mięso duszone - 8529 przepisów (strona:296/569)

Pałki z kurczaka w sosie kokosowo pomidorowym 104

zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko. Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy

R'n'G Kitchen
OSZUKANE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 135

drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone podlewamy wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu. SMACZNEEEEEGO

BezglutenowaIzabela
Karkówka w sosie pomidorowym. 258

patelnię z pokrywką. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na patelni po mięsie - około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około  1,5 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi

zadanie-gotowanie
Buraczki duszone z wiśniami i korzenną nutą 146

wrzucić masło i wszystkie zmielone korzenne przyprawy, dodać pokrojone buraczki, wiśnie i sok z wiśni. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodać rodzynki, chili, tymianek oraz sol i pieprz do smaku. Poddusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać na goraco jako przystawkę do mięs. Ja jadłam również na zimno z serem pleśniowym i tez było super. Gorąco polecam :) ps. gałązki

Gosia gotuje
Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie z bukietem warzyw i makaronem 177

Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, przekrojone na pół pomidorki i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy bukiet warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Fit chili con carne 171

patelni. Dorzucamy doprawione pieprzem cayenne i solą mięso. Smażymy ok. 15 min starając się rozbić mięso na jak najmniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy kukurydzę

Gawron w rosole
SAKIEWKI Z INDYKIEM I DUSZONĄ MARCHEWKĄ 179

łyżkę oleju. Następnie dodaję mięso mielone. Szalotkę i pieczarki obieram i drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano. Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam w kształt

Gotowanie Patki
Karnawał 2017 - dania mięsne: Szynka wieprzowa "po chińsku" 169

stron nabierze ładnego złotobrązowego koloru, na patelnię przełóż warzywa. Całość smaż chwilę mieszając. Następnie do mięsa w warzywami dodaj ananasa i pastę curry (czerwona pasta curry jest dość ostra, więc dobrze jest ją dodawać stopniowo). Całość podlej niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj i duś przez kilka - kilkanaście minut. Na końcu na patelnię dodaj ananasa i mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj

blog.moje-pasje.info
LENIWE GOŁĄBKI-JAK JE ZROBIĆ 178

drobno poszatkowač,pieczarki pokroić w kostkę,cebulę drobno posiekač.Do kapusty dodać pieczarki, mięso mielone,cebulę ,jajka,sól,pieprz,kaszę mannę,dobrze wymieszać.Formować kotlety ,obsmazyć je na oleju i ułożyć w garnku lub rondlu.Zalać zrobionym sosem pomidorowo- śmietanowym i dusić 30 minut. Wszystkie składniki na sos oprócz śmietany wymieszać i zagotować.Zestawic z ognia.Zachartowac śmietanę kilkoma

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami 182

koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy z odrobina wody. Smacznego

Quinoa Raz!
PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 175

jakieś 10 minut.  Sos warzywny studzimy, jest już dość gęsty i teraz dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.  Papryki nadziewamy pastą, przykrywamy kapelusikami, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź dużym garnku, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu około 25-30 minut. Uważając aby papryka nam się

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 99

składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy

R'n'G Kitchen
Swojska dynia z ziemniakami. Na jednogarnkowy obiad. 117

plastry, posól i zeszklij na patelni na oleju lub maśle. Dodaj pokrojone w plastry mięso, smaż kilka minut. W tym czasie dynię pozbawioną pestek pokrój na małe kawałki (hokkaido nie trzeba obierać), dolej około 1/2 szklanki wody, dodaj przyprawy oraz miód i duś pod przykryciem 10 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki (podobnie jak dynię), duś jeszcze 10 minut ewentualnie

Smakuje zdrowo
Poniedziałkowy "fit" - Strogonow z indykiem 164

minut mieszając.  Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. wrzucamy do mięsa i podduszamy 5 minut, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.  Całość zalewamy około 300 ml wody i dodajemy zblendowane pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Dusimy przez około 15 minut.  Podajemy ze szczyptą posiekanego szczypioru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulpeciki w sosie pomidorowym 103

wodzie. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.   Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Formujemy małe kuleczki.   Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów.   Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Passion of Cooking
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 193

oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. W razie potrzeby dolać wody. Łyżkę mąki

Gospodyni Miejska
Pilaw z wieprzowiną i groszkiem 138

kawałki o grubości do 0,5 cm.  W głębokim rondlu rozgrzewam olej, podsmażam mięso, dodaję chili, czosnek i pieczarki. Przesmażam szybko. W tym momencie wsypuję ryż, mieszam aby każde ziarenko było oblepione smakiem. Solę do smaku i zalewam do równości wodą. Duszę pod przykryciem, zaglądając od czasu do czasu czy ryż wchłonął wodę. Po pierwszym wchłonięciu wody w ziarna

kawawszklance
klasyka w kuchni czyli spaghetti bolognese 113

mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać  pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość  doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 20-25 minut.  W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy makaron. Po ugotowaniu

Miód i pieprz
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 160

mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać  pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość  doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 7-10 minut.  Ciepły farsz układamy w wyjętych z piekarnika bakłażanach, a następnie

Miód i pieprz
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 242

szczypcami (nie nakłuwajcie go widelcem ani nie przyciskajcie do patelni, bo wypłyną Wam soki i mięso nie będzie już tak soczyste). Pod koniec smażenia podlewamy filety kilkoma łyżkami wody (będzie skwierczeć i dymić), potrząsamy patelnią, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz

Nerds Kitchen
Leczo 153

zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy. Na końcu wrzucamy duszonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i koncentratem pomidorowym. Zamiast kurczaka można też użyć kiełbasy czy parówek – kroimy na małe kawałki i podsmażamy. Jeżeli ktoś nie jada mięsa to polecam część z samymi warzywami – też jest pyszna Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sos pieczarkowy do ryżu i makaronu 352

się zeszkli, następnie zalewam lekko wodą. Dodaję pokrojone pieczarki i solę, aby puściły wodę. Wszystko duszę na małym ogniu około 20 minut. Międzyczasie przygotowuje kurczaka. Pierś kroję w kostkę i przyprawiam solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, estragonem oraz tymiankiem, podsmażam na osobnej patelni. Gotowe mięso dodaję do pieczarek. Aby nadać konsystencje sosu, łyżkę skrobi rozcieńczam z wodą (pół szklanki) następnie zalewam

Pause Gotowanie!
Gulasz z ciecierzycą 201

talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą  i pieprzem. Podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito 152

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy

In my kitchen
Cannelloni z mięsem mielonym + film 150

keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje nie wymagały wstępnego gotowania

Smakowite Dania
Łopatka duszona z miodem i piwem 166

majerankiem, czubricą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć mięso, dookoła mięsa ułożyć obrane, przekrojone na pół ziemniaki i minimarchewkę. Zalać piwem, na wierzchu rozłożyc łyżke miodu i gałązki lubczyku ( jedną pokroiłam). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika . Dusić 60 minut w temperaturze 160C, Podawac bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
Spaghetti po mojemu 197

opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem

W poszukiwaniu inspiracji
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 194

Pora również umyć i pokroić w cieniutkie słupki. Rozgrzać dość mocno patelnię. Dodać olej i mięso. Obsmażyć krótko cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente.  Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta. Żeby było do końca "po polsku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak korma- chicken korma 393

cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze

Smaki Edyty
Kurczak w sosie porowo-śmietanowym 412

Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por.  Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut. Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy 2 -3 łyżki śmietany i dusimy

Kuchnia moimi oczami
Naleśniki po meksykańsku 297

mleka, wody, soli robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki.  FARSZ  Mięso mielone smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, przyprawę curry, papryczkę chili, sos tao tao. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym ogniu. Gdy farsz jest bardzo gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy

Kuchnia Danusi
Paprykowy kurczak z pieczarkami i brokułami 377

ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy 5-6 łyżeczek słodkiej papryki w proszku. Wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszamy , podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy - najlepiej na parze(...)Podajemy mięso z brokułami             Albo dodatkowo w towarzystwie ziemniaczków :)                                             SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
Najlepszy krem z pomidorów 122

kosteczkę. Kroimy je w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pomidory. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ziołami . Pomidory pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowy wywar odcedzamy na sitku. Warzywa i mięso odkładamy na bok, a płyn przelewamy z powrotem do garnka. Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz

Mania Gotowania
Jesienna potrawka z kurczaka 187

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę.  Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut.  Podawać z ziemniakami lub ryżem

Pasja Smaku
Kurczak korma- chicken korma 190

miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.  Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze

Smaki Edyty
Kotlety schabowe z krazkami ziemniaczanymi 174

mieso odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki  Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec w bulce tartej)  Na rozgrzana patelnie kladziemy kotlety posmarzajac je z obu stron, potem wszystkie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu co jakis czas obracajac  W tym samym czasie smarzymy

Klaudynkowa kuchnia
KUCHNIA DLA ZABIEGANYCH - Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą 330

curry, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, zrumienić. Zmniejszyć ogień, do mięsa dodać pokrojonego w krążki pora (białą część), wymieszać, zeszklić. W kolejnym kroku dodać  pokrojone w plastry grzyby (rzecz jasna uprzednio oczyszczone i umyte;). Całość podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z ognia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Leczo z cukinią i białą fasolą 220

Dużo warzyw i dużo ziół. Wszystko razem duszone w sosie pomidorowym. Danie podaję najczęściej z natką, koperkiem lub posiekaną rukolą. Gdy mamy ochotę na bardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną(...)opcjonalnie: łyżka tabasco lub ostrej papryczki Przygotowanie: Warzywa myję, obieram cebulę i czosnek. Warzywa kroję w niezbyt małą kostkę. Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką 1284

propozycja na obiad czy kolację. Zapakuj w lunchbox do pracy - drugiego dnia też smakuje super! Szczególnie polecam, jeśli jedzą z Tobą dzieci :)  Dzieci (z reguły) lubią dania z mięsem drobiowym, lubią również ziemniaki, a dodatek marchewki sprawia, że całość nabiera lekko słodkiego posmaku oraz wzrasta wartość odżywcza posiłku. Możesz w ten sposób również marchewkę przemycić, jeśli akurat dziecko(...)drobno marchewkę i razem dusimy do miękkości. Wlewamy połowę śmietany, jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Naczynie żaroodporne natłuszczam (ceramicznych nie ma potrzeby, ale można), układamy warstwę ziemniaków, posypujemy odrobiną startego sera żółtego, wykładamy połowę farszu mięsnego, oprószamy serem, układamy ziemniaki i oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego

Kolorowy Przepisownik
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 226

Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można(...)wrzucić na to posiekaną cebulkę. Podsmażać ją na wolnym ogniu do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić też posiekany czosnek. Gdy cebulka jest zrumieniona dodać pomidory i na wolnym ogniu podsmażać je do odparowania nadmiaru płynu. W połowie duszenia pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną i zieloną). Powstający sos posolić i popieprzyć. Nic nie przeszkadza

Sztuka gotowania w/g Samiry
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs 221

Dziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Bread Street Kitchen”, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i

karmelowy
Zeberka duszone w piwie 146

Jesiennie się zrobiło na dworze dlatego postanowiłam sięgnąć po konkretne dania, sycące i rozgrzewające. Jako pierwsze zrobiłam żeberka duszone w piwie. Proste danie, aromatyczne, soczyste

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 470

oleju, smażonych potraw, słodyczy, słodkich i gazowanych napojów, mięsa wołowego i wieprzowego, białe pieczywo innych produktów dosładzanych lub wysoko-przetworzonych. Jednak skoro pozbyłem się tych rzeczy z mojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :)  Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem(...)ostateczności soki, jednak bez dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika

All My Fit Life
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 161

obecnie przygotowuje się z różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi(...)czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa z indyka doprawiłam solą i pieprzem, posmarowałam obficie pastą z bakłażana, zawinęłam boki mięsa do środka i zwinęłam w roladę, roladę spięłam 2 wykałaczkami. Tak postąpiłam z każdym kawałkiem mięsa. Ułożyłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 170

ziołowym. Dobrze jest zostawić go w tej mieszance aby mięso przeszło smakiem. Indyk ląduje w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami. Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich(...)tego wychodzi? REWELACJA! Smak nie jest jednolity, to podróż po smakowej krainie. Przy pierwszym zderzeniu z warzywami wyczuwa się słodycz, ale po chwili poczujemy moc! :) W połączeniu z ziołowym mięsem i gorącymi winogronami jest to... niebo w gębie. Bałyśmy się tej wariacji, która zrodziła się w głowie młodszej domowej kucharki, ale... wszyscy byli i są nadal zachwyceni, dokładki leciały, danie

Wypisz Wymaluj
Kurczak po meksykańsku 285

Piersi z kurczaka jako mięso niezbyt drogie, a przy tym zdrowe gości na naszym stole dość często. Jednak dzięki rozmaitym sposobom przyrządzenia nie przykrzy się i można je jeść naprawdę często. Dzisiaj propozycja podania kurczaka po meksykańsku. Oczywiście z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo(...)patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy kurczaka w sosie wraz z plackami pokrojonymi w trójkąty

Kolizje Smaków
Warzywny gar z ciecierzycą 148

minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie dusić ok. 15 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków

gutfut
Żeberka zapiekane z kapustą 122

rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i jeszcze chwilę dusimy aż kapusta zgęstnieje. Wykładamy kapustę do naczynia żaroodpornego. Żeberka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 st na ok 1 godzinę. Kiedy mięso jest wystarczająco miękkie, potrawa jest gotowa.  Podajemy

Gotowanie jest łatwe
Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami :) 201

smaż przez 15-20 minut, co kilka minut mieszając.  W międzyczasie wymieszaj mięso z jajkiem i lubionymi przyprawami. Uformuj małe pulpeciki (ok. 15 sztuk).  Do garnka z warzywami wlej passatę i wymieszaj. Na wierzchu warzyw ułóż pulpety, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 5-7 minut na małym ogniu. W tym czasie białko się zetnie i pulpeciki będą

Zdrowie na języku :P
schab po bałkańsku 3025

solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spaghetti pełnoziarniste z indykiem w sosie pomidorowym 128

Padano świeża bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE:  Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone z indyka , które obsmażamy. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach  marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Całość smażymy ok. 2-3 min. dolewamy pół szklanki przegotowanej wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min.  W między czasie gotujemy makaron

kulinarnyJa
Patisony faszerowane mięsem i soczewicą 147

jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują

Smak mojej kuchni
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 195

pieprz. W miseczce łącze mięso, jajka, bułkę tartą, kucharek, pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano. W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty. Na koniec posypuję drobno

Gotowanie Patki
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 202

mięso może nawet od razu lądować na głębokiej patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko

Kulinarne zapędy Kokosa
Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną. 260

drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, mielone mięso i koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać ketchup z cukinii, krojone pomidory z puszki i bulion. Potrawę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 35 minut. Około 10 minut przed końcem duszenia dodać czerwoną fasolę osączoną z zalewy. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ostrą papryką

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gulasz wieprzowy z warzywami 132

soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły sok i połączyły się ze smakiem ze smażenia mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez

Posadzone i zjedzone
Ośmiornica duszona w pomidorach 189

więc umyłam i zabrałam się do gotowania. I powiem Wam że było warto. Mięso ośmiornicy przyrządzonej w ten sposób smakowało o niebo lepiej niż tej z chińskiej knajpy jedzonej prze ze mnie kilka miesięcy temu! Przy gotowaniu posiłkowałam się tym przepisem :-) Ośmiornica duszona w pomidorach OŚMIORNICA DUSZONA W POMIDORACH Na 4 porcje:    900 g oczyszczonej ośmiornicy

peggiwkuchni
Kurczak w sosie pomidorowym ze szparagami 169

tłuszczu smażymy filety po 3-4 min  z każdej strony, następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 5-7 min , co jakiś czas obracając filety.  W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wywaru z patelni, dodajemy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez

Kolejny blog o gotowaniu
Żeberka duszone w pomidorach 119

podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę razem z mięsem i zalewamy gorącym bulionem. Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min. Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować

R'n'G Kitchen
Boeuf strogonow 118

odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz

Anioły w kuchni
Domowe Spaghetti Bolognese 173

właśnie do spaghetti oliwa 1.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, następnie dodajemy mięso i szybko je rozdrabniamy łopatką, solimy pieprzymy je, ja jeszcze posypuje czerwoną papryką. Smażymy jakieś 5-10 min, następnie dodajemy nasze pomidory z puszki i całość po doprawieniu dusimy jakieś 15 min. Próbujemy i doprawiamy gdy jest taka potrzeba. 2. Spaghetti gotujemy według instrukcji

Gotowanie...to proste !
Makaron z grzybami mun po chińsku 193

Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem. Makaron moczę

Kuchnia co dnia
Roladki drobiowe ze szpinakiem 122

łyżka masła olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy szpinak, chwilę dusimy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy, każdą pojedynczą pierś przekrawamy na pół i rozbijamy uważając by nie podziurawić mięsa, solimy i pieprzymy.   Na rozbite mięso kładziemy plaster sera żółtego na to szpinak

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z ryżem i mięsem 612

wodzie na półtwardo. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Do dużej miski przekładamy ryż, mielone mięso i cebulę. Doprawić do smaku i dokładnie wszystko razem mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy w rulonik. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać wodą którą sparzyliśmy kapustę. Dusić do miękkości pod przykryciem.  Podawać z sosem pomidorowym

magiczna kuchnia Kasi
Burrito w kukurydzianej tortilli 159

czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty

Marder&Marder Manufacture
Imbirowy kurczak curry z rabarbarem 165

garnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem rabarbarowym i posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Sos z cukinii. 146

będzie zeszklona dodajemy posiekaną cukinię, szybko obsmażamy, zalewamy mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.  Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek.  Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 174

gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy

królestwo garów
Spaghetti bolognese 152

patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 30 minut aż mięso zbrązowieje, a wręcz się delikatnie przypali. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez minimum 0,3 minut, mieszając od czasu do czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się

MarciochaKucharzy
Kurczak w Czerwonym Curry według ALEXA 250

warzyw chińskich 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżka masła do smażenia 1 pojedynczy filet Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle tak jak na sos i dodać 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry. Rozmieszać. Co jakiś czas podlewać wodą. Dodać chińską mieszankę warzyw i dusić pod przykryciem do dopóki bambus będzie miękki. Między czasie ugotować ryż. Jak wszystko będzie gotowe

Blondynka Gotuje
Krem z zielonych ogórków. 196

również w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy

Kuchnia Beaty
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 396

mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko. Dokładnie razem mieszamy. SOS: Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni ( do momentu aż się rozpadną ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano. Dodajemy

Ostra na Słodko
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 148

zimnej wody * 2 łyżki oliwy  Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać

Magiczne Życie Marty
CHRUŚCIKI 2014 144

mąż uwielbiają :)) Korzystam od lat z tego samego przepisu, jednak w tym roku z duszą na ramieniu zrobiłam odstępstwo. Zaintrygował mnie przepis ze strony Smacznej Pyzy (oryginał TUTAJ ).  W przepisie, aby dobrze napowietrzyć ciasto zaleca się przemielenie je dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Pomysł wydał mi się rewelacyjny! Robiąc ciasto w powyższego przepisu troszkę się martwiłam, bo ciasto

Walijskie Pichcenie
pożywny gulasz szwajcarski z kurkami na ostro... 174

boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki, czosnek, papryczkę i wymieszać, dolać 1 szklankę wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone w talarki, wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Boeuf strogonow 192

odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz

Anioły w kuchni
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 241

być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku

Miksturownik
Makaron penne z papryką 226

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i dodajemy na rozgrzany olej. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy przez ok. 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy całość do smaku. Dusimy wszystko przez kolejne 10 minut. Sos nakładamy na makaron i gotowe! insertCookd("76759c7101db2b19ed01292289cfade0

Emcia Pichci
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 184

Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
Oszukane gołąbki 194

Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron.  Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego

Z miłości do słodkości
Zrol(adk)owany. 202

serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około 10 minut na wolnym ogniu

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania