mięso duszone - 8529 przepisów (strona:295/569)

Kotleciki miniaturki 129

solą i pieprzem świeżo mielonym i dokładnie wyrabiamy mięso. Olej rozgrzewamy na patelni małą łyżeczką nabieramy mięso i kulamy malutkie kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu obracając z każdej strony.Usmażone kotleciki wkładamy do rondla podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Można dodać kilka pieczarek. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego

kgwjanczewo
Polędwiczka w sosie cydrowym 261

musztardą oraz solą i pieprzem. Gdy się ponownie zagotuje, zanurzamy w sosie kawałki mięsa (jeśli z mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie (jeśli sos jest rzadki, to dusimy bez przykrycia, jeśli ma odpowiadającą nam konsystencję – pod przykryciem). Gotowe danie posypujemy świeżą, posiekaną natką

Poezja smaku
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 127

się na przykład, że jedyną potrawą, w której z czystym sumieniem możecie przypalić czosnek, jest duszony na oliwie szpinak. Z przypalonym czosnkiem będzie smakował jeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka

Chilli Czosnek i Oliwa
Żeberka w modrej kapuście 118

cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka(...)balsamiczny i krótko przesmażyć. Całość przełożyć do żeberek, dodać pokruszone grzyby i doprawić do smaku. Dusić jeszcze około 50 minut.  Po tym czasie wyjąć żeberka z sosu i przygotować zasmażkę. Na suchej patelni lekko przypalić mąkę i zaprawić nią sos, chwilę pogotować. Mięso ponownie przełożyć do sosu

Nie tylko w kuchni
Lasagne 168

pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut

Życie zamknięte w smaku
Danie jednogarnkowe : ratatouille z klopsikami 101

klopsiki. Podsmażamy je przez chwilę na oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę i dalej smażymy. Do mięsa dodajemy kolejno pokrojone pieczarki i bakłażana. Całość dalej podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy różyczki brokułu i dusimy chwilę pod przykryciem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Grillowana wołowina z mozzarellą 128

porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety grillujemy   z obu stron. Cebulę razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w kostkę. Całość dusimy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z posiekaną bazylią. Podajemy z grillowanymi kotletami. /* Style

R'n'G Kitchen
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1501

patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak w curry z masłem orzechowym 123

mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać.  Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy). SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane 207

jajko. Następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Zrazy krótko obsmażyć na oleju ze wszystkich stron aby mięso zmieniło kolor. Potem zrazy przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Dodać listki laurowe oraz resztę pokrojonej w półplastry cebuli. Doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Jeśli płyn odparuje w trakcie duszenia to podlać jeszcze odrobiną

Monia miesza i gotuje
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym 120

kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku.  Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.  Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki.  Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem.  Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. 125

łagodzić objawy stresu. Młody rabarbar możemy jeść na surowo, jednak lepiej go piec, gotować lub dusić. Doskonale nadaje się do komputu. Najsmaczniejsze są odmiany, które mają łodygi  o intensywnym, czerwono-krwistym kolorze.  Surowy lub przetworzony jest polecany osobom, które jedzą dużo mięsa, wędlin oraz jajek. Produkty te bowiem zakwaszają nasz organizm, a rabarbar działa przeciwnie- alkalizująco

Przepisy i porady kulinarne
Kolorowe spaghetti 113

już podsmażone, dodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę. Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy. Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy! Teraz czas na ugotowanie makaronu

Lawendowe Niebo
Pate z wątróbki z dzika 138

łyżkami masła, przesmażamy na nim wątróbkę, a następnie szalotki. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i wino. Dusimy przez 15 minut. Odstawiamy, dodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do żaroodpornych kokilek. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, kokilki wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Schab ze śliwką w sosie curry. 209

obsmażamy z każdej strony i   całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40  minut.  Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i  kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie.  Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 151

dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu, a na patelnie trafiają pokrojone w cienkie paseczki grzyby. Uzupełniamy tłuszcz tak, aby grzyby nie przywierały do patelni. Gotowe grzyby dodajemy do rondla z mięsem. 3. Połączone składniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat

Apetyczna babeczka
Muszelki z kurczakiem 178

dużą kostkę, smażyć na patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.  4. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojone drobno pomidory, posiekaną drobno papryczkę chili i kostkę bulionową. 5. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki

Pasja Smaku
Pilaw z mięsa mielonego 199

Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe. W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki. Dodajemy paste curry- mieszamy. Wrzucamy ryż. Odsmażamy ryż ok 2 min. Dolewamy bulionu kurczakowego, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 10 min.  Po 10 min dodajemy kukurydzę I fasolkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody

Smaki Edyty
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 157

Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Pózniej wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Pod koniec duszenia odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania wody

Słodkości i nie tylko
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 337

Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, a pierś z kurczaka w kostkę. Grzyby i mięso posolić i popieprzyć – smażyć na odrobinie oleju, gdy woda zacznie wyparowywać dodać pokrojonego w paski i sparzonego pora. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Podawać z sosem – polać na wierzch makaronu

Fabryka pomysłów
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 171

Pyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody) przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso  umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i obsmażać na średnim ogniu aż soki odparują. Przełożyć do misy

Stare Gary
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 161

następnie dodać do ryżu i  mięsa. Doprawić solą i pieprzem majerankiem  i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsną  nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około(...)gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 149

domowym sumptem :) Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą z zaskoczenia oczy, a potem zapada cisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia i pomrukiwania zachwytu ;)   Składniki: duszenie ośmiornicy 1 ośmiornica (ok. 1 kg), najlepiej mrożona 4 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe sól, pieprz kilka(...)mleku) i czyścimy ją. Jeśli używacie świeżej ośmiornicy, trzeba rozbić jej mięso, żeby nie było twarde. Do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, sok z połowy limonki, cebulę, zmiażdżony czosnek i szybko podsmażamy. Dodajemy ośmiornicę, obsmażamy po kilka sekund z każdej strony i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Przygotowujemy w międzyczasie chipsy z buraka i topinamburu. Należy obrać

Pociąg Do Kuchni
Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna 250

możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 10 minut. Następnie dodaję przecier pomidorowy, mieszam i jeżeli sos jest za gęsty dodaję sok pomidorowy ( w moim przypadku dodałam około 150 ml soku pomidorowego). Doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 5 minut. Sos mięsny do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję(...)naczynia żaroodpornego nakładam kilka łyżek sosu beszamel i go rozsmarowuję. Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę

Uwaga Babcia Gotuje
Tajska zupa z Winiary 160

Tajskiej zupy byłam trochę sceptycznie nastawiona, a niepotrzebnie. Smakuje pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka(...)minut. Następnie dodajemy cebulę, pora i cukinię i dusimy jeszcze około 3 minut, po czym zalewamy jarzyny 750 ml wody i zagotowujemy.  Większą zawartość saszetki wsypujemy do 250 ml wody i mieszamy. Następnie wlewamy do gotujących się jarzyn i ponownie zagotowujemy mieszając. Następnie wsypujemy zawartość mniejszej saszetki i mięso. Całość razem mieszamy, gotujemy około minuty i podajemy

Smakowy Raj
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 120

różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy(...)doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem

Markowy smak
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 119

Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest  naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki(...)Wykonanie: porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na  złoty kolor na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut w międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania