dzisiejszy obiad polecam pyszne pieczone udka zawinięte w plastry boczku. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Udka możemy podać z frytkami i surówką. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 9 plastrów boczku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiam olejem. Na udkach rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. 2. Udka piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia udka kilkakrotnie polewam wytworzonym sosem, a 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam
Tradycyjna kuchnia Kasimięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również bardziej wybredny w zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :) Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość
Kolizje Smakówpodać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego. Ps. Podczas pieczenia nie ma potrzeby obracania ziemniaków. Jeżeli używamy młodych ziemniaków nie obieramy ich. Wydrukuj przepis The post Ziemniaki pieczone po szwedzku
mojewypiekiinietylkotutaj wielbiciele łososia? 😊 Dzisiaj zachęcam do przygotowania łososia pieczonego pod serową pierzynką wraz z dodatkiem świeżych malin. Uwielbiam połączenia mięsa i owoców, więc taka forma przygotowania łososia bardzo przypadła mi do smaku. Poniższego łososia podałam z kopyt kami i sałatką (pomidor, szczypiorek i śmietana 18%). Składniki na 2 porcje: 1 płat łososia wraz ze skórką (wagowo około(...)przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Łososia przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać startym serem i na wierzchu poukładać świeże maliny. Przygotowanego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 225°C przez około 15-17 minut. Gotowy łosoś musi zmienić kolor na jasnoróżowy, a maliny powinny "wtopić się" w żółty ser i lekko puścić sok. Upieczonego łososia delikatnie
Ugotowaćzazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, bo przecież chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać dania bez mięsa. A powiedzcie mi jeszcze Wy wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto(...)solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy a nawet powinniśmy dokładnie odcisnąć. Grzyby odciskamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub siekamy nożem. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby i cebulkę łączymy ze sobą doprawiając
Życie zaczyna się w kuchniUrzeka mnie kolor karmelizowanej marchwi. Smak także. I lekko dekadenckie podejście do sprawy. Żadnych zbędnych filozofii. Mieszaj, piecz, jedz. Trzy szybkie kroki ku spełnieniu. Pokrojoną w
Mam To Na Widelculekko rozbić tłuczkiem nie uszkadzając mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz utłuczonymi owocami jałowca. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. 1/3 z ich odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy do śliwek. Schab zawijamy w roladę. Obkładamy plastrami boczku. Związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)godziny ( w sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około 1 szklanką bulionu lub wody. Podgotowujemy przez około 15 minut. Mięso po podpieczeniu z jednej i drugiej strony przykrywamy folią aluminiową aby schab nie wysechł. Gdy rolada będzie upieczona, zlewamy płyn z pieczenia do garnuszka w którym gotowały się śliwki( możemy podlać trochę wody na blaszkę, wymieszać aby nic nam się
Smaki Ewypiekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Skórkę nacinamy w kratkę, nie uszkadzając mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Układamy skórką do dołu na suchej patelni i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 12-15 minut. W miarę potrzeby regulujemy(...)Przewracamy piersi skórką do góry i smażymy około 2 minuty. Tak przygotowane piersi układamy skórką do góry, w ogrzanej w piekarniku formie. Pieczemy 8 minut, lub ok. 3-5 minut dłużej jeśli chcemy, aby mięso było dobrze wysmażone - nie różowe. Upieczone piersi wyjmujemy na deskę i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Po upływie podanego czasu, kroimy ukośnie
cool and mintystronę nieba... Uwielbiam!!! Składniki na jabłecznik z truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa(...)Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z orzechów
Rozpustne gotowaniemascarpone. Z grubą warstwą parmezanu na wierzchu i świeżymi listkami oregano. Chrupiąca na zewnątrz - miękka i soczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować(...)około 5 minut, na umiarkowanej mocy palnika, aż zmięknie i zrobi się szklista. Dorzucamy starty czosnek i smażymy przez 1 minutę. Zwiększamy moc palnika do najwyższej, dodajemy mielone mięso. Obsmażamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili
cool and mintyZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fast, a bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję(...)jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę nie jest niczym trudnym. ser - kładziemy cienkie plasterki na mięso pod koniec jego smażenia, patelnia - grillowa jest przydatna, wystarczy posmarować cienką warstwą oleju i smażyć na dużym ogniu, zwykłą patelnia sprawdza
Kuchnia od dwojgaZapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem to genialny pomysł na wykorzystanie mięsa, które zostało Wam z poprzedniego dnia. Może być ono gotowane albo pieczone. Ja co prawda użyłam ćwiartek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się każda inna jego część Jak wiadomo połączenie drobiu, szpinaku i favity jest zawsze smaczne. Jeśli dodamy do tego pyszne naleśniki i kremowy(...)Naleśniki (około 10 sztuk): 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju sól masło, margaryna lub olej do smażenia Farsz: 2 ugotowane lub upieczone ćwiartki z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku 200 g sera favita 5-6 suszonych pomidorów ząbek
PatiGotuje