mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:379/1172)

Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami 1025

piekarniku. Dlaczego? Ponieważ nie wymagają dużo pracy i zazwyczaj nie trzeba ich pilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :) Składniki marynaty do kurczaka: 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku około 6 łyżek oliwy 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...)dokładnie pokryć ziemniaki. Do ziemniaków wkładamy zamarynowane pałki kurczaka. Marynatę, która została w misce po mięsie, przekładamy na mięso. Do przygotowania tego typu potraw używam naczyń żaroodpornych bez pokrywki (takich, jak na zdjęciu).  Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55 minut. Ja piekłam przez 35 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem), po czym temperaturę zwiększyłam

Smak mojego domu
Ślimaki 145

cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto(...)zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz. Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190stopni z funkcją góra-dół ok. 15 minut ( wyciągamy, gdy są zarumienione czas możemy adekwatnie skrócić bądź wydłużyć). Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 132

się ze sobą łączą. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje od razu po upieczeniu, jak i później odgrzewana. Do zapiekanki najlepiej wybierać dobrej jakości mięso mielone, może być samo wieprzowe, mieszane z wołowym lub delikatniejsze mielone z indyka. Czas pieczenia zapiekanki będzie zależał od rodzaju ziemniaków, gdyż jedne szybciej się pieką, innym zaś potrzeba więcej czasu. Zapiekanka jest bardzo sycąca, ale też(...)mozzarella zapiekanka nie jest też, aż tak bardzo tłusta i smak sera nie góruje nad pozostałymi składnikami. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 90 minut Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym: (brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek

Kuchcik gotuje
Kanapki z pieczonym kurczakiem. 195

kawałkami mięsa. Niby nic takiego, ale zachęcam do spróbowania. Pierwszy raz przygotowałam je na jakiś wyjazd, tyle tylko ,że zamiast chleba użyłam pszennych bułeczek. Tak nam posmakowały, że teraz gdy na obiad piekę ćwiarteczki z kurczaka, zawsze piekę więcej, by wystarczyło jeszcze na kanapki. Pycha!!! Składniki na kanapki z pieczonym kurczakiem 3 kromki świeżego chleba 1 pieczone udko lub ćwiartka z kurczaka trochę masła      Każdą kromkę cienko smarujemy masełkiem i obkładamy mięsem oddzielonym od kości. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym 177

lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na warzywa układam mięso, podlewam wywarem jarzynowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze około 40 - 60 min.  Upieczone wyjmuję i odstawiam by odpoczęło. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Faszerowana papryka 162

przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu. 5. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem. 6. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i faszerujemy. 7. Faszerowaną paprykę przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli. 8. Faszerowaną paprykę pieczemy(...)naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki) w 200 stopniach C ok. 40 min. (ok. 10 min. przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, żeby mozzarella się przyrumieniła). Faszerowana papryka jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Wieprzowina w stylu śródziemnomorskim 103

wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą i pieprzem, spryskujemy oliwą.  Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 1,5h (w zależności od grubości plastrów mięsa). Smacznego

Cook&Love
Kurczak kontrrewolucyjny 119

marynatę jest na całego, około półtorakilogramowego kurczaka. Składniki dobrze ze sobą łączymy i ucieramy z olejem, po czym nacieramy nią dobrze mięso. Przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić do lodówki na całą noc, by przejął aromat przypraw. Po leżakowaniu, ja piekę go nałożonego na butelkę od piwa, wstawionego w naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody w 180 stopniach przez około półtorej godziny

Kuchenna Kontrrewolucya
PIECZONY PASZTET DROBIOWY Z JAJKIEM (BEZ WĄTRÓBKI) 148

Moja córka uwielbia rosół, mogłaby go jeść codziennie. No ale co zrobić z pozostałym mięsem? No więc po ostatnim rosołku powstał pasztet bez wątróbki, za to z jajkiem w środku. Pyszny, podczas jego pieczenia w całym domu unosił się cudowny zapach. Pasztet prezentuje się bardzo ładnie, doskonały na kanapki, idealny również na stół Wielkanocny.  Do przygotowania pasztetu wykorzystałam zestaw(...)mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet, na to ułożyć wzdłuż wcześniej ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół. Na wierzch przykryć resztę masy. Całość dobrze uklepać i wygładzić. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około

Zrób to smacznie
Ryby w diecie dzieci 110

jeść ryby już 1-2 razy w tygodniu. Ponad roczne dziecko może je jeść już 3 razy w tygodniu. Początkowo podaje się maluchowi mięso ryby przygotowane na parze lub ugotowane, później można już także pieczone czy wędzone, a nawet usmażone na maśle klarowanym. Im wczesnej zaczniesz podawać dziecku rybę, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie od niej stronił(...)psują się w sklepowych lodówkach. Zastanowić się także trzeba nad gatunkiem ryby. Część z nich żyje w zabrudzonych rzekach, część pochodzi z hodowli o nie zbyt dobrych warunkach. Mięso takich ryb nie tylko nie jest najlepszej jakości, lecz także może być szkodliwe, zwłaszcza dla dziecka, którego organizm nie ma jeszcze wykształconych systemów obronnych. Z łatwo dostępnych w sklepach i prostych

Codogara
W biegu: indyk z bakaliami 196

PRZYGOTOWANIE: Indyka nacieramy oliwą i przyprawami, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekaną w pióra cebulę i bakalie, mieszamy i podlewamy połową szklanki wody. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. godzinę (góra-dół), aż mięso będzie miękkie. Smacznego

Kuchnia w biegu
Zapiekane ziemniaki z gulaszem 213

obtoczenia – 100 g - olej do smażenia – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULASZ: Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, o btaczamy w mące. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, p odlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy razem do miękkości, d oprawiamy solą(...)miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy nimi szprycę. Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Delikatnie! smarujemy białkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na 20-25 minut. Na tak przygotowane gniazdko nakładamy gorący gulasz! Podajemy odrazu

Ostra na Słodko
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 140

Ziemniaki zalewamy wrzątkiem, wodę solimy i podgotowujemy kartofle około 20 minut. Odcedzamy, wrzucamy na dno formy. Cebulki obieramy i kroimy na połowy, zostawiając im dolne końce, tak żeby podczas pieczenia się nie porozpadały. Dodajemy je na dno formy, do ziemniaków. Wrzucamy łyżkę kaparów i całość równomiernie rozkładamy po dnie. Cytrynę parzymy, wycieramy do sucha i turlamy ją, lekko dociskając(...)posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka z ‘nawiewem’ kolejną godzinę, co 15-20 minut obracamy i smarujemy mięso.   Ściągamy upieczonego delikwenta z komina, dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i cebulką uduszonymi pod mięsem. Cieniutka i wypieczona skórka, soczyste mięso, śródziemnomorski

Karo in the Kitchen
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 270

wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki(...)stron na złoty kolor. Zarumienioną cukinię odkładamy na bok. 2. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę karmelizujemy. 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto francuskie. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto przez 5 minut. Na tym etapie

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania