mięso duszone - 8529 przepisów (strona:295/569)

ROLADKI Z BAKŁAŻANA 130

różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy(...)doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem

Markowy smak
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 128

Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest  naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki(...)Wykonanie: porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na  złoty kolor na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut w międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś z warzywami i pesto 174

zwieść temu, że „przecież jedna cebula nie waży dużo” Łosoś z warzywami i pesto 2015-10-17 20:26:13 Prosty i bardzo efektowny grillowany na patelni łosoś z duszonymi kolorowymi warzywami. Dodatek bazyliowego pesto podkreśla śródziemnomorski klimat dania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2x250g fileta z łososia (ze skórą) 1 mała marchewka (100g) kawałek cukinii (125g(...)gotowego łososia delikatnie usuwamy skórę i odkładamy mięso w ciepłe miejsce. W międzyczasie na osobnej patelni na również dość silnym ogniu rozgrzewamy kolejne 2-3 łyżki oliwy. Przez chwilę podsmażamy cebulę, po czym dodajemy paprykę i marchewkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty mieszając. Patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy przez 5-6 minut. Dodajemy pieczarki i cukinię

Kulinarna Pokusa
Klopsy w sosie pomidorowym 146

papryka słodka papryka ostra  cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy(...)ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy klopsy rumienimy mąkę (powinna być jasnobeżowa) a następnie uzyskaną zasmażkę podlewamy sosem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy z powrotem z patelni do garnka z mięsem. Mieszamy delikatnie

Qchnia po prostu
Kurczak w cieście francuskim 396

natką pietruszki, solą i pieprzem. Drugą pokrojoną cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak, chwilkę dusimy, pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem, odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka obsmażamy na oleju z obu stron przez 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni, nacinamy mięso w dwóch miejscach tworząc dość głębokie kieszonki, w które wkładamy oba farsze ze szpinaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 225

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy(...)skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami 145

czerwona ostra papryka majeranek pieprz sól Wykonanie: Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Mięso powinno być całkowicie zakryte wodą. Garnek wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki i nacieramy ją solą, pieprzem i paprykami. Natomiast(...)jabłka i żurawinę. Wszystko dusimy razem, aż jabłka zmiękną. Dodajemy ugotowaną kaszę, dokładnie mieszamy i przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.  Kaczkę nadziewamy farszem i spinam wykałaczkami. Ja piekłam kaczkę w garnku rzymskim, więc przez 30 minut moczyłam go w zimnej wodzie. Jeśli będziecie piec mięso w naczyniu żaroodpornym, wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie 195

Duszona młoda kapusta, świeżo usmażone mielone kotlety i młode ziemniaki obficie posypane koperkiem…tradycyiny obiad latem niemalże na każdym polskim stole, nie sądzicie? Taki właśnie obiad ugotowałam dla mojej rodzinki. Wszyscy jedli, że aż im się uszy trzęsły. “Czemu nie robisz zimą takiego obiadu? ” zapytało moje dziecko. Wytłumaczyłam, że to danie sezonowe, a poza tym smakuje(...)lepiej jak się na nie czeka cały rok. Przyrządzam młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi. Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia i mnóstwo zieleniny. Lubię kiedy kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało

codojedzenia
Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami 135

oleju. Dodać pieczarki uprzednio obrane, umyte oraz pokrojone w większą kostkę. Po kilku minutach dołożyć mięso mielone, które mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. Całość posypać przyprawami i następnie wlać wodę/bulion. Po zredukowaniu się płynu dolać śmietankę i wmieszać koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Gotowy makaron

Di gotuje
Pałki z kurczaka w sosie kokosowo pomidorowym 92

zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko. Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy

R'n'G Kitchen
OSZUKANE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 124

drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone podlewamy wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu. SMACZNEEEEEGO

BezglutenowaIzabela
Karkówka w sosie pomidorowym. 248

patelnię z pokrywką. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na patelni po mięsie - około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około  1,5 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi

zadanie-gotowanie
Buraczki duszone z wiśniami i korzenną nutą 135

wrzucić masło i wszystkie zmielone korzenne przyprawy, dodać pokrojone buraczki, wiśnie i sok z wiśni. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodać rodzynki, chili, tymianek oraz sol i pieprz do smaku. Poddusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać na goraco jako przystawkę do mięs. Ja jadłam również na zimno z serem pleśniowym i tez było super. Gorąco polecam :) ps. gałązki

Gosia gotuje
Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie z bukietem warzyw i makaronem 164

Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, przekrojone na pół pomidorki i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy bukiet warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Fit chili con carne 160

patelni. Dorzucamy doprawione pieprzem cayenne i solą mięso. Smażymy ok. 15 min starając się rozbić mięso na jak najmniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy kukurydzę

Gawron w rosole

Proponowane wyszukiwania