na wierzch odrobina
Zdrowa Kuchnia Sowyalbo wiórka kokosowe i woda - na to samo wyjdzie;) * jajko * 1/2 łyżki oleju ryżowego * 1-2 łyżki rodzynek * imbir na końcu łyżeczki, łyżeczka soku z cytryny * miód i orzechy włoskie na wierzch Przygotowane wg Pięciu Przemian i tak: 1. roztrzepałam jajko z mlekiem kokosowym, dodałam olej (sł) 2. dosypałam mąkę ryżową i imbir (o) 3. łyżkę
Zdrowa Kuchnia Sowysmakował i kilka razy już miałam ochotę na jego powtórkę, ale jakoś nie wychodziło. Do wczoraj:) Z lekką modyfikacją - zmieliłam uprażony sezam, dorzuciłam orzechy i zamiast ksylitolu dałam sam miód. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy