szklanki cukru 3 lyzeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1 plaska lyzka kakao 250g masla 3 jajka szczypta soli 1 opakowanie przyprawy do piernikow wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy miod, cukier i maslo. Po przestudzeniu dodajemy do tego przesiana make + kakao, jajka, sol oraz sode rozpuszczona w zimnym mleku. Na koncu dodajemy przyprawy. Wszystko dokladnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy w chlodne
Przysmaki Karolkisię dzisiaj rozwodzić nad właściwościami I zdrowotnością mięs z grilla- powiem tak - zdrowo, pysznie I dietetycznie :) Polecam Zaczynamy: Składniki: Skrzydełka kurczaka ok 50 ml oliwy ok 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 100% dobrego humoru Wykonanie: Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy udka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy
Smaki EdytyGolonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieprzu młotkowanego z kolendra 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką ) 2 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2 ząbki przeciśniętego czosnku Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikTradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte polecenia No i nie muszą leżakować, co ma zaletę dla mocno
Bernika - moj kulinarny pamietnikcukru 280 ml mleka 1 jajko 35 g masła, roztopionego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do podania według upodobań : syrop klonowy, miód, masło, cukier puder lub świeże owoce. W misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce roztrzepać jajko, roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Połączyć suche składniki z płynnymi, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną
Zabawa smakiemZapraszam milosnikow drinkow na BLUE MARGARITA Skladniki: 60 ml bialej tequila 30 ml niebieskiego Curacao 1 lyzka triple sec( nie mialam likieru miodowego- uzylam miod) 45 ml soku z limetek- zamiennie uzylam cytrynowego Wykonanie: wszystko laczymy w shakerze z potluczonym lodem. Podajemy w kieliszku koktailowym . Poniewaz moje koktajlowki "wsiakly" podalam w drinkowce Na zdrowie
Smaki EdytyWlozylam do piekarniaka na 220C na 40min. Przygotowalam sos do podudzi 6- lyzek koncentratu pomidorowego, pol kostki masla, lyzeczka papryki cayenne, 1-2 lyzki octu balsamicznego, 2-3 lyzki miodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem. W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam
Smaki Edytykoncentratu pomidorowego 3-4 łyzki ketchup 2 łyzki masla 2 łyżki vinegar 2 ząbki czosnku- przecisnięte przez praske 1/4 łyzeczki papryki cayenne 1/4 łyzeczki sosu Worcestershire 4-6 łyzek miodu lub syropu klonowego ( ilość zależy tak naprawde od naszego smaku :) ) ok 100 ml wody. Wykonanie: Wszystkie składniki łaczymy w garnku do zagotowania. Do sosu wkładamy kurczaka- gotujemy
Smaki EdytyObiad :) ten kurczak stał się przebojem na naszym stole- ostrość musztardy ze słodyczą syropu klonowego- zachwycił każdego. Czy wiecie, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód I zawiera też mniej kalorii :) Jako pierwsi w pozyskiwaniu syropu klonowego I wyrobu cukru byli Indianie z Ameryki, z części północno-wschodniej. Polecam :) Zaczynamy : Składniki: udka z kurczaka 1 musztarda Dijon
Smaki Edytymargaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 op. cukru waniliowego ew olej do smażenia dodatkowo ulubione dodatki : cukier puder , powidła , śmietana , miód, mus owocowy..... Wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą na jednolitą masę . Smażyć na małym ogniu ,najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu , ew na odrobinie oleju . Podawać wg uznania :) Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaschorzeniach górnych dróg oddechowych. A , że dopadło nas przeziębienie Mamy ( w zasadzie to tylko kaszle potwornie) to trzeba ją postawić na nogi. Mamy za sobą płukanie gardła szałwią, miód ( w zasadzie Manukę) z cytryną itp. A , że apetyt przy tym z reguły też z chorobą przegrywa to na obiad będzie lekki rosołek z kaszką manną i żółtkiem dla wzmocnienia. Czytaj
Buniabaje w kuchniPrzekonałam się, że daje się go używać po ,, poprawkach" jak wlejemy go do garnuszka i gotujemy na małym gazie by zredukować jego objętość .Dodaję do niego zawsze odrobinę miodu .Robi się z tego płynna przyprawa. Nie zredukowałam - ale nic to. Miałam też w planie obsmażanie białej kiełbasy na Wielkanoc. Połączyłam działania. Wsadziłam białą w sos zrobiony na bazie octu
Buniabaje w kuchniodrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMusi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy jak połączą się smakowo z opiekaną białą kiełbasą
Buniabaje w kuchni