Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej, łatwość jej przygotowania i dość krótka obróbka cieplna sprawiają, że jest to idealne danie na nieskomplikowany, ale odświętny obiad. Dzięki subtelnemu smakowi świetnie komponuje się z wyrazistym serem pleśniowym. Podsmażona, a następnie krótko pieczona – jest krucha i soczysta. Jako dodatek proponuję pyszne, chrupiące pieczarki smażone na maśle :) Składniki (na ok. 2-3 porcje): 2 polędwiczki(...)solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia (posmarowanego odrobiną masła) i polewamy tłuszczem ze smażenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie kroimy pieczarki na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą
MyCookBook.plOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzeniedniu jednak nie będę piekła chleba a zrobię z niego zapiekanki :) Pyszne zapiekanki z chleba tostowego , 3 serów oraz kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw to idealna kompozycja smakowa :) Nie dość , że robi się je bardzo szybko , są nie drogie to smakują rewelacyjnie. Głodny? Głodna? ZAPRASZAM :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: Mięso 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka czosnku(...)rozgrzany olej wykładam mięso. Smażę na rumiano. 2.Ser pleśniowy oraz mozzarella kroję w kostkę. 3.Kromki chleba tostowego, smaruję musztardą. Kładę mięso oraz ser pleśniowy i mozzarelle. 4.Całość posypuję tartym serem cheddar. Piekę w piekarniku aż sery się roztopią ok 3 minuty w 200 stopniach. 5.Kiedy zapiekanki już będą gotowe kładę plaster papryki czerwonej i ogórka zielonego
Gotowanie PatkiWystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać marchewkę z groszkiem, bułkę tartą, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno
Monia miesza i gotujeigłą i w każdą golonkę, szczególnie dokładnie przy kości, wstrzykujemy solankę. Po nastrzyku dokładnie masujemy golonki. Wkładamy je do dużej miski, zalewamy resztą solanki i obciążamy talerzem. Ważne, aby mięso było przykryte. Wkładamy do lodówki. Peklujemy je przez 3 dni. Każdego dnia odwracamy je w misce. Trzeciego dnia golonki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kilka listków laurowych(...)kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Woda musi lekko pyrkać. Po tym czasie golonki przekładamy do brytfanny lub innego naczynia do pieczenia, posypujemy ostrą mieloną papryką i podlewamy połową butelki piwa. Pieczemy godzinę w 170 stopniach bez przykrycia, podlewając co jakiś czas pozostawionym piwem. I to wszystko :) Smacznego
Marder&Marder Manufacturenaszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która
Maminek kulinarnykaczka wychodzi pieczona w naczyniu żeliwnym - kaczkę warto łączyć z owocami takimi jak pomarańcze czy jabłka - pamiętaj dodać świeże zioła tj. rozmaryn czy tymianek - aby dodać świeżości i lekkości dodaj imbir świeży, jak i marynowany, możesz dodać otartą skórkę z cytryny bądź pomarańczy - użyj soli morskiej i gotowej mieszanki przypraw do kaczki - użyj troszkę masła do pieczenia, nada(...)skórkę z pomarańcza. Całość pieczemy przez 2,5 do 3 godzin w temp. 180 stopni C. 2,5 godziny pod przykryciem, resztę czasu bez. Charakterystyczny moment, to ten kiedy skórka na udku od kaczki odsłoni kość, oznacza to, że mięso kaczki jest już mięciutkie. Zawsze nakłuwamy szpikulcem i sprawdzamy. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, kaszą bądź pieczonymi
SMYKWKUCHNIpopularnym dyskoncie. Są intensywniejsze w smaku niż zwykłe pieczarki i zdecydowanie je polecam na przystawkę lub danie główne. Osobiście lubię takie długo pieczone a nie jedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g tartej mozzarelli 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki(...)drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą. 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy
Szefowa kuchniIndyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch do pracy Codzienny problem, to co zjeść kolejnego dnia w pracy ;) Tak, też tak czasem
Kuchnia na wzgórzukaczka 1.8 kg 4 ząbki czosnku sól, majeranek, tymianek, rozmaryn ,słodka papryka ,kolendra. gałka muszkatołowa(wszystko roztarte razem w moździerzu) olej Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki. I dodania pod koniec pieczenia fasolki szparagowej i pieczarek Ale to wasza decyzja. Sposób: Kaczkę pozbawiamy kręgosłupa ,oczyszczamy z błonek , myjemy pod bieżącą wodą i ćwiartujemy, Marynujemy(...)oliwą i nacieramy mięso. Kaczkę układamy na blaszce dodając olej. Zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy 45 minut. Zmniejszamy temperaturę do 150C zasypujemy fasolką i pieczarkami pieczemy kolejne 20 min. Jak widzicie pieczenie kaczki nie musi trwać wieczność wystarczy ją tylko poporcjować. Nie nadziewając jej w środku wcale nie oznacza że będzie sucha Ważnym cyklem w pieczonym daniu jest
Viola cooks with passionłyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren(...)wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 1 - 1,5 godziny
Świat Domowej Kuchnijest chyba najlepsza reklama - z ust do ust. Antyreklama też mi się zdarzała - ponoć bywam upierdliwa, ale... Kiedy otrzymuję na wpół surową pieczeń, a kelner usiłuje wmówić mi, że to naturalny kolor mięsa - wymiękam. Kiedy podane sztućce są niedomyte, obrusy poplamione, a na szklankach widzę resztki śladów karminowej szminki (tak, tak....) - wychodzę i nie jem. Kiedy każe(...)tradycji – tu, w klimatycznym wnętrzu, w otoczeniu starych zdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi. Zapraszamy na podróż w czasie i smaku... Wnętrza są naprawdę piękne. Bardzo klimatyczne, przytulne i oddające charakter pomieszczeń - tam naprawdę kiedyś
Codzienna kuchnia niecodziennaskóra będzie złota a tłuszcz wystarczająco wytopiony umieścić pierś w piekarniku i piec około 10 minut. Wyjąć kaczkę z pieca i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut żeby mięso odpoczęło. 2. Topinambur dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle i zalać śmietaną z dodatkiem masła świeżego. Gotować do miękkości. Blenderować na gładkie puree i doprawić(...)wywaru warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko - do dekoracji Sposób wykonania: Buraki zawinąć w folie i piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C przez 1 godzinę. Obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny
Plate of JoyKurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość soli, aromatyczny majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne! Mojej(...)wcale nie był niedosolony). Doprawioną tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika. Woda parując zapewni soczystość naszego mięsa. Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 30 minut (termoobieg). Następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i dopiekamy jeszcze ok.40 minut. Cały czas mamy włączony termoobieg
Smaczne Zdrowe