mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:380/1172)

Pasztet z dzika pieczony w boczku 112

Jeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: • 50 dkg mielonego mięsa z dzika • 2 jajka • 1 plaster słoniny ok 5 dkg • 10-15 śliwek suszonych • 30 dkg boczku wędzonego w plastrach • sól(...)pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: • 3 plastry boczku przeciąć na pół, na każdym położyć połówkę śliwki i zwinąć 6 ruloników. • Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać pokrojoną w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm słoninę i resztę śliwek drobno pokrojonych. • Na folii spożywczej rozłożyć pozostałe plastry boczku

To co kocham
OBIADOWA SURÓWKA Z BURACZKÓW 124

Obiadowa surówka z pieczonych lub gotowanych buraczków. Smaczna, zdrowa i lekka . Pasuje do różnego rodzaju duszonych, smażonych lub grillowanych mięs. Najlepsza oczywiście z tłuczonymi ziemniaczkami i kotletem mielonym. Warto zwrócić uwagę, że gotując buraki, wiele cennego smaku i witamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego

cool and minty
Klasyczna marynata do steków 166

wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso powinniśmy marynować od 2-4 godzin a duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli

naRuszcie
Zupa czosnkowa 84

Intensywny smak i zapach tej zupy sprawiają, że człowiek robi się głodny. Zupa czosnkowa Zapach pieczonego lub smażonego czosnku to zapach, który uwielbiam. Czosnek dodany do mięsa, owoców morza, makaronów czy nawet ziemniaków nadaje tym daniom fantastycznego smaku. Danie, które bazuje na samym czosnku głównie to zupa czosnkowa. Postanowiłam ją ostatnio właśnie ugotować. Ostatni raz zupę czosnkową z prawdziwego(...)łyżka suszonego estragonu 1 i 1/4 łyżeczka soli 100 ml śmietanki 30% Jak przygotować zupę z czosnku . Główki czosnku przekroić na pół, skropić olejem i ułożyć na blasze do pieczenia rozkrojoną częścią do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu czosnek wyjąć z piekarnika, wystudzić i obrać z łupki. Do garnka wlać wodę

mecooks
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 171

smarujemy serkiem wiejskim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną - rukolą, szczypiorem lub natką. Pieczony kalafior z serkiem wiejskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Kalafior to niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy warzywo. Zawiera cenny sulforafan - substancję, która może zapobiec niektórym nowotworom. Kalafiora nie powinno zabraknąć

My Chcemy Jeść
Makaron z mięsem a la lazania 146

pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, suszoną pietruszkę i oregano, cukier, wodę. Wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać(...)sosu dokładnie wymieszać. W ten sposób zahartowujemy żółtka i nie powstanie jajecznica. Dodać masę jajeczną do sosu i dokładnie wymieszać. Pieczenie – naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa i sos. Na górze dodatkowo obsypać trochę serem. Możecie zrobić zapiekankę

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem 164

Zapakowałam w liście kapusty pyszny farsz a potem zajadaliśmy ze smakiem. Gołąbki są pieczone w piekarniku czyli czasu potrzeba tylko tyle co na zrobienie farszu i zawinięcie gołąbków, potem pieką się same. Polecam gorąco, są pyszne. Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim 275

końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika ! Udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim Czas przygotowania: 140 minut Składniki: 8 udek 2 cebule 1 marchewka 6 ziemniaków papryka sól cytrynowa pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut. Garnek wraz z przykrywką namaczamy w  zimnej wodzie(...)plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury

Kulinarne przygody Gatity
Pierś kurczaka w cytrynowo tymiankowej glazurze 164

przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku. SMACZNEGO !!! Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i miód w marynacie zrobił swoja robotę - tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia

Blondynka Gotuje
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 102

czasie smakują zdecydowanie bardziej niż zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami(...)kulinarnych podbojach i jestem zachwycona. Świetnie nadaje się do moich ukochanych orientalnych dań – kuchni indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez

Ostra na Słodko
Pasztet tradycyjny 175

Odstawić. Wątróbkę wyjąć z mleka, osączyć. Pozostałe cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dołożyć wątróbkę. Podsmażyć razem. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone mięso zmielić 3 razy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami, tymiankiem i majerankiem. Wywar z gotowania zachować. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę(...)mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego! * Żeby sprawdzić,czy mięso jest dobrze doprawione,można uformować małą kulkę i usmażyć na patelni. Powinna mieć wyraźny aromatyczny smak

Pełny talerz
Karkówka w jogurtowej marynacie 2898

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 112

Madzia od jakiegoś już czasu mówiła, że pieczoną kaczkę musimy zrobić. No i mówiła i mówiła, a ja nie bardzo cokolwiek sobie z tego robiłem. Bo wiadomo, że każda decyzja musi odczekać, nabrać ważności urzędowej, potem jeszcze trzeba za i przeciw przedyskutować, przepis opracować... I tak minęło kilka miesięcy. Aż wreszcie Madzia, któregoś dnia wraca do domu i radośnie(...)rzut oka przepis wydał się na tyle prosty, że stwierdziliśmy, że bierzemy. A po zrobieniu, na pierwszy rzut zęba, okazało się, że wybór był słuszny. Kaczka była idealnie zrobiona, mięso soczyste, a skórka chrupiąca. Co prawda kaczka jest dość tłustym ptaszyskiem, ale jeśli lubicie takie mięso to polecamy ten przepis. 1 kaczka (2-2,5 kg) 2 łyżki miodu

Marder&Marder Manufacture
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 127

Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko. Kluczowy dla smaku dania jest(...)Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej do smażenia Pietruszka lub kolendra

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami 279

żaroodpornym naczyniu. Grzyby umyć i pokroić w plasterki i położyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką papryką w proszku. Polać tym pieczarki. Przykryć naczynie folią spożywczą. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod 1 godzinę 20 minut. Warzywa -gdzieś tak po godzinie pieczenia(...)plasterki. Ugotować marchew w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Brokuł rozerwać na mniejsze kawałki i ugotować, odcedzić. Jak już mięso będzie miękkie rozłożyć u góry brokuł i marchew a następnie ziemniaki. Wstawić ponownie do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 250. Piec bez przykrycia aż ziemniaki się przypieką. Posypać serem i wstawić do piekarnika na momencik. Ser tylko musi się rozpuścić

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania