wychodzi z ciastek idealnie to babki z piasku. Na przekór swoim myślom, w dniu "epoki lodowcowej" postanowiłam upiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki
Pasja Smakujeszcze bardziej niebiańska. Składniki: Marynata: ok. 12-15 skrzydełek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki gotowej salsy meksykańskiej 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka octu winnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Pasja Smakupodsmażyć na nim kilka pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny
Pasja Smakuopłukać i oderwać listki. W malakserze zmiksować zamrożone owoce z miętą, by uzyskać lodową masę. Jeśli ktoś woli bardziej słodsze lody to może do owoców dodać cukier lub miód
Pasja Smakudobre serce, zbyt słodkie i kuszące wnętrze, któe zdarza Ci się pokazać od czasu do czasu. KOKTAJL GREJPFRUTOWY. /własny;/ 2-3 porcje 1 dojrzały grejpfrut 3-4 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy (może być inny) sok z 1 cytryny 150 ml soku ananasowego Grejpfruta obieram, dzielę na cząstki. Białej osłonki nie zdejmuję, gdyż to właśnie w niej (tzw. albedo
W kuchni Karmel-itkimąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao - 90g ksylitolu(lub cukru) - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 2 łyżeczki miodu - 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z podanej porcji ulepić około 70-80 kuleczek wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego
Smaczne Zdrowesorbet..znalezione tutaj . Baardzo mocno polecam! Składniki: -1 puszka śmietanki kokosowej (400ml) -450g truskawek(mogą być mrożone-wtedy pomijamy lód) -świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny -3 łyżki miodu -kilka kostek lodu -wiórki kokosowe -200g malin Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować(można również blenderem). Przelać do szklaneczek, na wierzchu położyć połowę truskawki i posypać wiórkami kokosowymi
Smaczne Zdrowepłatków owsianych -8 łyżek mielonego siemienia lnianego -1 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(lub morskiej-płaskie) -40g oleju kokosowego lub masła klarowanego -1 1/2 szklanki wody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać
Smaczne Zdrowecałkowitego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie jogurtowe: - 600ml jogurtu greckiego - 3 jajka - 2 łyżki mąki orkiszowej - ziarenka z 1 laski wanilii - 3/4 szkl.ksylitolu - 1,5 łyżki płynnego miodu lub golden syrup Składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zmiksować. Nadzienie jogurtowe przelać na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec ok.30 minut ( termoobieg). Nadzienie jogurtowe powinno
Smaczne Zdroweprzykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5h. Mój wyrastał 45 minut. Zauważyłam już przy bułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam
Smaczne ZdroweMąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, dodałam także mąkę pełnoziarnistą - by było jeszcze zdrowiej. No i tradycyjnie już cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam baaardzo ! Idealny zarówno na śniadanie, np. z nutellą , miodem, konfiturą lub sam, bez żadnych dodatków, np.na podwieczorek do kawki, jako babeczka bananowa- ja tak właśnie zajadałam. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch
Smaczne Zdrowełyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (250g) - 1/4 szklanki cukru trzcinowego (55g) - 1/4 szklanki płynnego miodu (85g) - 60g masła Przygotowanie: Zdjąć obręcz z tortownicy, na dno wyłożyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią. Spód: Ciasteczka pokruszyć (w malakserze lub tłuczkiem w misce
Smaczne Zdroweobranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów laskowych Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować, użyłam do tego blender ręczny. Do miski
Smaczne Zdrowealbo przechowywać twaróg w lodówce kilka dni. Twaróg domowy można jeść na słono, jak i na słodko, według naszych upodobań. Moja mam bardzo lubiła jeść kanapki z twarogiem i miodem lub z dżemem truskawkowym. Smacznego The post Ja zrobić domowy twaróg? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab, czy karkówka. Natarłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię