mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:377/1172)

Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim 304

końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika ! Udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim Czas przygotowania: 140 minut Składniki: 8 udek 2 cebule 1 marchewka 6 ziemniaków papryka sól cytrynowa pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut. Garnek wraz z przykrywką namaczamy w  zimnej wodzie(...)plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury

Kulinarne przygody Gatity
Pierś kurczaka w cytrynowo tymiankowej glazurze 179

przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku. SMACZNEGO !!! Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i miód w marynacie zrobił swoja robotę - tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia

Blondynka Gotuje
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 119

czasie smakują zdecydowanie bardziej niż zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami(...)kulinarnych podbojach i jestem zachwycona. Świetnie nadaje się do moich ukochanych orientalnych dań – kuchni indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez

Ostra na Słodko
Pasztet tradycyjny 181

Odstawić. Wątróbkę wyjąć z mleka, osączyć. Pozostałe cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dołożyć wątróbkę. Podsmażyć razem. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone mięso zmielić 3 razy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami, tymiankiem i majerankiem. Wywar z gotowania zachować. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę(...)mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego! * Żeby sprawdzić,czy mięso jest dobrze doprawione,można uformować małą kulkę i usmażyć na patelni. Powinna mieć wyraźny aromatyczny smak

Pełny talerz
Karkówka w jogurtowej marynacie 2916

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 123

Madzia od jakiegoś już czasu mówiła, że pieczoną kaczkę musimy zrobić. No i mówiła i mówiła, a ja nie bardzo cokolwiek sobie z tego robiłem. Bo wiadomo, że każda decyzja musi odczekać, nabrać ważności urzędowej, potem jeszcze trzeba za i przeciw przedyskutować, przepis opracować... I tak minęło kilka miesięcy. Aż wreszcie Madzia, któregoś dnia wraca do domu i radośnie(...)rzut oka przepis wydał się na tyle prosty, że stwierdziliśmy, że bierzemy. A po zrobieniu, na pierwszy rzut zęba, okazało się, że wybór był słuszny. Kaczka była idealnie zrobiona, mięso soczyste, a skórka chrupiąca. Co prawda kaczka jest dość tłustym ptaszyskiem, ale jeśli lubicie takie mięso to polecamy ten przepis. 1 kaczka (2-2,5 kg) 2 łyżki miodu

Marder&Marder Manufacture
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 141

Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko. Kluczowy dla smaku dania jest(...)Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej do smażenia Pietruszka lub kolendra

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami 295

żaroodpornym naczyniu. Grzyby umyć i pokroić w plasterki i położyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką papryką w proszku. Polać tym pieczarki. Przykryć naczynie folią spożywczą. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod 1 godzinę 20 minut. Warzywa -gdzieś tak po godzinie pieczenia(...)plasterki. Ugotować marchew w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Brokuł rozerwać na mniejsze kawałki i ugotować, odcedzić. Jak już mięso będzie miękkie rozłożyć u góry brokuł i marchew a następnie ziemniaki. Wstawić ponownie do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 250. Piec bez przykrycia aż ziemniaki się przypieką. Posypać serem i wstawić do piekarnika na momencik. Ser tylko musi się rozpuścić

Kuchnia Pokoleń
Udka z kaczki z kolendrą, zieloną pietruszką i owocami 173

Robiłam je drugi raz w życiu, wyszły duuużo lepsze niż za pierwszym. Mięso miękkie, soczyste, aromatyczne. Zainspirowałam się przepisem z książki kucharskiej Zosi Cudny, autorki bloga Make Cooking Easier, przepisy na cztery pory roku. Wyszło obłędnie. Przepis zmieniłam po swojemu. W oryginale była receptura na pieczony udziec z indyka z gruszkami, pomarańczami i świeżym tymiankiem. Ja przygotowałam udka(...)marynaty wymieszać na jednolitą masę i polać mięso, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Na następny dzień do mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek pietruszki i kolendry. Podlać 1/2 szklanki wody. Przykryć i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 1 godzinę. Po godzinie dodać gruszkę pokrojoną w ćwiartki i plastry pomarańczy, piec kolejne 30 minut

Trufelkowo
Pieczone udka kacze z ziemniakami 237

Błyskawiczne przygotowanie, ale długie pieczenie. Pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 udka kacze 2 duże ziemniaki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na małej patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, ułożyć udka skórą do dołu i obsmażyć je na średnim ogniu na złoty kolor, aż z mięsa wytopi się niewielka ilość tłuszczu(...)ułożyć wokół kaczych udek. Udekorować całość gałązkami tymianku i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5- 2 godziny, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Po półtorej godzinie sprawdzić kaczkę - jest gotowa, gdy mięso jest delikatne, a ziemniaki chrupiące

wyzwania kuchenne
sernik "Izaura" po mojemu... 142

gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając, odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę wystudzić świeży, chudy twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku do wystudzonego kakao wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i mikserem utrzeć na jednolitą masę dodać ubitą pianę na sztywno do ciasta i na małych obrotach mikserem wmieszać w ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara 228

nieco składnikami, a tym samym także smakiem. Poniżej dwie, najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje salata hara stosowane do pieczonych mięs i warzyw.  Oba dipy charakteryzyją się ostrym wyrazistym smakiem. Salata hara do mięsa i ryb   Składniki 3 posiekane pomidory   2 posiekane czerwone chili wraz z nasionami 3 - 4 łyżki natki ze świeżej kolendry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaki pieczone z koperkiem 150

Ziemniaki pieczone z koperkiem są smacznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu, polecam do mięsa i nie tylko. Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków 0,5 łyżeczki  słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1 łyżka suszonego koperku sól 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka, wlewamy wodę, solimy do smaku,  gotujemy(...)minut od momentu zagotowania, odcedzamy. Ostudzone kroimy w ćwiartki, olej mieszamy z przyprawami, obtaczamy w nim ziemniaki. Układamy w naczyniu żaroodpornym , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30-40 minut, do uzyskania złotego  koloru

Bajeczna Kuchnia
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 165

kostkę i przekładamy do miski. Z ziół oraz oleju robimy marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczona karkówka w ziołach 200

Dzisiaj coś dla mięsożerców, w dodatku lubiących bardziej klasyczne formy podania posiłku. Pieczona karkówka bowiem gości niemal na każdym stole.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async(...)auto'); ga('send', 'pageview'); Ta jej forma jest, moim zdaniem, najlepsza na zimno - ot, mięso do kanapek. Z pewnością dużo zdrowsze, niż chemiczne wędliny z supermarketu. M. nie jadł kanapek z niczym innymi, dopóki nie karkówka nie zniknęła ostatecznie ;) PIECZONA KARKÓWKA Składniki: - 1 kilogram karkówki w całości - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 4 łyżki ziół prowansalskich - 1 łyżeczka czerwonej

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania